229
Ο δικτάτορας της Βόρειας Κορέας... «χαζεύει» εκτόξευση πυραύλου | KCNA/via REUTERS

«Οχι» από τον Κιμ στην πρόταση της Σεούλ για ειρηνευτικές συνομιλίες

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2017, 10:09
Ο δικτάτορας της Βόρειας Κορέας... «χαζεύει» εκτόξευση πυραύλου
|KCNA/via REUTERS

«Οχι» από τον Κιμ στην πρόταση της Σεούλ για ειρηνευτικές συνομιλίες

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2017, 10:09

Αρνήθηκε την πρόταση της Σεούλ, για την έναρξη στρατιωτικών συνομιλιών, με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο, η Πονγιάνγκ. Ή μάλλον δεν απάντησε καν!

Η νοτιοκορεατική κυβέρνηση είχε προτείνει από τη Δευτέρα στο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν να αρχίσουν στρατιωτικές συζητήσεις την Παρασκευή (21 Ιουλίου), κάτι ιδιαίτερα σπάνιο για τα δεδομένα της περιοχής. Το υπουργείο Αμυνας πρότεινε να γίνουν οι συζητήσεις στο «χωριό της εκεχειρίας» Πανμουντζόμ, στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, στα σύνορα Βορρά και Νότου. Επιπλέον ο Ερυθρός Σταυρός πρότεινε μια διακορεατική συνάντηση για την 1η Αυγούστου στο Πανμουντζόμ με στόχο να ξεκινήσουν και πάλι οι προσπάθειες επανένωσης των οικογενειών που χωρίστηκαν μετά τον πόλεμο (1950-1953).

Οι τελευταίες συνομιλίες υψηλού επιπέδου ανάμεσα στη Βόρεια και Νότια Κορέα πραγματοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2015, όταν οι δύο πλευρές συναντήθηκαν και πάλι στο Τονγγκιλγκάκ, το ίδιο κτίριο στο Πανμουντζόμ. Ηταν ένα γενναίο βήμα προσέγγισης του απομονωμένου αυταρχικού καθεστώτος.

Αλλά μέχρι και την Παρασκευή δεν υπήρξε απάντηση από την Πιονγιάνγκ. Και τότε εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας της Νότιας Κορέας, επιβεβαίωσε τη μη διεξαγωγή των συνομιλιών.

Η αρνητική αυτή εξέλιξη, αποτελεί ουσιαστικό πλήγμα για την πολιτική προσέγγισης με την Βόρεια Κορέα, που θέλει να εφαρμόσει ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος, Μουν Τζάε-ιν, ελπίζοντας στην έναρξη διμερούς διαλόγου.

Ο ίδιος εξελέγη στην προεδρία τον Μάιο, με την προεκλογική δέσμευση να αποπειραθεί την έναρξη διαλόγου με την Βόρεια Κορέα, αλλά και την άσκηση πιέσεων για τον τερματισμό του πυραυλικού και του πυρηνικού της προγράμματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...