655
Μέλη της Αντιτρομοκρατικής μετά την επίθεση, έξω από τη Γαλλική Πρεσβεία | INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Χειροβομβίδα στην καρδιά της Αθήνας λίγο πριν από τον Ομπάμα

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2016, 07:30
Μέλη της Αντιτρομοκρατικής μετά την επίθεση, έξω από τη Γαλλική Πρεσβεία
|INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Χειροβομβίδα στην καρδιά της Αθήνας λίγο πριν από τον Ομπάμα

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2016, 07:30

Πέντε μόλις ημέρες πριν από την πολυαναμενόμενη άφιξη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, ένα τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της ελληνικής πρωτεύουσας, στο πιο καλά φυλασσόμενο σημείο της, έρχεται να σημάνει συναγερμό: η επίθεση έγινε τα ξημερώματα της Πέμπτης, στο κτίριο της Γαλλικής Πρεσβείας, απέναντι από το κτίριο της Βουλής και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δύο άγνωστοι που επέβαιναν σε μοτοσυκλέτα, πέταξαν χειροβομβίδα έξω από το κτίριο που βρίσκεται στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, με αποτέλεσμα να προκληθεί έκρηξη, από την οποία τραυματίστηκε ένας 33χρονος ειδικός φρουρός, που εκτελούσε καθήκοντα σκοπού στη Γαλλική Πρεσβεία. Ο τραυματίας διεκομίσθη στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Η περιοχή αποκλείστηκε από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και η κυκλοφορία στην περιοχή διεκόπη από το ύψος της οδού Σέκερη. Διακοπή της κυκλοφορίας επιβλήθηκε και στην Ακαδημίας από το ύψος της Κανάρη. Η κίνηση διοχετευόταν προς τα στενά του Κολωνακίου με αποτέλεσμα η περιοχή να μπλοκάρει. Λίγο μετά τις 8:30, η οδός Βασιλίσσης Σοφίας δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία, όπως και η Ακαδημίας και πλέον η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ένωσης ειδικών φρουρών Βασίλη Ντούμου, που μίλησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, οι δράστες διέφυγαν στη συνέχεια με κατεύθυνση προς τα Εξάρχεια. Οπως ανέφεραν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, ήδη ελέγχθηκαν κάποιες από τις κάμερες ασφαλείας και δόθηκαν περιγραφές των δραστών και της μοτοσυκλέτας, που αναζητούνται στις γύρω περιοχές.

Λίγη ώρα αργότερα, στα Εξάρχεια, στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Σόλωνος, εντοπίστηκε μοτοσυκλέτα που οι Αρχές εκτίμησαν πως ενδεχομένως χρησιμοποίησαν οι δράστες για την επίθεση. Η μηχανή μεταφέρθηκε με γερανό στα εγκληματολογικά εργαστήρια, ώστε να εξεταστεί, αλλά τελικά διαπιστώθηκε πως δεν σχετίζεται με την επίθεση.

180902
INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Οπως διαπιστώθηκε από τα θραύσματα που περισυνελέγησαν, η χειροβομβίδα ήταν αμυντικού τύπου και εξερράγη σε απόσταση περίπου τριών μέτρων από την αλεξίσφαιρη σκοπιά, στην οποία βρισκόταν φρουρός, που τραυματίστηκε ελαφρά στον μηρό όταν βγήκε για να δει τι συμβαίνει.

Ο γάλλος πρέσβης, Κριστόφ Σαντεπί, με ανακοίνωσή του, κάλεσε τους γάλλους πολίτες που ζουν στην Ελλάδα να επιδείξουν τη «συνηθισμένη επαγρύπνηση» σε καθεστώς «ηρεμίας». Επιβεβαίωσε ότι η επίθεση διαπράχθηκε από δύο άτομα που επέβαιναν σε μοτοσυκλέτα, και επεσήμανε ότι οι ελληνικές Αρχές «αντέδρασαν άμεσα», αρχίζοντας έρευνα.

Νωρίτερα η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε τη συμπαράστασή της στον ειδικό φρουρό που τραυματίστηκε και τόνισε πως η Αστυνομία θα επιτελέσει το καθήκον της για εντοπισμό των δραστών. Σε ανακοίνωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε πως «οι σχέσεις φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας δεν μπορούν να επηρεαστούν στο ελάχιστο από τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες».

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση προέβη ο ΣΥΡΙΖΑ, καταδικάζοντας την επίθεση. «Καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλική Πρεσβεία. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στον ειδικό φρουρό, ο οποίος τραυματίστηκε κατά την επίθεση. Ενέργειες τέτοιου είδους υπονομεύουν ανοιχτά την ίδια τη δημοκρατία και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών γι’ αυτό μας βρίσκουν όλους απέναντι», ανέφερε η ανακοίνωση.

Την ανησυχία του για το νέο κρούσμα τρομοκρατικής δράσης στην Αθήνα έσπευσε να εκφράσει και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος με μήνυμά του στα social media, σχολίασε: «Ανησυχία και αγανάκτηση για την επίθεση στη γαλλική πρεσβεία. Η ασφάλεια των πολιτών είναι το πρώτιστο μέλημα μας. Εκφράζω την συμπαράσταση όλων μας στον ειδικό φρουρό που τραυματίστηκε και σε όλους τους αστυνομικούς για την δύσκολη αποστολή τους».

Στο θέμα αναφέρθηκε και η Le Monde σε μια πρώτη ανταπόκρισή της από την Αθήνα. Η εφημερίδα σημείωσε ότι η γαλλική διπλωματική αντιπροσωπεία στην Ελλάδα έχει βρεθεί κατά καιρούς στο στόχαστρο αναρχικών οργανώσεων και υπενθύμισε ότι είχε υπάρξει μια προαναγγελία δράσεων για την αποφυλάκιση του Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνάλα, έναν λιβανέζο που βρίσκεται από το 1987 στη φυλακή για τρομοκρατία.

Η εφημερίδα πάντως δεν αποκλείει ότι η επίθεση ενδέχεται να σχετίζεται με την άνοδο της ακροδεξιάς στη Γαλλία, καθώς σημειώθηκε μία μόλις ημέρα μετά τα «συγχαρητήρια» της Μαρίν Λεπέν στον Ντόναλντ Τραμπ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...