295
Ο νέος ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών σε συνέντευξη Τύπου | REUTERS/Fabrizio Bensch

Σοκ για τη Μέρκελ, πήρε κεφάλι το SPD με τον Μάρτιν Σουλτς!

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2017, 17:30
Ο νέος ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών σε συνέντευξη Τύπου
|REUTERS/Fabrizio Bensch

Σοκ για τη Μέρκελ, πήρε κεφάλι το SPD με τον Μάρτιν Σουλτς!

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2017, 17:30

Η απόφαση του γερμανού αντικαγκελαρίου, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, να αποσυρθεί από την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών, την οποία τελικά ανέλαβε ο Μάρτιν Σουλτς, αποδείχθηκε σοφή. Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια το SPD λαμβάνει ένα προβάδισμα -έστω και οριακό- έναντι των κυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών!

Νέα δημοσκόπηση του Ινστιτούτου INSA που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Bild και δόθηκε στη δημοσιότητα το απόγευμα της Δευτέρας, δείχνει ότι το SPD του Σουλτς προηγείται με 31%, ενώ το CDU της Ανγκελα Μέρκελ συγκεντρώνει 30%, πέφτοντας κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες από τα ποσοστά που του έδινε δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε μόλις μία ημέρα πριν. Τρίτο αναδεικνύεται με 12% το ξενοφοβικό ΑfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία).

Μέχρι να αλλάξει η ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών, το προβάδισμα των CDU/CSU (Χριστιανοκοινωνιστές) ήταν σχεδόν κατοχυρωμένο. Υστερα από την ανακοίνωση την υποψηφιότητας του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την καγκελαρία, στα τέλη Ιανουαρίου, η απόσταση μεταξύ των δύο κομμάτων μειώθηκε εντός μιας εβδομάδας από 14% σε 4%! Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη Bild το SPD «εκτοξεύτηκε» στο 29% (+6%), ενώ o συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) κατέγραψε απώλειες της τάξεως του 4%, πέφτοντας στο 33%.

Και τώρα, ο μέχρι πρότινος αουτσάιντερ, κερδίζει το προβάδισμα, το οποίο ενδέχεται να ενισχυθεί, αν συνεχίσουν να ανεβαίνουν τα ποσοστά στήριξης προς το πρόσωπο του Σουλτς με τους ίδιους ρυθμούς.

Αν τελικά επικρατήσουν οι Σοσιαλδημοκράτες, θα πρόκειται για μία ολική ανατροπή στα γερμανικά δεδομένα. Τελευταία φορά που το κόμμα κέρδισε σε εκλογική αναμέτρηση ήταν το 2002, όταν αναδείχθηκε για δεύτερη και τελευταία φορά καγκελάριος ο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Μένει να φανεί πώς θα αντιδράσει στις έρευνες πρόθεσης ψήφου η κυρία Μέρκελ και το επιτελείο της. Την ίδια ημέρα που δημοσιεύτηκε η δημοσκόπηση, το CDU και το αδερφό κόμμα CSU, βρίσκονταν στο Μόναχο για να συμφωνήσουν κι επισήμως στην υποψηφιότητα της Μέρκελ και να σχεδιάσουν την προεκλογική τους εκστρατεία μέχρι την 26η Σεπτεμβρίου.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...