346
Παλαιότερη συνάντηση του γ.γ. του ΑΚΕΛ με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου | ANDREA BONETTI/INTIMENEWS

Στην Αθήνα ο γ.γ. του ΑΚΕΛ για συνάντηση με τον Τσίπρα μετά το ναυάγιο στο Κυπριακό

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2017, 19:36
Παλαιότερη συνάντηση του γ.γ. του ΑΚΕΛ με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου
|ANDREA BONETTI/INTIMENEWS

Στην Αθήνα ο γ.γ. του ΑΚΕΛ για συνάντηση με τον Τσίπρα μετά το ναυάγιο στο Κυπριακό

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2017, 19:36

Μετά το ναυάγιο της πενταμερούς Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν-Μοντανά της Ελβετίας και με φόντο τις βολές της τουρκικής κυβέρνησης που επιρρίπτει την ευθύνη στην Κύπρο, παρατηρείται έντονη κινητοποίηση τόσο στην Αθήνα όσο και στη Λευκωσία.

Τη Δευτέρα, μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στη Λευκωσία, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, θα επισκεφθεί την Αθήνα, για να συναντήσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου στις 18.30.

Οπως αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Γιώργος Λουκαίδης, το ΑΚΕΛ επισημαίνει την ανάγκη να επιδιώξει η ελληνοκυπριακή πλευρά τη διατήρηση του κεκτημένου των διαπραγματεύσεων, που διαρκούν σχεδόν δέκα χρόνια τώρα.

«Είναι αποφασιστικής σημασίας τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχουν την ίδια εκδοχή με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για τους λόγους κατάρρευσης της διαδικασίας στην Ελβετία», τονίζει.

Το αντίθετο, όπως ήδη διαφαίνεται να συμβαίνει, «θα έχει αρνητικότατες παρενέργειες, πέραν των όσων διαλαμβάνει η συνέχιση της κατοχής», επισημαίνει ο ίδιος. Και διερωτάται «πώς είναι δυνατόν, με βάση την εκδοχή του προέδρου Αναστασιάδη, η Τουρκία να βρισκόταν σε ευθεία και απόλυτη σύγκρουση με το πλαίσιο Γκουτέρες, αλλά ο τελευταίος, την επόμενη μέρα να χαιρέτησε την ισχυρή δέσμευση της Τουρκίας στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων».

Παράλληλα, την ίδια μέρα, Δευτέρα, θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση των εκπροσώπων όλων των ελληνικών κομμάτων που συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ). Στις 5.00 το απόγευμα θα τους ενημερώσει αναλυτικά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Ο ίδιος αναμένεται να αναφερθεί στις προσπάθειες που κατέβαλε η ελληνική πλευρά επί ένα δεκαήμερο και οι οποίες προσέκρουσαν στην αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας η οποία, όπως τόνισε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, διέψευσε όσους είχαν ελπίσει ότι κάτι θα άλλαζε στη στάση της.

Σύμφωνα με το υπουργείο «η Τουρκία οδήγησε σε αδιέξοδο και τίναξε στο αέρα τη Διάσκεψη, αποκαλύπτοντας και επιβεβαιώνοντας τις πραγματικές της προθέσεις που στρέφονται ενάντια στο διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ».

Σημειώνεται ότι μετά το τέλος της συνόδου κορυφής της ομάδας G20 στο Αμβούργο, ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απείλησε με ένα σχέδιο Β ή σχέδιο Γ, υποστηρίζοντας ότι «οι αφιλοκερδείς προσπάθειες, οι ειλικρινείς και μετριοπαθείς κινήσεις της Τουρκίας δεν είχαν ανταπόκριση»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...