954
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση. Στο μέσον στην πρώτη σειρά οι Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης, Φλωρίδης | Facebook

Οδικός Χάρτης με επτά βήματα για τον πολιτικό φορέα των Τριών

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2017, 11:48
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση. Στο μέσον στην πρώτη σειρά οι Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης, Φλωρίδης
|Facebook

Οδικός Χάρτης με επτά βήματα για τον πολιτικό φορέα των Τριών

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2017, 11:48

Πρώτα ήταν η Θεσσαλονίκη. Μετά η Κρήτη. Και τώρα η Πάτρα. Οι εκδηλώσεις της πρωτοβουλίας των τριών, Αννας Διαμαντοπούλου, Γιάννη Ραγκούση, Γιώργου Φλωρίδη, συνεχίζονται καθώς οι διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς εντείνονται όσο τα μηνύματα για πρόωρες εκλογές πληθαίνουν.

Από την Πάτρα λοιπόν, το απόγευμα της Κυριακής, οι τρεις πρώην υπουργοί και ιδρυτικά στελέχη της κίνησης «Προοδευτικό Κίνημα: Ωρα Αποφάσεων» δεν έμειναν μόνο στα λόγια. Παρουσίασαν αυτή τη φορά έναν οδικό χάρτη επτά σημείων για τη γέννηση της «νέας μεγάλης ενωμένης προοδευτικής παράταξης» όπως τη χαρακτήρισαν.

16487740_10155225330762345_835309657575019148_o
Η Αννα Διαμαντοπούλου στο βήμα της εκδήλωσης στην Πάτρα. «Προοδευτική πολιτική σήμερα δεν είναι η διαμαρτυρία. Είναι το νέο παραγωγικό μοντέλο, προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της εποχής» τόνισε μεταξύ άλλων

Οπως μάλιστα τονίστηκε αυτή η προσπάθεια δεν έχει να κάνει με «προσκλήσεις για δημιουργία ομοσπονδιών που αναπαράγουν αρχηγούς και αρχηγίσκους σε θέσεις δήθεν εξουσίας που δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες». Ηταν αυτό ένα μήνυμα για την εκδήλωση που διοργανώνει ο Σπύρος Λυκούδης την Τετάρτη στο Γκάζι, όπου έχουν προσκληθεί όλοι οι αρχηγοί του χώρου; Ισως.

Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι παρόντες στην εκδήλωση των Τριών στην Πάτρα ήταν και ο βουλευτής του Ποταμιού Γρηγόρης Ψαριανός –«η χώρα έχει τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες κι εμείς συζητάμε ακόμα για το Δημόσιο» είπε μεταξύ άλλων– και ο Νίκος Τσούκαλης της ΔΗΜΑΡ.

339464-706044
Ο Γρηγόρης Ψαριανός από το Ποτάμι

Η εισήγηση των Διαμαντοπούλου, Ραγκούση, Φλωρίδη είναι αυτό το πολιτικο-οργανωτικό σχήμα που θα κατευθύνει τις διαδικασίες ενοποίησης των διαθέσιμων δυνάμεων και ίδρυσης του νέου, ενιαίου φορέα «να δημιουργηθεί από μηδενική βάση, με ευρεία εκπροσώπηση των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων του χώρου, χωρίς ισορροπίες συσχετισμών και εξουσίας». Και η όλη διαδικασία συνεπάγεται τη διάλυση τελικά των υφιστάμενων κομμάτων.

Ζητούν μάλιστα να οργανωθεί η «πρώτη εθνική συνέλευση του προοδευτικού χώρου», η οποία θα ορίσει το πολιτικό πλαίσιο των αναγκαίων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα για ανοικοδομηθεί και να βγει από την κρίση. Αυτή θα ανακοινώσει 11μελή επιτροπή προσωπικοτήτων κοινής αποδοχής «με κύρος και εμπειρία», η οποία θα αναλάβει χρέη οργανωτικής επιτροπής και επιτροπής δεοντολογίας ως την ίδρυση του φορέα.

C35KDOTWIAE9gwn
O Γιάννης Ραγκούσης στο βήμα της εκδήλωσης. «Υπάρχουν σήμερα, περισσότεροι πολίτες από ποτέ που δεν εκπροσωπούνται και αναζητούν έναν νέο πολιτικό φορέα» τόνισε

Ποιος όμως θα ηγηθεί της προσπάθειας; Η εκλογή ηγεσίας του νέου φορέα πρέπει να γίνει «από τη λαϊκή βάση, με ανοιχτή και οργανωμένη δημόσια πολιτική και προγραμματική αντιπαράθεση (debate) των υποψηφίων, με τρόπο αδιάβλητο – πολιτικά, νομικά και τεχνικά», σημειώνουν.

Στη συνέχεια προτείνεται η νέα εκλεγμένη ηγεσία, σε συνεργασία με την 11μελή επιτροπή, να προχωρήσει στη διαμόρφωση οδικού χάρτη για ιδρυτικό συνέδριο. «Ολες οι σχετικές διαδικασίες επιβάλλεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου 2017» επισημαίνεται στο σχετικό κείμενο. Σύμφωνα με τον «Μικροπολιτικό» των «Νέων» η έναρξη των διαδικασιών προσδιορίζεται γύρω στις αρχές Απριλίου.

C35Tpk5XUAAwmQi
Ο Γιώργος Φλωρίδης στην εισήγησή του: «Η συζήτηση για το πώς φτάσαμε ως εδώ είναι χαμένη στους σχολιαστές των πρωϊνάδικων που αναπολούν το παρελθόν» σχολίασε χαρακτηριστικά

Το μέγα ερώτημα βέβαια είναι τι θα συμβεί αν οι εκλογές γίνουν νωρίτερα, πριν από τον Απρίλιο ή τον Ιούνιο. Κάτι που δεν είναι καθόλου απίθανο…

Το κείμενο θέσεων της «Ωρας Αποφάσεων»

Η πολιτική πρωτοβουλία «Προοδευτικό Κίνημα: Ώρα Αποφάσεων», συνεχίζοντας τις ανοικτές εκδηλώσεις και τον δημιουργικό διάλογο με τους πολίτες του προοδευτικού χώρου, καταθέτει σήμερα την πρόταση και πρόσκλησή της προς όλο τον προοδευτικό χώρο (κόμματα, κινήσεις πολιτών, πολίτες). Η πρόταση αυτή έχει ως βασικό στόχο να διαλύσει οποιαδήποτε πολιτική σύγχυση προκαλείται μέσα από τη διαρκή ανταλλαγή ημιτελών και πρόχειρων προτάσεων «συνεργασίας» του χώρου που διακινούνται στο δημόσιο διάλογο και καταλήγουν σε εφήμερες κινήσεις εντυπώσεων. Προτάσεων που κατά κανόνα αποβλέπουν στη διατήρηση μικρών και ασήμαντων «κεκτημένων», αφορούν μόνο την ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών και αγνοούν το διαρκές αίτημα της κοινωνίας του προοδευτικού χώρου για τη δημιουργία του καινούργιου φορέα και την παρουσίαση της νέας πρότασης για την Ελλάδα.

Πιστεύουμε ότι για την ουσιαστική συμμετοχή κάθε πολίτη και, κυρίως, κάθε οργανωμένου σχήματος στην τελική φάση ίδρυσης με όρους εμπιστοσύνης και ευθύνης, απαιτούνται ξεκάθαρος πολιτικός σκοπός και αντιπροσωπευτικό οργανωτικό πλαίσιο του εγχειρήματος. Σε αυτό το πλαίσιο:

1. Θεωρούμε πολιτική προϋπόθεση τα κόμματα και οι οργανώσεις που θα συμμετάσχουν στην διαδικασία ίδρυσης να δηλώσουν εκ των προτέρων, ανοιχτά και επίσημα, με αποφάσεις των κομματικών τους οργάνων, ότι είναι πολιτικά διατεθειμένες να συμμετάσχουν στη δημιουργία Νέου και Ενιαίου Φορέα του Προοδευτικού Χώρου, χωρίς προσκλήσεις για δημιουργία Ομοσπονδιών που αναπαράγουν αρχηγούς και αρχηγίσκους σε θέσεις δήθεν εξουσίας που δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες.

2. Εισηγούμεθα το Πολιτικό – Οργανωτικό Σχήμα που θα κατευθύνει τις διαδικασίες ενοποίησης των διαθέσιμων δυνάμεων και ίδρυσης Νέου και Ενιαίου Φορέα να δημιουργηθεί από μηδενική βάση, με ευρεία εκπροσώπηση των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων του χώρου, χωρίς ισορροπίες συσχετισμών και εξουσίας.

3. Ζητούμε να οργανωθεί η πρώτη εθνική συνέλευση του προοδευτικού χώρου, η οποία θα ορίσει το ευρύ αλλά σαφές πολιτικό πλαίσιο των αναγκαίων προοδευτικών διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα για ανοικοδομηθεί και να βγει από την κρίση. Η Εθνική Συνέλευση θα ανακοινώσει11μελήεπιτροπή προσωπικοτήτων κοινής αποδοχής, με κύρος και εμπειρία, η οποία θα αναλάβει χρέη οργανωτικής επιτροπής και επιτροπής δεοντολογίας ως την ίδρυση του φορέα.

4. Υποστηρίζουμε την εκλογή ηγεσίας του Νέου και Ενιαίου Φορέα από τη λαϊκή βάση, με ανοιχτή και οργανωμένη δημόσια πολιτική και προγραμματική αντιπαράθεση (debate) των υποψηφίων, με τρόπο αδιάβλητο -πολιτικά, νομικά και τεχνικά.

5. Εισηγούμαστε η νέα εκλεγμένη ηγεσία, σε συνεννόηση και συνεργασία με την 11μελή, κοινής αποδοχής, επιτροπή, να προχωρήσει στη διαμόρφωση οδικού χάρτη για Ιδρυτικό Συνέδριο του Νέου και Ενιαίου Προοδευτικού Φορέα.

6. Πιστεύουμε πως όλες οι σχετικές διαδικασίες επιβάλλεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου 2017.

7. Επισημαίνουμε πως με την πολιτική και οργανωτική ολοκλήρωση του εγχειρήματος παύει η ανάγκη πολιτικής λειτουργίας των υπαρκτών σχημάτων του χώρου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...