449
Φωτιές και σημαίες κατά του καπιταλισμού και του G20. Τα επεισόδια στο Αμβούργο κράτησαν ως αργά το βράδυ της Πέμπτης | REUTERS/Kai Pfaffenbach

Στις φλόγες το Αμβούργο στη σκιά της συνάντησης Τραμπ – Μέρκελ

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2017, 08:07
Φωτιές και σημαίες κατά του καπιταλισμού και του G20. Τα επεισόδια στο Αμβούργο κράτησαν ως αργά το βράδυ της Πέμπτης
|REUTERS/Kai Pfaffenbach

Στις φλόγες το Αμβούργο στη σκιά της συνάντησης Τραμπ – Μέρκελ

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2017, 08:07

Με την Αμβούργο να «βράζει» από τις διαδηλώσεις κατά της συνόδου των G20, την οποία φρουρούν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, το διπλωματικό παρασκήνιο στη σύνοδο είναι και αυτό καυτό ενόψει της συνάντησης Τραμπ και Πούτιν.

Στον απόηχο των κάτωθι περιγραφομένων γεγονότων, ο πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δήλωσε στην Bild πως: «η ωμή βία δεν έχει θέση στους δρόμους μας. Δεν έχει απολύτως κανένα άλλοθι και δεν μπορεί να αναμένει κάποιου είδους δικαιολόγηση. Τον σεβασμό μου κερδίζουν εκείνοι, οι οποίοι, όπως το Σύνταγμά μας προβλέπει, εκφράζουν ειρηνικά την άποψή τους και την διαμαρτυρία τους. Καθώς επίσης και οι αστυνομικοί, οι οποίοι με τη συμμετοχή τους, επιτρέπουν στη Γερμανία να αποτελεί τη χώρα-οικοδέσποινα μεγάλων, συμαντικών συναντήσεων».

Η Πέμπτη, η πρώτη ημέρα της συνόδου, σημαδεύτηκε από μεγάλες διαδηλώσεις και σφοδρές συγκρούσεις διαδηλωτών από το πλέον δυναμικό μπλοκ, με την αστυνομία.

Ενας τουλάχιστον διαδηλωτής χρειάστηκε ιατρική φροντίδα, σύμφωνα με μαρτυρίες που μεταφέρει το Reuters, οι οποίες μιλούν για ένα αιμόφυρτο άτομο που μεταφερόταν με φορείο.

Από την άλλη πλευρά, τουλάχιστον 75 αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε συμπλοκές με διαδηλωτές, κυρίως μετά τη σύντομη συνάντηση της Ανγκελα Μέρκελ με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Τρεις από αυτούς διακομίστηκαν σε νοσοκομείο, κατά την αστυνομία. Ακόμη, οι πιλότοι ενός ελικοπτέρου της αστυνομίας τραυματίστηκαν στα μάτια όταν άγνωστοι τους στόχευσαν με λέιζερ.

Εκατοντάδες κουκουλοφόροι πέταξαν μπουκάλια και άλλα αντικείμενα ενώ η αστυνομία χρησιμοποίησε εκτοξευτήρες ύδατος και σπρέι πιπεριού για να διαλύσουν το πλήθος. Μεταξύ άλλων, οι διαδηλωτές κατέστρεψαν αυτοκίνητα, έβαλαν φωτιά σε διάφορα αντικείμενα και πέταξαν μπουκάλια σε συμπλοκές που κράτησαν έως τα μεσάνυχτα.

Οι διαδηλωτές υποδέχθηκαν τον Τραμπ και τους ηγέτες που ήλθαν στην πόλη με την κραυγή: «Καλώς ήρθατε στην Κόλαση!».

Οι αρχές ανέμεναν περί τους 100.000 διαδηλωτές στην πόλη-λιμάνι, περιμένοντας ότι περίπου 8.000 από αυτούς σκόπευαν να δημιουργήσουν βίαια επεισόδια. Από την πλευρά τους είχαν διαθέσει 20.000 αστυνομικούς από όλη τη Γερμανία.

Τετ-α-τετ Τραμπ και Πούτιν

Σήμερα όμως η ημέρα ανήκει στη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, που θα γίνει το απόγευμα.

Εστω και μάλλον σύντομη (προβλέπεται να είναι 30-60 λεπτά) θα είναι μια πρώτη δια ζώσης επαφή για τους δύο ηγέτες που, αν μη τι άλλο, είχαν εκφράσει την αμοιβαία συμπάθειά τους.

Και οι δύο πλευρές επιθυμούν, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να αποκατασταθούν οι σχέσεις των δύο πλευρών που, τουλάχιστον από το 2014, είναι μάλλον ψυχρές. Η Συρία και η Ουκρανία, τα δύο ζητήματα- αγκάθια για τις δύο χώρεες, αναμένεται να τεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης.

Σήμερα Παρασκευή οι ηγέτες της G20 θα συζητήσουν ακόμη τη φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας. Όπως εξήγησε ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το θέμα δεν αναμένεται να επιλυθεί στη σύνοδο, αλλά οι αξιωματούχοι θα εξετάσουν μία ενδιάμεση έκθεση στις συναντήσεις του ΔΝΤ το φθινόπωρο και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν το 2018.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...