411
Μπενιαμίν Νετανιάχου και Ντόναλντ Τραμπ σε συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη, τον Σεπτέμβριο του 2016 | REUTERS

Συμμαχία Τραμπ – Νετανιάχου κατά του ΟΗΕ

Protagon Team Protagon Team 25 Δεκεμβρίου 2016, 13:37
Μπενιαμίν Νετανιάχου και Ντόναλντ Τραμπ σε συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη, τον Σεπτέμβριο του 2016 | REUTERS

Συμμαχία Τραμπ – Νετανιάχου κατά του ΟΗΕ

Protagon Team Protagon Team 25 Δεκεμβρίου 2016, 13:37

Για το Ισράηλ ήταν ένα σοκ. Για τις σχέσεις Ισραήλ – ΗΠΑ ήταν ένα διπλό σοκ. Στην ψηφοφορία που διεξήχθη το βράδυ της Παρασκευής για τον τον τερματισμό της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας στα παλαιστινιακά εδάφη, το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ «πέρασε» με 14 θετικές ψήφους και μία αποχή, από την πλευρά των ΗΠΑ. Αυτή η αποχή των Αμερικανών ήταν μια μεταστροφή της πολιτικής τους: επί δεκαετίες παραδοσιακά έθεταν βέτο σε ό,τι ζήτημα έθιγε τα συμφέροντα του Ισραήλ – το είχε καυτηριάσει αυτό ο Ντόναλντ Τραμπ, διατυπώνοντας τη διαφωνία του.

Μια ημέρα μετά ήταν η σειρά του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να αντεπιτεθεί. Χαρατήρισε το ψήφισμα του ΟΗΕ «προκατειλημμένο κι επαίσχυντο».

«Η απόφαση που ελήφθη είναι προκατειλημμένη και επαίσχυντη, όμως εμείς θα την υπερπηδήσουμε. Θα πάρει χρόνο, ωστόσο αυτή η απόφαση θα ακυρωθεί», τόνισε ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια μιας τελετής που αναμετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο. Ο Νετανιάχου σημείωσε επιπλέον ότι το Ισραήλ θα επανεξετάσει τις σχέσεις του με τον OHE.

«Εδωσα εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών να ολοκληρώσει σε διάστημα ενός μήνα την επαναξιολόγηση όλων μας των επαφών με τα Ηνωμένα Εθνη, μεταξύ αυτών την χρηματοδότηση από το Ισραήλ των οργάνων του ΟΗΕ και την παρουσία αντιπροσώπων του στο Ισραήλ», δήλωσε.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι έδωσε εντολή να μειωθεί κατά 30 εκατ. σέκελ (περίπου 7,5 εκατ. ευρώ) η χρηματοδότηση από το Ισραήλ πέντε σωμάτων του ΟΗΕ που είναι «ιδιαίτερα εχθρικά» προς το κράτος.

Στράφηκε επίσης κατά της κυβέρνησης του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, την οποία κατηγόρησε ότι κατάφερε στο Ισραήλ «ένα επαίσχυντο πλήγμα στα Ηνωμένα Εθνη». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο Ομπάμα παραβίασε τη δέσμευση που είχαν αναλάβει οι ΗΠΑ από την εποχή του προέδρου Τζίμι Κάρτερ να μην «υπαγορεύονται οι όροι της ειρήνης στο Ισραήλ στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες, Σάββατο, πως η υιοθέτηση μιας απόφασης η οποία απαιτεί να σταματήσει ο εποικισμός των παλαιστινιακών εδαφών από μέρους του Ισραήλ θα καταστήσει «πολύ πιο δύσκολες» τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, όπως σημείωσε σε ανάρτησή του στο Twitter. Η απόφαση αυτή είναι «πολύ κακή, αλλά θα τα καταφέρουμε όπως κι αν έχει!», έγραψε.

Πριν καν συζητηθεί το σχέδιο απόφασης, ο Τραμπ είχε υποστηρίξει δημόσια πως η Ουάσινγκτον έπρεπε να προβάλει βέτο. Κατά τον ίδιο, η υιοθέτηση της απόφασης αποτέλεσε «μια μεγάλη ήττα (…) για το Ισραήλ». «Τα πράγματα θα είναι αλλιώς μετά τις 20 Ιανουαρίου», την ημέρα που θα αναλάβει τα καθήκοντά του στον Λευκό Οίκο, διεμήνυσε την Παρασκευή αναφερόμενος στο επίμαχο ζήτημα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...