901
Τραμπ ή Κλίντον; Ηδη 32 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα και τα πρώτα στοιχεία της πρόωρης ψηφοφορίας είναι υπέρ της Κλίντον | REUTERS/Carlo Allegri, Carlos Barria

Μάχη μέχρις εσχάτων ανάμεσα σε Τραμπ και Κλίντον για τις τις πολιτείες-κλειδιά

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2016, 12:12
Τραμπ ή Κλίντον; Ηδη 32 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα και τα πρώτα στοιχεία της πρόωρης ψηφοφορίας είναι υπέρ της Κλίντον
|REUTERS/Carlo Allegri, Carlos Barria

Μάχη μέχρις εσχάτων ανάμεσα σε Τραμπ και Κλίντον για τις τις πολιτείες-κλειδιά

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2016, 12:12

Πέντε ημέρες απομένουν μέχρι τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Και ενώ το ενδιαφέρον μέχρι πρότινος επικεντρωνόταν στις δηλώσεις και τις αποκαλύψεις για τον πρότερο βίο των μονομάχων, Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ, η προσοχή των αναλυτών επικεντρώνεται πλέον στις πολιτείες μπαλαντέρ (swing states), που, παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια, καθορίζουν το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά δεν έχουν σαφή κομματικό προσανατολισμό.

Οι δε δημοσκοπήσεις κινούνται στο όριο του… στατιστικού λάθους, με τους New York Times να αναφέρουν πως η υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, συγκεντρώνει το 45,5% της προτίμησης των Αμερικανών, ενώ ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ, αγγίζει το 42,2%. Αν όμως σε αυτό το ποσοστό συμπεριληφθούν και οι άλλοι δύο ανεξάρτητοι προεδρικοί υποψήφιοι που λαμβάνουν ενίοτε περί το 5% και 4% αντίστοιχα, η απόσταση των δύο πρωταγωνιστών μειώνεται στο 2,8%.

Αλλά η λαϊκή ψήφος δεν έχει πάντα τόση σημασία. Ο κάθε υποψήφιος χρειάζεται 270 ψήφους στο Σώμα των Εκλεκτόρων για να αναδειχθεί πρόεδρος. Κάθε πολιτεία εκπροσωπείται από εκλέκτορες με βάση τον πληθυσμό της. Μπορεί, λοιπόν, η Κλίντον να εμφανίζεται ως κυρίαρχη στις περισσότερες δημοσκοπήσεις, το προβάδισμά της όμως στους εκλέκτορες μειώνεται σημαντικά όσο περνούν οι μέρες. Δημοσκόπηση για λογαριασμό του Reuters από το Ινστιτούτο Ipsos, έδειξε πως τις τελευταίες ημέρες ο Τραμπ εξασφάλισε υποστήριξη σε 24 πολιτείες, ενώ αντίθετα η Κλίντον σε 22!

1-format43
Η Χίλαρι Κλίντον σε ομιλία της κατά την προεκλογική εκστρατεία στη Φλόριντα (REUTERS/Brian Snyder)

Και πάλι, το ζήτημα είναι ποιες και όχι πόσες πολιτείες δίνουν στίγμα στο εκλογικό αποτέλεσμα. Κατά την ίδια δημοσκόπηση του Reuters, οι δύο υποψήφιοι δίνουν μάχη στη Φλόριντα και sτη Βόρεια Καρολίνα, πολιτείες που ο Τραμπ χρειάζεται απαραίτητα για να φτάσει στον Λευκό Οίκο (που και πάλι δεν θα του είναι αρκετές). Παράλληλα εμφανίζονται σχεδόν ισοδύναμοι στο Οχάιο. Η Πενσυλβάνια κλίνει προς την Κλίντον, όμως το προβάδισμά της περιορίζεται σημαντικά.

Οι New York Times δίνουν 86% πιθανότητες στη Χίλαρι να εκλεγεί πρόεδρος. Ομως ο Νέιτ Σίλβερ, ο δημοσκόπος-γκουρού των αμερικανικών εκλογών, ψαλιδίζει τις πιθανότητες της Κλίντον στο 66%. Οπως εξηγεί ο Σίλβερ, η προεδρική υποψήφιος των Δημοκρατικών δεν έχει εξασφαλισμένες τις 270 ψήφους: αφού, όπως όλα δείχνουν, μπορεί τελικά να χάσει την Φλόριντα και τη Βόρεια Καρολίνα, πολλά θα κριθούν στη Νεβάδα και έπειτα στο μικρό Νιού Χάσμαϊρ το οποίο με μόλις τέσσερις εκλεκτορικές ψήφους μπορεί να δώσει στον Τραμπ μια (οριακή) τελική νίκη!

Ηδη 32 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα και τα πρώτα στοιχεία της πρόωρης ψηφοφορίας είναι υπέρ της Κλίντον – με μικρή ωστόσο διαφορά έναντι του Τραμπ. Και όπως επισήμαναν αναλυτές, ο «ενθουσιασμός» των ψηφοφόρων της Χίλαρι υπολείπεται των αντίστοιχων ποσοστών που απολάμβανε ο Μπαράκ Ομπάμα το 2012.

rtx2rkml
Ο Ντόναλντ Τραμπ στο Μαϊάμι στις 2 Νοεμβρίου (REUTERS/Carlo Allegri)

Κάπως πιο ξεκάθαρα δείχνουν τα πράγματα στο Κολοράντο, όπου οι ψηφοφόροι φαίνεται να προτιμούν την Κλίντον για επόμενη πρόεδρο των ΗΠΑ. Κρίσιμη όμως είναι η μάχη στη Νεβάδα. Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι τα γκάλοπ στην συγκεκριμένη πολιτεία δεν ήταν ποτέ και τόσο ασφαλή, με συνέπεια να μπορεί η πολιτεία ακόμα και να πάει στον Τραμπ, μολονότι η Κλίντον διατηρεί ένα (εύθραυστο) προβάδισμα.

Και ενώ η 69χρονη Χίλαρι έχει μάλλον εξασφαλίσει τη στήριξη των Λατινοαμερικανών, είναι ακόμη αμφίβολο αν έχει κατορθώσει να πείσει τους Αφροαμερικάνους. Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι ο απερχόμενος πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, που επικεντρώνει τις δυνάμεις του στην τελευταία του αποστολή ως πρόεδρος των ΗΠΑ: στήριξη της Κλίντον.

Η εντυπωσιακή του δημοτικότητα, που αγγίζει το 54%, είναι σημαντικό εργαλείο στα χέρια της υποψήφιας των Δημοκρατικών. Την Τρίτη βρέθηκε στο Κολούμπους του Οχάιο, την Τετάρτη στο Ράλεϊ της Βόρειας Καρολίνας, την Πέμπτη στο Μαϊάμι και θα ακολουθήσουν το Τζάκσονβιλ της Φλόριντα και το Σάρλοτ επίσης στη Βόρεια Καρολίνα – σε τρεις κρίσιμες πολιτείες που ο Τραμπ διατηρεί ένα προβάδισμα.

«Δεν έχει υπάρξει κανένας άλλος, άνδρας ή γυναίκα, που να έχει τόσα προσόντα για αυτή τη θέση», συνηθίζει να επαναλαμβάνει ο Ομπάμα σε κάθε του ομιλία, ενώ δεν διστάζει να συνδέει το πολιτικό μέλλον της Χίλαρι με τη δική του πορεία. «Σας ζητώ να κάνετε με τη Χίλαρι Κλίντον αυτό που κάνατε με εμένα», είχε ζητήσει από το συνέδριο των Δημοκρατικών, στις αρχές του περασμένου Ιουλίου, στη Φιλαδέλφεια.

Εκεί επιστρέφουν Ομπάμα και Κλίντον τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, όπου θα είναι η τελευταία στάση της υποψήφιας πριν την αναμέτρηση. «Επειτα από μια ιστορική κινητοποίηση το 2008 και το 2012, κυρίως από την κοινότητα των Αφροαμερικανών, θα το θεωρήσω προσωπική προσβολή, προσβολή στο έργο μου, αν αυτή η κοινότητα επαναπαυθεί και δεν καταφέρει να κινητοποιηθεί για αυτές τις εκλογές», έχει δηλώσει μεταξύ άλλων ο Ομπάμα.

U.S. President Barack Obama delivers remarks at a Hillary for America campaign event at Florida International University in Miami, Florida, U.S. November 3, 2016. REUTERS/Jonathan Ernst
Ο Μπαράκ Ομπάμα στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα στις 3 Νοεμβρίου (REUTERS/Jonathan Ernst)

Αρκετοί αναλυτές, ανάμεσά τους και ο Τζούλιαν Ζέλιζερ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Πρίνστον, εκτιμούν πως ο Ομπάμα προσπαθεί να κινητοποιήσει τους ανθρώπους που τον έφεραν στην εξουσία του 2008. Είναι φανερό, όμως, πως έχει επίγνωση ότι η υποψήφια των Δημοκρατικών δεν προκαλεί μεγάλο ενθουσιασμό.

Το ίδιο επισημαίνει και ο Guardian, ενώ έχει ενδιαφέρον πως εν μέσω αποκαλύψεων και αλληλοκατηγοριών (e-mails, FBI, σεξουαλικές παρενοχλήσεις, ρατσιστικά σχόλια), 6 στους 10 Αμερικανούς δηλώνουν ότι έχουν ήδη κάνει την επιλογή τους και δεν θα αλλάξουν γνώμη από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Ισως, τελικά, τα μηνύματα από την πλευρά των ψηφοφόρων δεν έχουν αποκωδικοποιηθεί ως όφειλαν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...