421
O Μπεναλί Γιλντιρίμ. Πίσω από τα χαμόγελα κρύβεται η αμφισβήτηση της Αγκυρας όχι μόνο για το status quo στο Αιγαίο αλλά και για τους βασικούς πυλώνες των σύγχρονων δημοκρατιών | Reuters

Γιλντιρίμ: «Εστειλα επιστολή στον Τσίπρα για τους Οκτώ – δεν έλαβα απάντηση»

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2017, 08:51
O Μπεναλί Γιλντιρίμ. Πίσω από τα χαμόγελα κρύβεται η αμφισβήτηση της Αγκυρας όχι μόνο για το status quo στο Αιγαίο αλλά και για τους βασικούς πυλώνες των σύγχρονων δημοκρατιών
|Reuters

Γιλντιρίμ: «Εστειλα επιστολή στον Τσίπρα για τους Οκτώ – δεν έλαβα απάντηση»

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2017, 08:51

Κατάντησε ρουτίνα. Ενας ένας τούρκοι αξιωματούχοι πλειοδοτούν σε εθνικισμό και κορώνες κατά της Ελλάδας, αμφισβητώντας το status quo στο Αιγαίο. Σήμερα ήταν η σειρά του τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλνιρίμ, ο οποίος προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις κλιμακώνοντας τη ρητορική της Αγκυρας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην τουρκική πρωτεύουσα, ο Γιλντιρίμ έκανε λόγο για 130 βραχονησίδες στο Αιγαίο που είναι «υπό αμφισβήτηση», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα της μη έκδοσης των οκτών τούρκων αξιωματικών, κάνοντας λόγο για απογοητευτική στάση από την πλευρά της Ελλάδας – μια ακόμη απόδειξη ότι στην Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν δεν αντιλαμβάνονται τη διάκριση των εξουσιών και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, βασικούς πυλώνες των σύγχρονων δημοκρατιών.

Σύμφωνα δε με τη Hurriyet ο Γιλντιρίμ έχει ήδη αποστείλει επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα για το ζήτημα των Οκτώ! «Εξέφρασα τις προσδοκίες μας για την έκδοση αυτών των ανθρώπων, μέσω της επανεξέτασης της απόφασης (σ.σ. του Αρείου Πάγου) στα πλαίσια του νόμου. Δεν έλαβα απάντηση» είπε ο Γιλντιρίμ σύμφωνα με την εφημερίδα.

Παράλληλα έστειλε μήνυμα στην Αθήνα λέγοντας ότι «εμείς απαντούμε στις προκλητικές κινήσεις που έρχονται από την άλλη πλευρά με χαμόγελο. Δεν θα πρέπει να το ερμηνεύουν λάθος αυτό».

Σχολιάζοντας τη ρίψη στεφάνου από τον Πάνο Καμμένο στα Ιμια, ο τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά πως ο έλληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας «επισκέφθηκε τις βραχονησίδες στο Αιγαίο και έβγαλε φωτογραφίες, ωστόσο για εμάς αυτά δεν έχουν νόημα. Υπάρχουν 130 νησίδες και βραχονησίδες υπό αμφισβήτηση».

Συνεχίζοντας είπε πως η Τουρκία έχει «τη δύναμη να απαντήσει σε κάθε εχθροπραξία» ενώ έκανε λόγο επίσης για «προβλήματα στο Αιγαίο που δεν είναι καινούργια αλλά έχουν μακρά ιστορία».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε σε δημοσιεύματα ελληνικών μέσων ενημέρωσης για στρατιωτική άσκηση στην Κω, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι το νησί είναι «αποστρατιωτικοποιημένο».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Χουσεΐν Μουφτούογλου δήλωσε ότι «ελληνικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι αλεξιπτωτιστές των ελληνικών ειδικών δυνάμεων χθες έκαναν άσκηση στο νησί της Κω. Η ειρηνευτική Συνθήκη που υπεγράφη το 1947 στο Παρίσι απαγορεύει οποιαδήποτε στρατιωτική δράση στο νησί, το οποίο έδωσε η Ιταλία στην Ελλάδα υπό τον όρο να είναι αποστρατικοποιημένο. Ως αποτέλεσμα η στρατιωτική άσκηση στην Κω είναι ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Στο πλαίσιο αυτό, προσθέτει ο τούρκος αξιωματούχος, «καλούμε την Ελλάδα να αποφεύγει τις μονομερείς ενέργειες τις οποίες δεν μπορεί να ανταποκριθεί, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν ένταση, είναι εναντίον στις διεθνείς συνθήκες. Ξεκαθαρίζουμε πως θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα στο Αιγαίο πάντα στα πλαίσια της πολιτικής και τους διεθνούς δικαίου».

Την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μέσω συνέντευξής του στην εφημερίδα Hurriyet κάλεσε τον κ. Καμμένο να «συνετιστεί» και να «μαζέψει το μυαλό του».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...