491
O Γιάννης Μπουτάρης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα της αποκομιδής των σκουπιδιών | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μπουτάρης: «Γύφτοι μαζεύουν τώρα τα σκουπίδια» – η ταρίφα των 100 ευρώ

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2017, 09:54
O Γιάννης Μπουτάρης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα της αποκομιδής των σκουπιδιών
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μπουτάρης: «Γύφτοι μαζεύουν τώρα τα σκουπίδια» – η ταρίφα των 100 ευρώ

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2017, 09:54

Στην αποκάλυψη ότι Ρομά έχουν σπεύσει να εκμεταλλευτούν την εφιαλτική κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη με τα σκουπίδια, «νοικιάζοντας» υπηρεσίες αποκομιδής των απορριμάτων σε απελπισμένους καταστηματάρχες, προχώρησε το πρωί της Τρίτης ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μπουτάρης, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους που υπάρχουν αν αυτό το αδιέξοδο παραταθεί.

«Γύφοι μαζεύουν τα σκουπίδια και τα πετάνε παραπέρα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, επιχειρηματολογώντας υπέρ της λύσης στην οποία κατέληξε να ανατεθεί σε ιδιώτη εργολάβο από τον Δήμο η αποκομιδή των τόνων σκουπιδιών που έχουν σχηματίσει λόφους στην πόλη. Ο κ. Μπουτάρης επέμεινε ότι θα προχωρήσει στην ανάθεση του έργου σε ιδιώτη, περιγράφοντας μια απελπιστική κατάσταση στην πόλη του εξαιτίας των λόφων των σκουπιδιών που σχηματίζονται. «Η μισή Ελλάδα εξυπηρετείται από ιδιώτες… Να κάνουμε ένα μεικτό σύστημα» είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι ιδιώτης θα αναλάβει καθήκοντα από σήμερα (Τρίτη) κιόλας, για να καθαριστεί η πόλη μέχρι να βρεθεί λύση από την κυβέρνηση. Αλλωστε έχουν συσσωρευτεί αμέτρητοι τόνοι σκουπιδιών στη Θεσσαλονίκη…

Στο μεταξύ λοιπόν, σε μια παράπλευρη εξέλιξη, οι Ρομά ήρθαν να καλύψουν το κενό. Τον έσπευσαν να προσφέρουν οι ίδιοι τις υπηρεσίες τους ή εκλήθησαν από τους απελπισμένους εστιάτορες και καταστηματάρχες του κέντρου της Θεσσαλονίκης δεν έχει πολλή σημασία. Σημασία εδώ έχει η αναρχία: οι έμποροι πληρώνουν Ρομά για να πάρουν τα απορρίμματα από τους δρόμους και να τα μεταφέρουν με τα οχήματά τους σε άλλους χώρους. Πού; Κανείς δεν ξέρει!

skoupidia_1

Πριν από την αποκάλυψη-παραδοχή του κ. Μπουτάρη είχε προηγηθεί καταγγελία έκανε στο Thestival.gr ιδιοκτήτη καταστήματος στο κέντρο της πόλης, ο οποίος υποστήριξε ότι η πρωτοβουλία αυτή ελήφθη την Κυριακή και ότι καταστηματάρχες, κυρίως από τον χώρο της εστίασης, πληρώνουν «ταρίφα» 100 ευρώ σε Ρομά για να «εξαφανίζουν» τα σκουπίδια, ενώ υπάρχουν ακόμη και προσφορές με… 200 ευρώ τα τέσσερα δρομολόγια!

Πάντως, από το βράδυ της Δευτέρας είχε αρχίσει η «επίσημη» αποκομιδή των απορριμάτων από προσωπικό ασφαλείας, το οποίο επέτρεψαν να βγει στους δρόμους οι συμβασιούχοι. Ηταν μια κίνηση καλής θέλησης και μια προσπάθεια να πείσουν τον κ. Μπουτάρη να μην αναθέσει την αποκομιδή των απορριμμάτων σε ιδιώτη. Ετσι δέκα οχήματα πραγματοποίησαν αποκομιδή, ενώ από για το πρωί της Τρίτης προγραμματίστηκε να βγουν 27 απορριμματοφόρα, μοιρασμένα σε τρεις βάρδιες.

Η αποκομιδή, σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν.Θεσσαλονίκης, Κλεοπάτρα Χοροζίδη, πραγματοποιείται στις περιοχές της Τούμπας, Χαριλάου, Βασ. Ολγας, ενώ τα απορριμματοφόρα θα περάσουν και από το κέντρο της πόλης.

«Δεν θα αφήσουμε να μπει ιδιώτης. Η διαφορά στην πόλη άρχισε να φαίνεται» υποστήριξε η κυρία Χοροζίδη.

Ο κ. Μπουτάρης είπε στους συμβασιούχους ότι θα παγώσει, αλλά δεν θα ακυρώσει την επιστράτευση ιδιώτη για αποκομιδή των σκουπιδιών. Και αργότερα στο Δημοτικό Συμβούλιο κάλεσε τους συμβασιούχους να συνεργαστούν με τον ιδιώτη για να καθαρίσει η πόλη.

Ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της έως τώρα αποκομιδής εμφανίζεται και ο γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης, Θωμάς Ψαρράς. «Τις τελευταίες ώρες μαζεύτηκαν 330 τόνοι σκουπιδιών. Θεωρώ ότι με την πρωινή βάρδια, που επέτρεψαν οι συμβασιούχοι, θα ξεπεράσουμε τους 420 τόνους», τόνισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...