471
Η μικρή Εντεν: ένα «θαύμα» της επιστήμης |

«Ανέστησαν» πνιγμένο κοριτσάκι με εγκεφαλική βλάβη

Η μικρή Εντεν: ένα «θαύμα» της επιστήμης
|

«Ανέστησαν» πνιγμένο κοριτσάκι με εγκεφαλική βλάβη

Ολοι τη θεωρούσαν νεκρή. Η δίχρονη Εντεν Κάρλσον κατάφερε να βγει από το παρκοκρέβατο, να περπατήσει μέχρι την πισίνα του σπιτιού της και να πέσει μέσα. Παρέμεινε βυθισμένη στο νερό για περίπου 15 λεπτά. Όταν η μητέρα της τη βρήκε, την έβγαλε από το νερό και της έκανε τεχνητή αναπνοή. Η καρδιά της όμως είχε σταματήσει. Και δεν χτυπούσε για τις επόμενες δύο ώρες. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Περιφερειακό Ιατρικό Κέντρο της Ουάσινγκτον, όπου οι γιατροί κατάφεραν να επαναφέρουν στη ζωή το σώμα της. Αλλά όχι και τον εγκέφαλο.

Οι ειδικοί για τις επόμενες 48 ημέρες έκαναν ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να την επαναφέρουν πλήρως. Λόγω όμως των εκτενών βλαβών στο εγκέφαλο, ο οποίος είχε παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα δίχως οξυγόνο, και των κινητικών προβλημάτων που προκαλούνταν από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκέφαλος), η μικρή δεν θα είχε φυσιολογική ζωή. Η μαγνητική τομογραφία αποκάλυψε τραυματισμό στη φαιά ουσία. Δεν ήταν δηλαδή ξεκάθαρο εάν μπορούσε ποτέ να μιλήσει, να περπατήσει, ούτε καν να ανταποκριθεί με ένα νεύμα στις ερωτήσεις που τις έκαναν οι οικείοι και οι γιατροί της.

Παρόλα αυτά, χρησιμοποιώντας μεθόδους υπερβαρικής ιατρικής, ειδικές δηλαδή τεχνικές που χρησιμοποιούνται σε δύτες, οι επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά στην Ιστορία να αναστρέψουν την εγκεφαλική βλάβη που είχε υποστεί η δίχρονη. Οι τεχνικές αυτές βασίζονται στην εισπνοή καθαρού οξυγόνου σε ειδικές συνθήκες πίεσης.

Πενήντα πέντε ημέρες είχαν συμπληρωθεί από την ημέρα του πνιγμού και οι πρώτες δοκιμαστικές θεραπείες με οξυγόνο έδειχναν να έχουν αποτελέσματα. Η Έντεν εισέπνεε με σωληνάκι από τη μύτη για 45 λεπτά και δύο φορές την ημέρα καθαρό οξυγόνο. Η βελτίωση που είχε ήταν τόσο μεγάλη, που ούτε οι γιατροί δεν το περίμεναν. Μετά από μερικές ημέρες, η δίχρονη έδειχνε να έχει μεγαλύτερη αντίληψη και αντιδρούσε πολύ καλύτερα σε οποιοδήποτε ερέθισμα. Επίσης, άρχισε να βαδίζει σωστά και χωρίς βοήθεια. Τα συμπτώματα βελτιώνονταν καθημερινά και το κοριτσάκι άρχισε να γελάει, να κινεί τα χέρα του, να μπορεί να μασήσει το φαγητό του και να αρθρώνει σωστά λέξεις.

Όταν συμπληρώθηκαν εβδομήντα οκτώ ημέρες από την ημέρα του πνιγμού, οι γιατροί συμφώνησαν ότι μπορεί πλέον να μεταφερθεί σε ειδικό νοσοκομείο με υπερβαρική αίθουσα. Και αυτό έγινε. Οι γονείς της την μετέφεραν στη Νέα Ορλεάνη, όπου η νέα θεραπεία που δέχθηκε ήταν να βρίσκεται για 45 λεπτά σε ειδικό υπερβαρικό θάλαμο, επί πέντε φορές την εβδομάδα και να αναπνέει αποκλειστικά 100% οξυγόνο.

Μετά από δέκα συνεδρίες, η μητέρας της δήλωσε ότι η κόρη της είναι σχεδόν καλά, εκτός από κάποιες κινητικές λειτουργίες που τις εκτελεί με δυσκολία. Σαράντα συνεδρίες αργότερα, η ομιλία της Έντεν επανήλθε πλήρως. Περπατούσε χωρίς βοήθημα, οι γνωσιακές της λειτουργίες ήταν άψογες και οι γιατροί διέγνωσαν βελτίωση σχεδόν όλων των νευρολογικών προβλημάτων που είχαν εκδηλωθεί με τον πνιγμό.

Η βελτίωση συνεχίστηκε και με την επιστροφή της μικρής στο σπίτι. Η μαγνητική τομογραφία που έγινε 162 ημέρες μετά το συμβάν, έδειξε πλήρη αναστροφή των προβλημάτων του νευρικού συστήματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...