495
Ο Μάρτιν Σουλτς (δεξιά) και ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στο τελευταίο συνέδριο του SPD τον περασμένο Δεκέμβριο. Το κόμμα επιχειρεί να δώσει ένα διαφορετικό στίγμα όσον αφορά στο ελληνικό πρόγραμμα | REUTERS/Fabrizio Bensch/File Photo

Στο SPD θεωρούν ότι η Ευρώπη μπορεί να (ξανα)βοηθήσει την Ελλάδα χωρίς το ΔΝΤ

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2017, 12:14
Ο Μάρτιν Σουλτς (δεξιά) και ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στο τελευταίο συνέδριο του SPD τον περασμένο Δεκέμβριο. Το κόμμα επιχειρεί να δώσει ένα διαφορετικό στίγμα όσον αφορά στο ελληνικό πρόγραμμα | REUTERS/Fabrizio Bensch/File Photo

Στο SPD θεωρούν ότι η Ευρώπη μπορεί να (ξανα)βοηθήσει την Ελλάδα χωρίς το ΔΝΤ

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2017, 12:14

Η συμμετοχή του ΔΝΤ ή όχι στο τρέχον πρόγραμμα για την Ελλάδα και οι προτάσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αλλά και των Σοσιαλδημοκρατών είναι δύο από τα θέματα τα οποία απασχολούν τα γερμανικά ΜΜΕ.

Οπως σημειώνει η Deustche Welle, o Κάρστεν Σνάιντερ, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD και με εμπειρία στα προγράμματα βοήθειας προς την Ελλάδα, δεν θεωρεί υποχρεωτική την οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ. «Χρειαζόμαστε το ΔΝΤ για τις εκτιμήσεις του και την ανεξαρτησία του» τονίζει ο Σνάιντερ στη Süddeutsche Zeitung, αλλά όχι ως δανειστή. «Σαν Ευρωπαίοι που διαθέτουν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, είμαστε σε θέση να βρούμε κεφάλαια στην αγορά κεφαλαίων. Το τρέχον πρόγραμμα μπορεί να χρηματοδοτηθεί και χωρίς το ΔΝΤ».

Και η εφημερίδα συνεχίζει λίγο παρακάτω: «Ο Σνάιντερ τονίζει πως η συμμετοχή του ΔΝΤ ήταν μια ρητή επιθυμία της Χριστιανικής Ένωσης. Το SPD δεν την συμμερίστηκε. Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μίλησε για πρώτη φορά την προηγούμενη φορά στην SZ για το ενδεχόμενο βοήθειας προς την Ελλάδα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Οι Ευρωπαίοι “θα μπορούσαν να βρουν την δική τους λύση μέσα στην Ευρωζώνη”, είχε δηλώσει ο Σόιμπλε. “Θα μπορούσε να επιφορτιστεί ο ESM. Αυτό όμως θα ήταν κάτι τελείως διαφορετικό και θα έπρεπε προηγουμένως να εγκριθεί από το γερμανικό κοινοβούλιο”. Ο Σνάιντερ δήλωσε πως “δεν είναι βέβαιος, εάν ο υπουργός Οικονομικών συζήτησε το θέμα προηγουμένως με την καγκελάριο” (Μέρκελ). Θα ήταν το τέταρτο πρόγραμμα για την Ελλάδα “ο αριθμός των διαφωνούντων στην Χριστιανική Ένωση ήταν ήδη μεγάλος την τελευταία φορά”».

Με το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα και τις σκέψεις του υπουργού Οικονομικών ασχολείται δημοσίευμα στην ηλεκτρονική σελίδα της Welt. «Δεν σχεδιάζουμε χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ», σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους που επικαλείται η Welt αλλά σε περίπτωση που το ΔΝΤ δεν θα συμμετείχε πλέον, το σημερινό πρόγραμμα θα τελείωνε. «Θα έπρεπε να διαπραγματευθούμε ένα καινούργιο πρόγραμμα αλλά μόνο με τον ESM’. Η υπόλοιπη τρόικα μόνη της δεν θα ήταν αξιόπιστη. Η γερμανική βουλή θα έπρεπε να ψηφίσει».

Και η εφημερίδα σημειώνει παρακάτω: «Το χειρότερο για την Ανγκελα Μέρκελ, τον Σόιμπλε και τη Χριστιανική Ενωση είναι ότι το φθινόπωρο θα γίνουν εκλογές. Eνα πρόγραμμα βοήθειας χωρίς το ΔΝΤ θα έπρεπε προηγουμένως να περάσει από το κοινοβούλιο και από μια απρόθυμη κοινοβουλευτική ομάδα του CDU/CSU. Κάτι τέτοιο θα ήταν βούτυρο στο ψωμί της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (ΑfD). Από την αρχή επέκρινε τη βοήθεια προς την Ελλάδα ως παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων. Η Μέρκελ και ο Σόιμπλε θα έπρεπε για την περίπτωση των περιπτώσεων – μια οριστική δηλαδή άρνηση του ΔΝΤ – να προχωρήσουν σε μια ψηφοφορία για ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα όσο το δυνατόν μακρύτερα από τις εκλογές. Για τον Σόιμπλε κάτι τέτοιο θα ήταν και ήττα και νίκη μαζί διότι στην αρχή της κρίσης δεν ήθελε τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Δεν ήθελε την εξάρτηση από το ΔΝΤ. Οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να συστήσουν το δικό τους Ευρωπαϊκό Ταμείο, είχε πει τότε στην εφημερίδα μας. Τώρα φαίνεται να υλοποιούνται οι τότε σκέψεις του».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News