508
Ο υπουργός Οικονομικών και ο πρόεδρος της Βουλής έδωσαν εξηγήσεις... | INTIMENEWS

Ο Τσακαλώτος εξηγεί τι (δεν) έχει υλοποιηθεί από τα προαπαιτούμενα

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2017, 15:35
Ο υπουργός Οικονομικών και ο πρόεδρος της Βουλής έδωσαν εξηγήσεις...
|INTIMENEWS

Ο Τσακαλώτος εξηγεί τι (δεν) έχει υλοποιηθεί από τα προαπαιτούμενα

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2017, 15:35

«Διαδικαστικού τύπου» χαρακτήρισε ο Νίκος Βούτσης την αντιπαράθεση που είχε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, προσθέτοντας ότι η μεταξύ τους σχέση περαμένει καλή.

Ωστόσο ο κ. Βούτσης αναφερόμενος στο περιεχόμενο της επιστολής Τσακαλώτου προς τους θεσμούς επισήμανε ότι ο υπουργός από την αρχή έπρεπε να είχε δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις από τη στιγμή που στην επιστολή αναφερόταν σε καθυστερήσεις που οφείλονταν σε διαδικαστικά ζητήματα, όπως προεδρικά διατάγματα και νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Ωστόσο αυτά που δεν είπε το βράδυ στη Βουλή, αρχικά γιατί δεν του το επέτρεψε ο Νίκος Βούτσης και μετά γιατί δεν ήθελε, είπε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Εδωσε δηλαδή διευκρινίσεις για την περιβόητη επιστολή του προς του Θεσμούς, την οποία είχε αποκαλύψει το δίκτυο Bloomberg και για την οποία τον εγκάλεσε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σχολιάζοντας τις αιτιάσεις του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή που είπε ότι σύμφωνα με το Bloomberg ο υπουργός Οικονομικών ομολόγησε ότι η Αθήνα έχει υλοποιήσει μόλις το ένα τρίτο των προαπαιτούμενων για τη δεύτερη αξιολόγηση, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτό που δεν καταλαβαίνει ο κ. Μητσοτάκης είναι η δυναμική της διαπραγμάτευσης. Οπως έχει πει επισήμως το ΔΝΤ, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αλλά και η ελληνική κυβέρνηση, μερικά πράγματα δεν μπορούν να συμφωνηθούν αν δεν συμφωνηθούν όλα ως πακέτο. Λογικό είναι, λοιπόν, η κυβέρνηση να μην ανοίγει τα χαρτιά της μέχρι να κάνει το ίδιο και η άλλη πλευρά. Εξάλλου μόνο ακραίες φωνές θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση ευθύνεται για την όποια καθυστέρηση».

Οσο για το τι τελικά έχει υλοποιήσει η Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικών είπε: «Πάνω από το ένα τρίτο της συμφωνίας είναι απολύτως ολοκληρωμένο. Ενα δεύτερο 1/3, ίσως λίγο παραπάνω, είναι απόλυτα συμφωνημένο με τους Θεσμούς και είμαστε στη διαδικασία υλοποίησης με νόμους, υπουργικές αποφάσεις, εγκυκλίους, κ.λπ. Το τελευταίο κομμάτι είναι σε πολιτική διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς και είναι λογικό να μην έχει συμφωνηθεί, πόσω, μάλλον, να έχει νομοθετηθεί. Όπως, άλλωστε, εξήγησε χθες (Τετάρτη) στη Βουλή ο Πρωθυπουργός, η αξιωματική αντιπολίτευση ποτέ δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της σε ποια θέματα πρέπει να “συμβιβαστούμε” για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, για να συμπληρώσει:

«Και κάτι ακόμα: Συμβουλεύω τον κ. Μητσοτάκη, στις επαφές του με τους δανειστές να μην τους διαβεβαιώνει ότι αν κάποτε γίνει πρωθυπουργός όλα θα γίνονται γρήγορα. Για παράδειγμα, ότι αυτός ο ίδιος θα διορίζει τις διοικήσεις των τραπεζών, όπως απαίτησε χθες από τον Πρωθυπουργό. Καλό θα είναι κάποιος σύμβουλός του να του εξηγήσει τι λέει ο νόμος για το ΤΧΣ, ποια είναι η νέα διακυβέρνηση των τραπεζών που δεν επιτρέπει, και σωστά, ούτε στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ούτε στον υπουργό Οικονομικών, ούτε σε οποιονδήποτε άλλον, να διορίζει τους φίλους και τις φίλες του στις διοικήσεις των τραπεζών, όπως γινόταν στις ημέρες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ» πρόσθεσε.

«Ο κ. Μητσοτάκης παρόλο που προκλήθηκε χθες στη Βουλή από τον Πρωθυπουργό αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι συντάσσεται στην εθνική γραμμή που υποστηρίζει ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε παράλογες απαιτήσεις από το ΔΝΤ. Εκτός και αν ο ίδιος θεωρεί σωστό να έχουμε 2% πλεόνασμα και να μας ζητάνε και επιπλέον μέτρα! Αναμένουμε με ανυπομονησία τις απαντήσεις του κ. Μητσοτάκη» κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...