670
Ο διευθυντής της συμφωνικής ορχήστρας Ανταμ Φίσερ (δεξιά) απονέμει το βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στον διευθυντή του Καρά Τεπέ Σταύρο Μυρογιάννη | Facebook

Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ωδή στη Χαρά για το Καρά Τεπέ

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2017, 16:27
Ο διευθυντής της συμφωνικής ορχήστρας Ανταμ Φίσερ (δεξιά) απονέμει το βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στον διευθυντή του Καρά Τεπέ Σταύρο Μυρογιάννη
|Facebook

Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ωδή στη Χαρά για το Καρά Τεπέ

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2017, 16:27

Από το 2016, η συμφωνική ορχήστρα του Ντίσελντορφ αφιερώνει κάθε χρόνο ένα βραβείο και μία μουσική συναυλία σε μία ομάδα, οργάνωση ή κοινότητα που προωθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Φέτος, ο θεσμός ανέδειξε τον δήμο Λέσβου και συγκεκριμένα το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων Καρά Τεπέ, όπου διαμένουν σήμερα 863 άτομα.

Προς τιμήν των κατοίκων της Λέσβου και των ατόμων που έχουν αγωνιστεί ώστε να ζουν σε ανθρώπινες συνθήκες οι αιτούντες άσυλο που φτάνουν στο νησί, 120 μουσικοί και 80 μέλη της χορωδίας έπαιξαν στη συναυλιακή αίθουσα Tonhalleτο βράδυ της Κυριακής την «Ωδή στη Χαρά», του γερμανού ποιητή Φρίντριχ Σίλερ, μελοποιημένο φυσικά από τον Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν. Το γνωστότερο ίσως έργο της κλασικής μουσικής -επίσημος ύμνος της ΕΕ- επέλεξε ο διευθυντής της συμφωνικής ορχήστρας και δημιουργός του θεσμού του Βραβείου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ανταμ Φίσερ.

«Το Αρθρο 1 του γερμανικού Συντάγματος αναφέρεται στο απαραβίαστο δικαίωμα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν γνωρίζει εθνικότητες» τόνισε στην ομιλία του ο 68χρονος μαέστρος, ο οποίος έχει περάσει από τους μεγαλύτερους συναυλιακούς χώρους της Ευρώπης και των ΗΠΑ: από τη Σκάλα του Μιλάνου μέχρι τη Μητροπολιτική Οπερα και το Φεστιβάλ του Μπαϊρόιτ.

Κάποτε, υπήρξε και ο ίδιος πρόσφυγας. Εγκατέλειψε την Ουγγαρία και βρήκε καταφύγιο στη Βιέννη. Γι’ αυτό και ο ίδιος, ένθερμος υποστηρικτής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει ευαισθητοποιηθεί σχετικά με την προσφυγική κρίση και τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι οι υποχρεώσεις μας απέναντι στους πρόσφυγες δεν τελειώνουν με την προμήθεια νερού και φαγητού.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να βοηθάμε και θα πρέπει να προτρέψουμε τις πλούσιες χώρες της Ευρώπης να μην κλείσουν τα σύνορά τους και να μην αφήσουμε μόνες την Ελλάδα και την Ιταλία», τόνισε πρόσφατα σε συνέντευξή του στην Deutche Welle.

karatepe2
Παγωτό τρώνε μικρά παιδιά στο καφενείο του Καρά Τεπέ (Facebook)

Στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων του Καρά Τεπέ, «χωριό» όπως το αποκαλεί ο διευθυντής του κέντρου, Σταύρος Μυρογιάννης, φιλοξενούνται 836 άνθρωποι, οικογένειες με παιδιά, άτομα με ψυχολογικά προβλήματα, θύματα βασανιστηρίων, ηλικιωμένοι. Κατά διαστήματα ο αριθμός των φιλοξενούμενων έχει αγγίξει και τους 2.000. Πλέον, κάθε οικογένεια διαθέτει τον δικό της ξεχωριστό θερμαινόμενο, χώρο, ενώ οι κάτοικοι -ιδίως τα μικρά παιδιά- απασχολούνται σε διάφορες δραστηριότητες της κοινότητας η οποία περιλαμβάνει καφενείο, βρεφονηπιακό σταθμό, μουσικό σχολείο ακόμη και κομμωτήριο.

karatepe
Κουκλοθέατρο για τα προσφυγόπουλα (Facebook)

Μία από τις δραστηριότητες, πρωτοβουλία του κ. Μυρογιάννη, στην οποία συμμετείχαν αρκετοί φιλοξενούμενοι του κέντρου το περασμένο φθινόπωρο ήταν η παραγωγή λαδιού! Υστερα από δύο εβδομάδες λιομαζώματος, οι ομάδες προσφύγων -σε συνεργασία με ΜΚΟ- έβγαλαν 300 κιλά λάδι, δηλαδή 600 μπουκάλια «Μαυροβούνι» τα οποία δεν πωλήθηκαν αλλά κατανάλωσαν οι ίδιοι για το φαγητό τους.

«Αυτή η βράβευση από την Tonhalle στο Ντίσελντορφ σημαίνει πάρα πολλά για εμάς τους Λέσβιους, διότι για ακόμα μια φορά βλέπουμε ότι αναγνωρίζεται ο αγώνας και το έργο που κάνουμε για να περιθάλψουμε αυτούς τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη», είπε τη βραδιά της τελετής ο κ. Μυρογιάννης.

karatepe3
Καρδούλες και πεταλούδες σε πανό με φόντο τα κοντέινερ όπου διαμένουν οι οικογένειες προσφύγων στο Καρά Τεπέ (Facebook)
karatepe4
Ημέρα μουσικής με βιολιστές στο Καρά Τεπέ (Facebook)

«Δεν νιώθουμε μόνοι. Ξέρουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι δίπλα μας που μας στηρίζουν εμπράκτως κι έτσι μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία και μπορούμε να βοηθήσουμε έχοντας περισσότερους ανθρώπους δίπλα μας», τόνισε ο ίδιος.

Οταν τελείωσε η συναυλία ακολούθησε ένα θερμό χειροκρότημα λίγων λεπτών και ύστερα τον λόγο πήρε ο γενικός διευθυντής του Tonhalle Μίχαελ Μπέκερ:

«Η μουσική δεν έχει μόνο μια χροιά διασκέδασης αλλά έχει και έναν κοινωνικό ρόλο. Ο ρόλος αυτός τα τελευταία χρόνια έχει υποχωρήσει αλλά με τον Ανταμ Φίσερ έχουμε έναν διευθυντή ορχήστρας, ο οποίος δίνει ένα άλλο νόημα. Και αυτός είναι ο λόγος που καθιερώσαμε αυτό το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

*Το τοπωνύμιο Καρά Τεπέ σημαίνει στα τούρκικα «μαύρο βουνό», κάτι που ταιριάζει με το έδαφος της περιοχής. Η δικαιοδοσία του κέντρου Καρά Τεπέ υπάγεται στον δήμο Λέσβου, ενώ στον χώρο δραστηριοποιούνται η Υπατη Αρμοστεία και κάποιες ΜΚΟ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...