399
| Reuters

Κλείνουν δεκάδες καταστήματα των Marks & Spencer σε όλον τον κόσμο

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2016, 11:06

Κλείνουν δεκάδες καταστήματα των Marks & Spencer σε όλον τον κόσμο

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2016, 11:06

To σχέδιο προέβλεπε κλείσιμο 30 καταστημάτων. Αλλά τα οικονομικά αποτελέσματα για την ιστορική βρετανική φίρμα Marks & Spencer ήταν τελικά χειρότερα των αναμενενομένων· πτώση 18,6% στα κέρδη σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2015 και ζημιές 45 εκατ. στερλίνες (50 εκατ. ευρώ). Ετσι η εταιρεία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα κλείσει περίπου 60 καταστήματά της στα επόμενα πέντε χρόνια, σε μια προσπάθεια να ανακάμψει.

«Οχι δεν είναι η αρχή του τέλους, είναι η αρχή της αρχής» έσπευσε να σημειώσει ο διευθύνων σύμβουλος Στιβ Ρόου, εξηγώντας ότι στο εξής θα ακολουθηθεί μια άλλη στρατηγική: «Στο μέλλον, θα έχουμε πιο εμπνευσμένα καταστήματα σε χώρους όπου οι πελάτες θέλουν να ψωνίσουν όσα πρέπει να συμπληρώσουν από τις αγορές που κάνουν στο online κατάστημά μας», δίνοντας έτσι το στίγμα για περαιτέρω ανάπτυξη στον τομέα των αγορών μέσω Διαδικτύου. Ο ίδιος τον περασμένο Ιούλιο είχε βρεθεί στην αμήχανη θέση να παρουσιάσει το χειρότερο πρώτο τρίμηνο της εταιρείας για σχεδόν μια δεκαετία και πρόσφατα ανακοίνωσε τα σχέδια της εταιρείας για περικοπές 500 θέσεων στην έδρα της στο Λονδίνο στο Πάντιγκτον. Ο Ρόου προσέθεσε πως στόχος της εταιρείας είναι να μετατοπίσει το επίκεντρο του ενδιαφέροντός της από τη λιανική των ρούχων στα τρόφιμα: Μέχρι το 2019 θα ανοίξουν 200 καταστήματα «Simply Food».

Αυτό σημαίνει συρρίκνωση των μαγαζιών που πωλούν ρούχων. Τα «λουκέτα» που ανακοινώθηκαν επηρεάζουν καταστήματα στο εξωτερικό: συνολικά 53 καταστήματα θα κλείσουν το επόμενο διάστημα σε Κίνα, Γαλλία, Βέλγιο, Εσθονία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία.

Παρ’ ολ αυτά η πτώση των εσόδων της M&S στη διεθνή αγορά οφείλεται, σύμφωνα με την Κέιτ Καλβέρτ αναλύτρια της Investec, στην πτώση των πωλήσεων σε Ιρλανδία, Τσεχία και Ελλάδα, όπου η φίρμα μετρά 26 καταστήματα. Βέβαια κάτι τέτοιο αμφισβητείται από τα στοιχεία, τουλάχιστον όσον αφορά στην ελληνική αγορά. Ενδεικτική η δήλωση του εκπροσώπου των Marks & Spencer: «Θα συνεχίσουμε την επιχειρηματική μας δραστηριότητα στην Ελλάδα, όπου έχουμε ισχυρή αναγνωρισιμότητα του εμπορικού μας σήματος, ευρύ δίκτυο καταστημάτων και πιστούς καταναλωτές. Οι καταναλωτές μας μπορούν να συνεχίσουν να επισκέπτονται τα 26 καταστήματα M&S στην Ελλάδα. Η αγορά της Ελλάδας, μαζί με τις αντίστοιχες της Ιρλανδίας, του Χονγκ Κονγκ, της Τσεχίας και της Ινδίας κατέγραψαν κέρδη 13,5 εκατ. στερλίνες την προηγούμενη χρονιά (2015 /16)».

Σύμφωνα με το iTV, η εταιρεία θα ξεκινήσει άμεσα συνομιλίες με τους 2.100 εργαζόμενους των οποίων οι θέσεις εργασίας θα επηρεαστούν από τις αλλαγές στον στρατηγικό σχεδιασμό της φίρμας. Τα Marks & Spencer μετρούν περί τα 450 καταστήματα σε όλον τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...