545
Στιγμιότυπο από διαδήλωση την Πέμπτη κατά του Τραμπ στο Μπρούκλιν | REUTERS/Lucas Jackson

Παραπομπή του Τραμπ θέλουν ήδη τέσσερις στους 10 Αμερικανοί!

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2017, 08:32
Στιγμιότυπο από διαδήλωση την Πέμπτη κατά του Τραμπ στο Μπρούκλιν
|REUTERS/Lucas Jackson

Παραπομπή του Τραμπ θέλουν ήδη τέσσερις στους 10 Αμερικανοί!

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2017, 08:32

Δύο εβδομάδες μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, ένα πρωτοφανώς μεγάλο ποσοστό των Αμερικανανών ήδη θέλουν την παραπομπή (και καθαίρεση) του νέου προέδρου καθώς εμφανίζονται ακραία απογοητευμένοι από τις επιλογές και τις πολιτικές του.

Ερευνα του Public Policy Polling κατέδειξε ότι το 40% των ερωτηθέντων αμερικανών πολιτών ήδη επιθυμούν να δουν τον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ να παραπέμπεται, ποσοστό αυξημένο κατά 5% από την προηγούμενη εβδομάδα. Ενα 48% πάντως εξακολουθεί να αντιτίθεται στην παραπομπή.

Για τον Τραμπ ο «μήνας του μέλιτος» με την αμερικανική κοινωνία, η περίοδος ανοχής των ψηφοφόρων στον νέο ηγέτη της χώρας, τελείωσε απότομα και πολύ νωρίς.

Τι είναι αυτό που φέρνει τέτοια δυσαρέσκεια, στο βαθμό που τέσσερις στους 10 να θέλει να τον δει ήδη να φεύγει από τον Λευκό Οίκο, δύο εβδομάδες αφού εγκαταστάθηκε εκεί; Οπως ίσως θα περίμενε κανείς, είναι όλο το στιλ της προεδρίας του Τραμπ, όχι μια συγκεκριμένη απόφαση.

Η κοινή γνώμη είναι, για παράδειγμα, διχασμένη για το μέτρο για τη μετανάστευση (47% υπέρ και 49% κατά), ενώ ειδικά για τους μουσουλμάνους φαίνεται είναι κατά πλειοψηφία αντίθετη (26% υπέρ της απαγόρευσης μουσουλμάνων και 65% κατά). Πιστεύουν κατά πλειοψηφία ότι η απαγόρευση δεν πρέπει να ισχύει για όσους έχουν βίζα, ενώ με μικρή πλειοψηφία λένε «όχι» στη μόνιμη απαγόρευση εισόδου σύρων προσφύγων (48% όχι, 43% ναι).

Εντυπωσιακό είναι ότι από τους ψηφοφόρους του Τραμπ 48% λένε «ναι» στην απαγόρευση εισόδου μουσουλμάνων και 40% λένε «όχι». Ωστόσο το 71% πιστεύει ότι το διάταγμα δεν αφορούσε την απαγόρευση καθολικά προς τους μουσουλμάνους, σε σχέση με ένα 23% που πιστεύει ότι αυτή ήταν η πραγματική πρόθεση του αμφιλεγόμενου προεδρικού διατάγματος. Θέλουν, με άλλα λόγια, να υπάρχει κάποια απαγόρευση εισόδου, αλλά όχι με τον τρόπο που έγινε.

Τέλος, το 55% λέει «όχι» στο τείχος στα σύνορα με το Μεξικό αν είναι να πληρωθεί με αμερικανικούς πόρους, ενώ το 50% αντιτίθεται και στην πρόταση του δασμού ύψους 20% στα μεξικανικά προϊόντα.

Ως απόδειξη του διχασμού της αμερικανικής κοινωνίας ως προς το πρόσωπο του νέου προέδρου είναι και τα όσα απίστευτα πιστεύουν οι οπαδοί του. Η συνωμοσιολογία είναι κυρίαρχη. Οι ψηφοφόροι του Τραμπ για παράδειγμα, φαίνεται να πιστεύουν ότι οι διαδηλώσεις κατά του μέτρου στα αεροδρόμια ήταν υποκινούμενες. Και η έρευνα δείχνει ότι ένας στους δύο ψηφοφόρους του Τραμπ που ερωτήθηκαν -συγκεκριμένα, ποσοστό 48%- θεωρούν ότι οι διαδηλωτές πήραν εντολές από τον Τζορτζ Σόρος! Πιστεύουν ακόμη ότι ο μεγαλοεπενδυτής «πλήρωσε» και τις γυναίκες που διαδήλωσαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ στις 21 Ιανουαρίου!

Η δυσαρέσκεια επεκτείνεται και σε πρόσωπα του περιβάλλοντος του Τραμπ. Μόλις το 19% έχει θετική γνώμη για τον σύμβουλο στρατηγικής Στιβ Μπάνον, τον επικεφαλής της ακροδεξιάς ενημερωτικής σελίδας που έχει γίνει ίσως ο ισχυρότερος πόλος στον Λευκό Οίκο του Τραμπ. Ενας στους δύο ψηφοφόρους του Τραμπ (52%) στο ερώτημα για τη γνώμη τους για τον Μπάνον απαντούν «δεν ξέρω».

Την ίδια στιγμή, αρκετοί άλλοι έχουν αρχίσει να νοσταλγούν τις παλιές εποχές, δηλαδή την προεδρία… Ομπάμα, που μόλις τέλειωσε. Στην έρευνα φαίνεται ότι το 52% λένε ότι θα προτιμούσαν να είναι πρόεδρος ο Μπαράκ Ομπάμα και μόλις 43% προτιμούν τον Τραμπ!

Εξάλλου, όπως γράφουν και τα αμερικανικά μέσα, η περίοδος διακριτικότητας την οποία ο προηγούμενος πρόεδρος παραχωρεί στον νέο, για να τον διευκολύνει στο έργο του, μοιάζει να τελείωσε και αυτή εντελώς πρόωρα όταν ο Ομπάμα στήριξε τους διαδηλωτές κατά των μέτρων Τραμπ για την μετανάστευση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...