400
Traders μπροστά στον πίνακα του δείκτη DAX στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης | REUTERS/Staff/Remote

Bloomberg: ΔΝΤ και χρέος πίσω από την αναβολή εξόδου στις αγορές

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2017, 14:46
Traders μπροστά στον πίνακα του δείκτη DAX στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης
|REUTERS/Staff/Remote

Bloomberg: ΔΝΤ και χρέος πίσω από την αναβολή εξόδου στις αγορές

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2017, 14:46

Τους λόγους αναβολής της πολυαναμενόμενης εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, επιχειρεί να εξηγήσει το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο τρεις ανώνυμους αξιωματούχους με γνώση των εξελίξεων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η ελληνική κυβέρνηση ανέβαλε προς το παρόν την έκδοση του ομολόγου λόγω του ανώτατου ορίου χρέους που έχει θέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Ο εν λόγω  όρος περιγράφεται αναλυτικά στην «επιστολή προθέσεων» που εστάλη προσφάτως στην Αθήνα, με στόχο την έγκριση της παραμονής του Ταμείου στο τρέχον πρόγραμμα βοήθειας.

Κατά τις ίδιες πηγές που επικαλείται το Bloomberg, το ανώτατο όριο χρέους σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εκδώσει νέα ομόλογα, έως ότου αποπληρώσει ορισμένα από τα ήδη υπάρχοντα. Kατά συνέπεια η έξοδος στις αγορές εκτιμάται ότι θα πρέπει να μετατεθεί μετά τις 20 Ιουλίου, όταν η Ελλάδα κληθεί να αποπληρώσει ομόλογα που διακρατά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ύψους 4 δισ. ευρώ.

Ωστόσο όπως επισημαίνει μία εκ των πηγών, ακόμη και μετά την πληρωμή προς την ΕΚΤ, το συνολικό χρέος της Ελλάδας θα συνεχίσει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, καθιστώντας δύσκολη την έκδοση νέων ομολόγων. Παρά την όποια  καθυστέρηση και οι τρεις αξιωματούχοι θεωρούν ότι είναι εφικτή η εξεύρεση λύσης ώστε να επιτευχθεί τελικά η επάνοδος της χώρας στις αγορές. Στο σημείο αυτό υπενθυμίζεται ότι το εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου συνεδριάζει την Πέμπτη, προκειμένου να δώσει την έγκρισή του στο υπάρχον πακέτο στήριξης.

Το θέμα είναι η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε από την πλευρά της την Τετάρτη κυβερνητική πηγή ερωτηθείσα σχετικά.

«Πόλεμος» ανακοινώσεων περί ασχετοσύνης

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η ανταλλαγή ανακοινώσεων κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα. Αφορμή αποτέλεσε η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη  Τζανακόπουλου ότι «η έξοδος στις αγορές δεν προαναγγέλλεται».

«Για όλες τις σοβαρές κυβερνήσεις στον κόσμο είναι αυτονόητη η προετοιμασία των αγορών και η προαναγγελία για το χρονοδιάγραμμα που θα προσφύγουν σε αυτές για δανεισμό. Το να θεωρεί ο κ. Τζανακόπουλος αυτονόητο το ακριβώς αντίθετο, επιβεβαιώνει την ανικανότητα και την ασχετοσύνη αυτής της κυβέρνησης», σχολίασε καυστικά η Νέα Δημοκρατία, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να απαντά άμεσα:

«Η ΝΔ θα έπρεπε να γνωρίζει πως και τις δύο φορές που η κυβέρνηση Σαμαρά είχε εκδώσει ομόλογο δεν το είχε προαναγγείλει. Προφανώς λοιπόν ήταν μια ανίκανη και άσχετη κυβέρνηση. Όσον αφορά στην ουσία των όσων είπα, όπως φαίνεται στη ΝΔ αντιμετωπίζουν εκτός των άλλων και αναγνωστικά προβλήματα: “Το δεν προαναγγέλλονται οι έξοδοι στις αγορές δεν είναι κανόνας. Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες προαναγγέλλονται, υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες δεν προαναγγέλλονται”».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...