469
Αυξημένο το ενδιαφέον των επενδυτών για το ελληνικό ομόλογο | REUTERS/Brendan McDermid

Μεγάλη ζήτηση για το ομόλογο – στα 7 δισ. οι προσφορές

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2017, 17:42
Αυξημένο το ενδιαφέον των επενδυτών για το ελληνικό ομόλογο
|REUTERS/Brendan McDermid

Μεγάλη ζήτηση για το ομόλογο – στα 7 δισ. οι προσφορές

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2017, 17:42

Στο 4,625% διαμορφώνεται σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το τελικό επιτόκιο του πενταετούς ομολόγου, από 4,875% που ήταν στο άνοιγμα του βιβλίου προσφορών, με τις προσφορές που έχουν υποβληθεί να ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ. Εξ αυτών ποσό άνω των 4 δισ. ερώ αφορά νέο χρήμα, ενώ οι ανταλλαγές υφιστάμενων τίτλων για κατόχους ομολόγων που ωριμάζουν το 2019, ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το κουπόνι του πενταετούς κινείται στα επίπεδα του 4,5% και η απόδοση γύρω στο 4,6%. Το Bloomberg μεταδίδει ότι οι προσφορές ξεπέρασαν τα 6,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων η Ελλάδα άντλησε 3 δισ. ευρώ , ενώ το πρακτορείο μεταδίδει ότι το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,625%.

Υπενθυμίζεται ότι το βιβλίο προσφορών έκλεισε στις 16.00 ώρα Ελλάδος και πλεόν αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις.  Στόχος της κυβέρνησης μέσω του συνδυασμού ταυτόχρονης ανταλλαγής και  δημόσιας προσφοράς, ήταν η επίτευξη επιτοκίου γύρω στο 4,5%.

Στις συζητήσεις με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς κατά τη διάρκεια της δεξίωσης για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας είχε εμφανιστεί σχετικά εγκρατής για το ύψος του επιτοκίου, λέγοντας ότι προσδοκά να κυμανθεί γύρω στο 4,5% με 4,7%.

«Τι επιτόκιο περιμένεις;» ρώτησε τον Πρωθυπουργό ο Σταύρος Θεοδωράκης, αφού, προηγουμένως, τον «πείραξε» για την πουά ποσέτ, με τον κ. Τσίπρα να λέει ότι… αναβαθμίστηκε λόγω αγορών. «Κοίτα», απάντησε, «για να είμαστε αντικειμενικοί, περιμένω από 4,5% ως 4,7% και αυτό, όπως ξέρει και ο Κυριάκος από την προηγούμενη δουλειά του, είναι καλό γιατί θα προσελκύσει επενδυτές και μετά θα αποκλιμακωθεί». Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε να συμφωνεί…

Το μεσημέρι της Τρίτης έκδηλη ήταν η ικανοποίηση του Πρωθυπουργού κατά τη συνάντηση που είχε με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. «Επισκέπτεστε την Ελλάδα σε μια ιδιαίτερη ημέρα, είναι η ημέρα που η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές με έναν επιτυχημένο τρόπο και αυτό είναι το πιο σημαντικό μήνυμα και το πιο ουσιαστικό βήμα, προκειμένου να ολοκληρώσουμε αυτή τη δυσάρεστη περιπέτεια του μνημονίου», είπε ο κ. Τσίπρας υποδεχόμενος τον Επίτροπο στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Οι πληροφορίες που έχουμε είναι πολύ καλές… οι επενδυτές καλωσορίζουν τα ελληνικά ομόλογα», ανέφερε φανερά ικανοποιημένος ο Πρωθυπουργός και πλέον, σημείωσε, είναι ώρα να συζητήσουμε για το μέλλον της Ελλάδας, για το πώς θα συνεργαστούμε, ώστε να εργαστούμε, προκειμένου τον επόμενο χρόνο να ολοκληρωθεί επιτυχημένα το πρόγραμμα και να προσπαθήσουμε να σχεδιάσουμε για την επόμενη μέρα, για την Ελλάδα της μετά το πρόγραμμα περιόδου».

Παραπάνω από ικανοποιητική με ελληνικούς όρους και γενικότερα ικανοποιητική, χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Ανέφερε ότι η ποιότητα και ο αριθμός των επενδυτών που κατέθεσαν προσφορές για το 5ετές ομόλογο δείχνουν ότι υπάρχουν τα πρώτα σταθερά βήματα στην οικονομία.

Πλέον, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ «είμαστε στοχευμένοι στον Αύγουστο του 2018». «Ο λαός έχει υπέφερε πάρα πολύ αλλά βάλαμε το πρώτο λιθαράκι. Θα υπάρξει και δεύτερη και τρίτη έξοδος στις αγορές για να φτάσουμε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στον Αύγουστο του 2018 και να βγούμε από τα μνημόνια».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...