847
Κατά τη διάρκεια των αναταραχών συνελήφθη μία από τους επικεφαλής του φιλοκουρδικού DBP η Σεμπαχάτ Τούνσελ | REUTERS/Sertac Kayar

Προφυλακίστηκαν οι ηγέτες του HDP – Αντιδράσεις στις Βρυξέλλες

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2016, 08:06
Κατά τη διάρκεια των αναταραχών συνελήφθη μία από τους επικεφαλής του φιλοκουρδικού DBP η Σεμπαχάτ Τούνσελ
|REUTERS/Sertac Kayar

Προφυλακίστηκαν οι ηγέτες του HDP – Αντιδράσεις στις Βρυξέλλες

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2016, 08:06

Αντιμέτωποι με τη δίκη τους βρέθηκαν ξαφνικά οι δύο πρόεδροι του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) καθώς και τρεις βουλευτές του κόμματος, οι οποίοι προφυλακίστηκαν, ύστερα από απόφαση που εξέδωσε την Παρασκευή το δικαστήριο του Ντιγιάρμπακιρ. Συνελήφθησαν, κατ’ εντολή Ερντογάν τα ξημερώματα της Παρασκευής με την ίδια κατηγορία για την οποία έχουν συλληφθεί χιλιάδες τούρκοι πολίτες τους τελευταίους μήνες: για την πιθανή σύνδεσή τους με την τρομοκρατία. Πιο συγκεκριμένα, το κόμμα κατηγορείται για άρνηση να καταθέσει για εγκλήματα που σχετίζονται με «τρομοκρατική προπαγάνδα».

Είναι και αυτό ένα ακόμη ξεκαθάρισμα του καθεστώτος του Ταγίπ Ερντογάν μετά τα δραματικά γεγονότα με το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Και είναι μία ακόμη πολιτική απόφαση της Αγκυρας που προκάλεσε αντιδράσεις από παράγοντες στις Βρυξέλλες και στη Γερμανία, θολώνοντας για μία ακόμη φορά την προοπτική ένταξης της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς έθεσε θέμα σχέσεων της ΕΕ και της Τουρκίας. «Οι τουρκικές Αρχές δεν σπρώχνουν απλώς την Τουρκία μακριά από τη Δημοκρατία, αλλά γυρνάνε τις πλάτες τους στις αξίες, τις αρχές, τις νόρμες και τους κανόνες που υποστηρίζουν τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας», τόνισε. Από την πλευρά του, το Βερολίνο κάλεσε τον τούρκο επιτετραμμένο για εξηγήσεις, επισημαίνοντάς πως η Αγκυρα έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζει την τρομοκρατία αλλά «αυτό δεν μπορεί να λειτουργεί ως δικαιολογία για τη φίμωση της αντιπολίτευσης ή τη φυλάκισή της».

2016-11-04T104037Z_14075558_S1BEUKWNHLAB_RTRMADP_3_TURKEY-SECURITY-KURDS-HDP
Οι αστυνομικοί συνέλαβαν διαδηλωτές που ξεχύθηκαν στους δρόμους του Ντιγιάρμπακιρ (Reuters)

Μάλιστα, ο Χορστ Ζεεχόφερ, πρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU), του αδελφού κόμματος στη Βαυαρία της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU), δήλωσε με σαφήνεια ότι «δεν μπορεί να γίνει συμφωνία για ταξίδια χωρίς βίζες με μια χώρα σαν κι αυτή», και ότι «η ΕΕ τουλάχιστον θα όφειλε να αναστείλει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις» με την Αγκυρα.

Στην «απαράδεκτη κριτική» της ΕΕ απάντησε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε τα κράτη μέλη της Ενωσης ότι υποστηρίζουν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). «Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ προσφέρουν πολύ ισχυρή στήριξη στο PKK. Δεν θα αποδεχθούμε μαθήματα από εκείνους περί κράτους δικαίου», τόνισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σε δημοσιογράφους σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν ζωντανά από την τουρκική τηλεόραση.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής αστυνομικοί συνέλαβαν τους δύο συμπροέδρους του κόμματος, τον Σελαχαντίν Ντεμιρτάς στην Αγκυρα και τη Φιγκέν Γιουκσέκνταγ στο Ντιγιαρμπακίρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Το κόμμα ανήρτησε στο Twitter βίντεο με τη στιγμή της σύλληψης και της μεταφοράς των ηγετών του, όπως το ακόλουθο με την μεταμεσονύχτια σύλληψη του Ντεμιρτάς, αν και τα social media έπαψαν ως δια μαγείας να λειτουργούν στη γείτονο…

«Δεν πρόκειται να απαντήσω σε καμία ερώτηση», ανακοίνωσε ο Ντεμιρτάς. «Δεν πιστεύω ότι η κρίση σας θα είναι δίκαιη. Μόνο ο κόσμος που με εξέλεξε μπορεί να με ρωτήσει για τις πολιτικές δραστηριότητές μου», τόνισε ο 43χρονος ηγέτης.

Αμεσα, όταν γνωστοποιήθηκε η σύλληψη των βουλευτών ξεχύθηκαν δεκάδες πολίτες στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, της Αγκυρας, της Αττάλειας, της Σμύρνης για να διαμαρτυρηθούν. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, νωρίς την Παρασκευή σημειώθηκε έκρηξη στο κέντρο του Ντιγιαρμπακίρ. Οκτώ άνθρωποι (μεταξύ τους και δύο αστυνομικοί) σκοτώθηκαν και περισσότεροι από εκατό τραυματίστηκαν στην επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που έγινε κατά του κτιρίου της αστυνομίας. Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ απέδωσε μάλιστα την ευθύνη στους κούρδους αντάρτες του ΡΚΚ.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ανέφερε ότι εκδόθηκαν εντολές σύλληψης για 13 βουλευτές αλλά κρατήθηκαν 11, καθώς οι άλλοι δύο βρίσκονται στο εξωτερικό. Τελικά προφυλακίστηκαν οι δύο ηγέτες και τρεις βουλευτές, ενώ οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Επιπλέον, η Αστυνομία έκανε επιδρομή στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο κέντρο της Αγκυρας και διεξήγαγε έρευνα. Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε στο Reuters ότι η πρόσβαση στο δρόμο που βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία έχει αποκλειστεί από πολλά περιπολικά και εξοπλισμένα αυτοκίνητα. Ομάδα διαδηλωτών φωνάζοντας συνθήματα προσπάθησε να φτάσει στα γραφεία του κόμματος, αλλά εμποδίστηκε από την αστυνομία προτού μπουν στο δρόμο, σύμφωνα με μάρτυρα.

Μόλις πριν από μερικές ημέρες είχαν συλληφθεί και οι -κουρδικής καταγωγής- δήμαρχοι του Ντιγιάρμπακιρ στο πλαίσιο έρευνας κατά της τρομοκρατίας.

Εν τα μεταξύ, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις στην Τουρκία, παρατηρείται από νωρίς μία γενικευμένη δυσκολία στην πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα, όπως το Twitter και το Facebook, αλλά και στην εφαρμογή ηλεκτρονικών μηνυμάτων WhatsApp. Το BBC σημειώνει ότι ήταν δύσκολη η πρόσβαση ακόμα και με εναλλακτικά μέσα όπως τα VPN.

Βουλευτής του κόμματος που βρίσκεται αυτή τις ημέρες εκτός Τουρκίας, ο Ερτουγρούλ Κουρκτσού, είπε στο BBC ότι οι συλλήψεις είναι εντελώς παράνομες και αντίθετες με τους διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος ή το σύνταγμα της χώρας πρόσθεσε ότι η Τουρκία οδεύει προς μιας «ναζιστικού τύπου δικτατορία».

Οι αρχές της Τουρκίας θεωρούν ότι το HDP έχει δεσμούς με το Κόμμα των Κούρδων Εργατών (PΚΚ) το οποίο η Αγκυρα, η ΕΕ και οι ΗΠΑ θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση.

Το HDP είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα του κοινοβουλίου της Τουρκίας, με 59 έδρες σε σύνολο 550 εδρών. Σημειώνεται ότι αν και οι βουλευτές στη Τουρκία έχουν ασυλία, αυτή του κόμματος ήρθη στις αρχές του 2016. Εισαγγελείς άρχισαν μάλιστα έρευνες σε βάρος τουλάχιστον 50 από τους 59 βουλευτές του HDP όταν η Βουλή ψήφισε υπέρ της άρσης της ασυλίας τους σε ορισμένες υποθέσεις. Μετά από αυτό, οι βουλευτές του HDP αποφάσισαν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, να μην καταθέσουν στις υποθέσεις για τις οποίες κατηγορούνται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...