282
Εικόνα αρχείου από πρόσφατο ναυάγιο | YouTube

Εκατοντάδες πρόσφυγες πνίγηκαν σε δύο ναυάγια στη Μεσόγειο

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2016, 15:02
Εικόνα αρχείου από πρόσφατο ναυάγιο
|YouTube

Εκατοντάδες πρόσφυγες πνίγηκαν σε δύο ναυάγια στη Μεσόγειο

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2016, 15:02

Η λέξη Λαμπεντούζα δεν σοκάρει τόσο πια. Οι σοροί των πνιγμένων προσφύγων έγιναν ένας μακάβριος κανόνας. Ο αφορισμός ότι «η Μεσόγειος έγινε ένα απέραντο νεκροταφείο» έγινε σχεδόν κλισέ. Αλλά, διάολε, μιλάμε για ψυχές, για ανθρώπους, παιδιά, γυναίκες.

Τα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσαν το μεσημέρι της Πέμπτης μια ακόμα τραγωδία στα νερά της Μεσογείου: τουλάχιστον 239 μετανάστες πιστεύεται ότι έχουν πνιγεί σε δύο μεγάλα ναυάγια που σημειώθηκαν στα ανοιχτά της Λιβύης. To τραγικό είναι ότι ως τώρα ήταν μια άγνωστη τραγωδία.

Η αντιπρόσωπος του ΟΗΕ Καρλόττα Σάμι δήλωσε ότι η πληροφορία επιβεβαιώθηκε από δύο επιζώντες οι οποίοι κατάφεραν να φτάσουν στην ξηρά του ιταλικού νησιού της Λαμπεντούζα. Τα ναυάγια είχαν γίνει ημέρες πριν, το ένα μόλις 25 μίλια βόρεια της Λιβύης. Και τόσοι άνθρωποι είχαν χαθεί στα νερά χωρίς να το ξέρει κανείς, μέχρις ότου δύο επιζώντες να περιγράψουν τη φρίκη των ναυαγίων στις ιταλικές αρχές.

Δείτε εδώ τον διαδραστικό χάρτη με τις προσφυγικές ροές στη Μεσόγειο

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, 4.220 ζωές έχουν χαθεί φέτος στη Μεσόγειο. Και η Ιταλία έχει αρχίσει ξανά να δέχεται το μεγαλύτερο βάρος, μεγαλύτερο και από την Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Οπως έγινε γνωστό, στην Ιταλία έχουν καταφθάσει ως τώρα, μέσα στο 2016, περισσότεροι από 159.000 πρόσφυγες, ενώ η Ελλάδα έχει δεχτεί 169.000. Υπό το πρίσμα ότι η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας εξακολουθεί να λειτουργεί και οι ροές προς την Ελλάδα έχουν μειωθεί, αξιωματούχοι του ΟΗΕ εκτιμούν ότι η Ιταλία ενδέχεται ως το τέλος του έτους να ξεπεράσει την Ελλάδα σε υποδοχή προσφύγων. Ηδη οι αριθμοί που έχει δεχτεί η γειτονική μας χώρα έχουν ξεπεράσει τους αντίστοιχους του 2015 (153,842) και προσεγγίζουν ταχύτατα τους 170.000 του 2014.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...