501
Εθνικό πένθος στη Ρωσία | REUTERS

Λάθος ή βλάβη βλέπουν οι Ρώσοι για την τραγωδία στη Μαύρη Θάλασσα

Protagon Team Protagon Team 26 Δεκεμβρίου 2016, 09:26
Εθνικό πένθος στη Ρωσία | REUTERS

Λάθος ή βλάβη βλέπουν οι Ρώσοι για την τραγωδία στη Μαύρη Θάλασσα

Protagon Team Protagon Team 26 Δεκεμβρίου 2016, 09:26

Τεχνικό πρόβλημα ή ανθρώπινο λάθος θεωρούν οι Ρώσοι πως έστειλε στο θάνατο τους 92 επιβαίνοντες του Τουπόλεφ που συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα, οδηγώντας στο θάνατο την περίφημη χορωδία του Ρωσικού Στρατού. Οι ρωσικές αρχές αποκλείουν το ενδεχόμενο της τρομοκρατικής ενέργειας και έχουν ξεκινήσει μία τεράστια επιχείρηση περισυλλογής των σορών. Δεν υπάρχει κανένας επιζών.

Ολα ήταν γιορτινά όταν, πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας των Χριστουγέννων, το Τουπόλεφ τροχοδρομούσε στο αεροδρόμιο Αντλερ για να συνεχίσει το ταξίδι του προς τη Συρία. Είχε ξεκινήσει το βράδυ από τη Μόσχα και είχε σταθμεύσει στο Σότσι για ανεφοδιασμό.

Επιβάτες του Tu-154 ήταν στρατιωτικό προσωπικό, μέλη της φημισμένης μπάντας «Αλεξαντρόφ» του Κόκκινου Στρατού καθώς και εννέα διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι.

Συγκεκριμένα τρία συνεργεία των τηλεοπτικών σταθμών Channel One Russia, NTV και Zvezda, που αποτελούνταν το καθένα από έναν δημοσιογράφο, έναν οπερατέρ και έναν ηχολήπτη. Προορισμός η αεροπορική βάση Χμέιμιμ της Λαττάκειας. Θα πήγαιναν για να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά με τις δυνάμεις της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας που εδρεύουν στη Συρία.

2016-12-25T085534Z_2107110382_LR1ECCP0OSBVV_RTRMADP_3_RUSSIA-AIRPLANE
Ο πύργος ελέγχου στο αεροδρόμιο του Σότσι (REUTERS/Kazbek Basayev)

Αμέσως ξεκίνησε μια μεγάλη επιχείρηση έρευνας. Και λίγες ώρες έπειτα βρέθηκαν τα συντρίμμια του αεροσκάφους στη θάλασσα…

«Συντρίμμια του αεροπλάνου τύπου Τu-154 της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας εντοπίστηκαν 1,5 χλμ. από την ακτή της πόλης του Σότσι σε βάθος 50 με 70 μέτρων» ανακοίνωσε το υπουργείο.

Τα ρωσικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως την ακτή άρχισαν να ξεβράζονται προσωπικά αντικείμενα των επιβατών, μεταξύ των οποίων και ενός δημοσιογράφου του Channel One.

2016-12-25T092411Z_28843712_LR1ECCP0Q40W1_RTRMADP_3_RUSSIA-AIRPLANE
Το αεροπλάνο τύπου Τu-154 της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας σε αεροδρόμιο στα βόρεια της Μόσχας, Ιανουάριος 2015 (REUTERS/Dmitry Petrochenko)

Ο καιρός ήταν καλός και το αεροσκάφος εξαφανίστηκε από τις οθόνες των ραντάρ στις 5.27, δύο λεπτά μετά την απογείωσή του. Δεν ελήφθη άλλωστε κανένα σήμα κινδύνου…

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τη συγκρότηση επιτροπής έρευνας υπό τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, για να διαπιστωθούν τα αίτια της συντριβής, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Sputnik, ενώ εξέφρασε «τα βαθύτατα συλλυπητήριά του» στους συγγενείς των θυμάτων.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα διαβεβαίωσε ότι τα αίτια της συντριβής θα ερευνηθούν εξονυχιστικά και οι οικογένειες των θυμάτων θα λάβουν την αναγκαία υποστήριξη, ενώ κήρυξε ημέρα εθνικού πένθους την 26η Δεκεμβρίου, στη μνήμη των θυμάτων. Οι Ρώσοι άρχισαν να αφήνουν λουλούδια έξω από τα γραφεία της Χορωδίας του Κόκκινου Στρατού, στη μνήμη των μελών της που χάθηκαν.

Αναφερόμενος στα πιθανά αίτια της αεροπορικής τραγωδίας, ο πρόεδρος της επιτροπής άμυνας του Συμβουλίου Ομοσπονδίας της Ρωσίας, Βίκτορ Οζεροφ, απέκλεισε την εκδοχή της τρομοκρατικής ενέργειας.

«Το αεροσκάφος ήταν του υπουργείου Αμυνας, ο εναέριος χώρος ρωσικός, εδώ δεν υπάρχει καμιά περίπτωση (να επρόκειτο) για τρομοκρατική επίθεση. Μετά την απογείωση το αεροσκάφος έπρεπε να εκτελέσει αναστροφή στον αέρα, πάνω από τη θάλασσα. Ισως να μην κατάφερε να μπει στην τροχιά που έπρεπε», εκτίμησε ο Όζεροφ.

Το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε στο μεταξύ ότι ο κυβερνήτης του μοιραίου αεροσκάφους «ήταν πολύ έμπειρος» και είχε περισσότερες από 3.000 ώρες πτήσης στο ενεργητικό του. Το δε αεροσκάφος είχε κατασκευαστεί το 1983 και η τελευταία τεχνική συντήρησή του έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...