481
Αφίσα του πολιτικού φορέα που ίδρυσε ο Αρτέμης Σώρρας. Φυσικά με το πρόσωπό του | Menelaos Myrillas / SOOC

Ο Αρειος Πάγος απεφάνθη το προφανές: Ο Σώρρας δεν είναι διαχειριστής $600 δισ.

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2017, 19:06
Αφίσα του πολιτικού φορέα που ίδρυσε ο Αρτέμης Σώρρας. Φυσικά με το πρόσωπό του
|Menelaos Myrillas / SOOC

Ο Αρειος Πάγος απεφάνθη το προφανές: Ο Σώρρας δεν είναι διαχειριστής $600 δισ.

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2017, 19:06

Η είδηση δεν είναι η απόφανση του Αρείου Πάγου. Είναι ότι χρειαζόταν η Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας για να κρίνει ότι ο πολυσυζητημένος φυγόδικος Αρτέμης Σώρρας, ιδρυτής μεταξύ άλλων του πολιτικού φορέα «Ελλήνων Συνέλευσις», δεν είναι τελικώς διαχειριστής 600 δισ. δολαρίων όπως ο ίδιος ισχυριζόταν…

Οπως έγινε γνωστό και ανέφερε το kathimerini.gr, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αναίρεσε απόφαση του Πλημμελειοδικείου Αθηνών που είχε δεχθεί ότι ο Σώρρας είναι διαχειριστής ενός ποσού $600 δισ., όπως ο ίδιος ισχυριζόταν, εξαπατώντας χιλιάδες πολίτες. Θα ήταν ενδιαφέρον να μαθαίναμε κάποια στιγμή ποιος έκρινε πρωτοδίκως ότι ο Σώρρας είχε αυτά τα λεφτά που θα μπορούσαν να ξεπληρώσουν δύο φορές το ελληνικό χρέος…

Μετά από παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή η απόφαση αυτή ελέγχθηκε δικαστικά και η δικαιοσύνη μετά από έρευνες οδηγήθηκε σε απαγγελία κακουργηματικών κατηγοριών κατά Σώρρα και στενών του συνεργατών.

Ο Αρτέμης Σώρρας παρά την άσκηση σε βάρος του ποινικών διώξεων μέχρι σήμερα διαφεύγει τη σύλληψη. Η αμφιλεγόμενη απόφαση του Πλημμελειοδικείου Αθηνών -η οποία και τελικώς αναιρέθηκε- αποτέλεσε μέχρι τώρα «σημαία» της προπαγάνδας του Σώρρα και διαφόρων οπαδών του. Αλλωστε στο μεταξύ είχε φροντίσει να ιδρύσει τον ετερόκλητο φορέα «Ελλήνων Συνέλευσις» προσδίδοντας στην κίνηση του και πολιτικά χαρακτηριστικά.

Μετά την αναίρεση της επίμαχης απόφασης από τον Αρειο Πάγο δεν μπορεί ούτε και τυπικά να γίνεται επίκλησή της καθώς αναίρεση σημαίνει πως η απόφαση αυτή εξαφανίζεται και είναι σαν μην εκδόθηκε ποτέ.

Πιο συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου σε πλήρη σύνθεση έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης της επίμαχης απόφασης για τον Σώρρα που είχε γίνει από την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευσταθία Σπυροπούλου. Με την απόφαση της Ολομέλειας,που φέρει αριθμό 2 του 2017, κρίθηκε ότι η απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών έτους 2013, είχε μη ειδική, εμπεριστατωμένη και ελλιπή αιτιολογία, ενώ σε πολλά σημεία είχε εσφαλμένη και ασαφή αιτιολογία.

Ειδικότερα η απόφαση της Ολομέλειας αναφέρει ότι η απόφαση του Ή Μονομελούς Πλημμελειοδικείου για το υπέρογκο ή αμύθητο -όπως το χαρακτηρίζει- ποσό των 600 δις δολαρίων δεν προσδιορίζει με ποιο αμετάκλητο πληρεξούσιο είναι διαχειριστής του ο Αρτέμης Σώρρας, με συνέπεια να υπάρχει ελλιπής αιτιολογία για το πώς είναι διαχειριστής του ποσού αυτού. Ακόμη, δεν αναφέρει η απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου τα ακριβή στοιχεία των διεθνών γραμματειών που λέει ότι έχει στην κατοχή και που ακριβώς αυτά φυλάσσονται σε Τράπεζα του Καναδά.

Παράλληλα, οι αρεοπαγίτες σημειώνουν, ότι ενώ δέχεται ότι το επίμαχο ποσό φυλάσσεται για πίστωση και χορήγηση της Ελλάδος, αντιφατικά δέχεται ότι ο Αρτέμης Σώρρας σκοπεύει να χορηγήσει το ποσό αυτό στο Ελληνικό Δημόσιο με την μορφή δανείου διάρκειας 100 ετών και με επιτόκιο 0,5%. Τέλος, οι αρεοπαγίτες σημειώνουν ότι η απόφαση του Η΄ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου εσφαλμένα και αντιφατικά δέχθηκε ότι δεν προκάλεσε ανησυχία και έλλειψη εμπιστοσύνης στους πολίτες η είδηση ότι έχει αμύθητο ποσό το οποίο θα διαθέσει για την Ελλάδα, ενώ αντικειμενικά μια τέτοια είδηση προκαλεί ανησυχία στους πολίτες γιατί φέρεται ότι το κράτος δεν μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του ενόψει της δυσμενούς οικονομικής κρίσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News