325
Μάρτιος 2016. Η Μέρκελ ακόμα χαμογελούσε στον Σουλτς γιατί τότε ακόμα ήταν ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και όχι ένας αντίπαλος | Aris Oikonomou / SOOC

Το «big bang» του Σουλτς απειλεί την ηγεμονία της Μέρκελ

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2017, 09:51
Μάρτιος 2016. Η Μέρκελ ακόμα χαμογελούσε στον Σουλτς γιατί τότε ακόμα ήταν ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και όχι ένας αντίπαλος
|Aris Oikonomou / SOOC

Το «big bang» του Σουλτς απειλεί την ηγεμονία της Μέρκελ

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2017, 09:51

Για τη γερμανική πολιτική είναι κάτι σαν τη θεωρία του χάους: ένα φτερούγισμα στο μυαλό του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προκαλεί σεισμό στην ηγεμονία της Ανγκελα Μέρκελ. Η γενναία επιλογή του αντικαγκελάριου να αποσυρθεί από την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών και από την κεντρική πολιτική σκηνή, παραχωρώντας τα ηνία της μάχης στις εκλογές στον Μάρτιν Σουλτς, δείχνει να ανατρέπει ένα σκηνικό που μέχρι και πριν από δύο εβδομάδες έδειχνε στέρεο όσο λίγα σε αυτήν την ασταθή Ευρώπη.

Αυτό καταδεικνύει μια τελευταία δημοσκόπηση, η οποία μάλιστα δημοσιεύεται από την κυριακάτικη Bild, την εφημερίδα των Χριστιανοδημοκρατών.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα το SPD «εκτοξεύεται» στο 29% (+6%), ενώ o συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) καταγράφει απώλειες της τάξεως του 4% και βρίσκεται στο 33%. Αυτά τα ποσοστά προεξοφλούν ένα ντέρμπι στις εκλογές του Σεπτεμβρίου από εκεί που κανείς δεν έδειχνε ικανός να αμφισβητήσει την υπεροχή της καγκελαρίου Μέρκελ.

Μετά την ανακοίνωση την υποψηφιότητας του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την καγκελαρία στα τέλη Ιανουαρίου, η απόσταση μεταξύ των δύο κομμάτων μειώθηκε εντός μιας εβδομάδας από 14 σε 4%!

Ο Tόρστεν Σνάιντερ – Χάσε, ερευνητής της Ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Emnid, το οποίο διεξήγαγε τη δημοσκόπηση, είπε μάλιστα στη γερμανική εφημερίδα: «Ο Μάρτιν Σουλτς καταφέρνει να επαναπατρίσει ψηφοφόρους τού Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και να τους κινητοποιήσει συναισθηματικά. Μια τέτοια μετακίνηση των κομματικών προτιμήσεων εντός μιας εβδομάδας είναι κάτι το μοναδικό».

Οι Πράσινοι και η Αριστερά χάνουν αντίστοιχα 2% και βρίσκονται στο 8%, η πιθανότητα όμως ενός κοκκινο-κοκκινο-πράσινου συνασπισμού βρίσκεται εντός του βεληνεκούς των πιθανοτήτων διότι και τα τρία κόμματα συγκεντρώνουν μαζί 45%, γράφει η Bild.

Αμετάβλητα είναι σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση τα ποσοστά του ακροδεξιού- αντιευρωπαϊκού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και των Φιλελευθέρων (FDP) με 11% και 6% αντίστοιχα.

Eάν οι ψηφοφόροι είχαν τη δυνατότητα να εκλέξουν άμεσα καγκελάριο, τότε η Μέρκελ θα ελάμβανε 41% και ο Σουλτς 38%. Σύμφωνα όμως με άλλη -πρόσφατη- δημοσκόπηση του πρώτου δημόσιου γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD τα ποσοστά αυτά θα ήταν συντριπτικά υπέρ του Μάρτιν Σουλτς (50%) αφού η Μέρκελ θα ελάμβανε μόλις 34%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...