407
Μάτι γαρίδα, τρίχα κάγκελο... το μουστάκι ποτέ δεν πεθαίνει! | Wikipedia/CreativeProtagon

Η εκταφή έγινε: Το μουστάκι του Σαλβαδόρ Νταλί είναι άθικτο!

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2017, 23:16
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 21/07/2017 15:17
Μάτι γαρίδα, τρίχα κάγκελο... το μουστάκι ποτέ δεν πεθαίνει!
|Wikipedia/CreativeProtagon

Η εκταφή έγινε: Το μουστάκι του Σαλβαδόρ Νταλί είναι άθικτο!

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2017, 23:16
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 21/07/2017 15:17

Πόσο θα ενθουσιαζόταν ο Σαλβαδόρ Νταλί αν κάποιος του έλεγε ότι οι προσπάθειες που αφιέρωνε κάθε μέρα για να χτενίζει, να στρίβει και να τεντώνει το μουστάκι του δεν πήγαν χαμένες. Οτι κάποτε, κάποιος θα άνοιγε τον τάφο του, χωρίς να του ζητήσει άδεια βεβαίως, και θα έβλεπε τον μεγάλο, τρανό, επιβλητικό Σαλβαδόρ Νταλί όπως σχεδόν ήταν πριν πεθάνει: με το μουστάκι στην πρίζα!

Ακόμη και 28 χρόνια μετά τον θάνατό του, το 1989, το καλοχτενισμένο, τσιγκελωτό μουστάκι του ισπανού καλλιτέχνη παραμένει άθικτο! «Το μουστάκι του διατηρήθηκε, ήταν κλασικά στη θέση του!», ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του Ιδρύματος Νταλί, Λουίς Πενιουέλας Ρέισακ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή.

dali
Μουστάκι που στρίβει, λεοπάρδαλη αντί για γάτα. Πόσο πιο εκκεντρικός;(Wikipedia)

Η σορός του κορυφαίου ζωγράφου, εκπροσώπου του σουρεαλισμού του 20ού αιώνα, είχε ταριχευτεί και είχε μουμιοποιηθεί μετά τον θάνατό του. Αυτό ήταν γνωστό. Τώρα λοιπόν, εν έτει 2017, εκταφιάστηκε, προκειμένου να γίνει τεστ πατρότητας -κάπως καθυστερημένα και χωρίς φυσικά την έγκριση του ιδίου- και το πρώτο πράγμα που αποκαλύφθηκε και συγκίνησε τους ειδικούς ήταν το εκκεντρικό μουστάκι!

Ιατροδικαστές και ειδικοί στην εγκληματολογική έρευνα άρχισαν την Πέμπτη να συλλέγουν δείγματα DNA από την ταριχευμένη σορό του Νταλί, προκειμένου να διαπιστώσουν αν ο καλλιτέχνης ήταν όντως ο πατέρας μιας 61χρονης σήμερα γυναίκας, όπως ισχυρίζεται η ίδια.

dali1972
Οσο και να γερνούσε, το μουστάκι παρέμενε ίδιο: τεντωμένο, τσιγκελωτό, στην τρίχα (Wikipedia)

Η Μαρία Πιλάρ Αβελ, που γεννήθηκε το 1956 στην πόλη Φιγκέρες της βόρειας Ισπανίας –την ιδιαίτερη πατρίδα του Νταλί– υποστηρίζει ότι η μητέρα της διατηρούσε δεσμό με τον ζωγράφο και προσπαθεί επί χρόνια να αποδείξει ότι είναι κόρη του. Είχε προσφύγει στα δικαστήρια ζητώντας να γίνει εξέταση DNA και το αίτημα έγινε αποδεκτό.

Οταν πέθανε ο Νταλί το 1989, σε ηλικία 84 ετών, η σορός του ταριχεύτηκε από τον Ναρθίς Μπαρνταλέτ ο οποίος είπε στο πρακτορείο Reuters ότι είναι δυνατόν να εξαχθεί DNA αν και «υπάρχουν δυσκολίες επειδή η φορμαλδεΰδη που χρησιμοποιήθηκε μπορεί να έχει καταστρέψει τον πυρήνα των κυττάρων».

dalibrighter
Σουρεάλ… όπως ήταν ο ίδιος (Keystone/Getty Images/Ideal Image)

«Το να λάβουν τα δείγματα από τα δόντια, τα οστά, για να εξάγουν το DNA θα είναι εύκολο επειδή η σορός θα είναι σε σχετικά καλή κατάσταση», εξήγησε.

Δείτε φωτογραφίες από το Reuters (Albert Gea)

Ενδέχεται, πάντως, να περάσουν πολλές εβδομάδες μέχρι να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...