473
Μέρκελ και Σόιμπλε μαζί, στη γερμανική Βουλή. Για πόσο καιρό όμως θα είναι μαζί; | REUTERS/Stefanie Loos

Θέλει ο Σόιμπλε να «φάει» τη Μέρκελ;

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2016, 09:27
Μέρκελ και Σόιμπλε μαζί, στη γερμανική Βουλή. Για πόσο καιρό όμως θα είναι μαζί;
|REUTERS/Stefanie Loos

Θέλει ο Σόιμπλε να «φάει» τη Μέρκελ;

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2016, 09:27

Υπάρχει κάρμα; Στη γερμανική πολιτική φαίνεται ότι υπάρχει. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είδε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 την Ανγκελα Μέρκελ να τον προσπερνά στην κούρσα για την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών και τελικά και για την καγκελαρία. Είκοσι χρόνια μετά, ο υπομονετικός χερ Σόιμπλε δηλώνει έτοιμος να την προσπεράσει εκείνος!

Σύμφωνα με το Der Spiegel που κυκλοφορεί σήμερα, Σάββατο, o γερμανός υπουργός Οικονομικών βρίσκεται σε ετοιμότητα να διαδεχθεί τη Μέρκελ εφόσον εκείνη επιλέξει να αποχωρήσει από την κούρσα για την καγκελαρία.

Θα θέλει όμως η καγκελάριος – μια από τις πιο ισχυρές πολιτικούς στον κόσμο – να αποχωρήσει και να μη διεκδικήσει την επανεκλογή της το 2017; Οι Γερμανοί πιστεύουν ότι πολλά θα κριθούν στις (αυριανές) τοπικές εκλογές της Κυριακής στο Βερολίνο καθώς μια ήττα του CDU θα πολλαπλασιάσει τις εσωκομματικές αντιδράσεις ενάντια στο πρόσωπό της. Η Μέρκελ είναι μεν η γυναίκα που ανέταξε τους Χριστιανοδημοκράτες και τους επανέφερε στην εξουσία, αλλά το προφίλ της έχει τρωθεί, τόσο λόγω Προσφυγικού όσο και εξαιτίας του γεγονότος ότι η Ευρώπη δεν είναι, όπως η ίδια παραδέχτηκε, στις καλύτερες μέρες της.

Οπως αναφέρει το Der Spiegel, ο 74χρονος Σόιμπλε είναι πιο ισχυρός από ποτέ και θα μπορούσε, αν ήθελε, να ταρακουνήσει την εξουσία της Μέρκελ.

«Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στέλνει διπλό μήνυμα προς την καγκελάριο: θα την βοηθήσει στον προεκλογικό αγώνα, αλλά είναι σε ετοιμότητα, εάν εκείνη αποχωρήσει», αναφέρει το Spiegel.

Και συμπληρώνει: «Ο Σόιμπλε είναι σήμερα πιο ισχυρός από ποτέ. Εδώ και καιρό έχει αναχθεί σε ‘συναρχηγό’ της κυβέρνησης. Εάν ήθελε, θα μπορούσε να ταρακουνήσει την καγκελαρία της Μέρκελ. Αλλά δεν θέλει. Απέρριψε όλους τους αντιπάλους της Μέρκελ που ήθελαν να τον πείσουν για ένα ‘πραξικόπημα’. Πρώτον επειδή το θεωρεί χωρίς πιθανότητες επιτυχίας και δεύτερον επειδή με την Μέρκελ τον συνδέει συμφωνία ανταποδοτικότητας».

Εκείνος, συνεχίζει το δημοσίευμα, την καλύπτει στο κόμμα και σε αντάλλαγμα εκείνη θα τον φροντίσει μετά τις εκλογές «με αυτή την κορυφαία θέση» στην κυβερνητική εξουσία, χωρίς την οποία δεν μπορεί πλέον να φανταστεί τη ζωή του. Αυτό, σύμφωνα με το Spiegel, είναι ταυτόχρονα και το τραγικό. «Νούμερο 1 θα γίνει μόνο εάν εκείνη τα παρατήσει».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι στην πραγματικότητα είναι η αδυναμία της Μέρκελ που τροφοδοτεί τη δική του δύναμη, αλλά και ότι στην καγκελαρία υπάρχει μεγάλη ανακούφιση για το γεγονός ότι ο χερ Σόιμπλε σκοπεύει να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την Βουλή.

Την ίδια ώρα όμως, του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «δεν του αρκεί πλέον να ορίζει την οικονομική πολιτική», αλλά θεωρεί ότι οι ικανότητές του είναι πιο διευρυμένες, για αυτό και αναμιγνύεται σε όλα τα θέματα, όπως το Προσφυγικό, την πολιτική στην Αφρική, ακόμη και στη μεταρρύθμιση των μυστικών υπηρεσιών της χώρας.

«Για τους φίλους του ο Σόιμπλε είναι κάτι σαν κρυφός επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου της “CDU AE”, που στέκεται πιστός δίπλα στην επικεφαλής του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να διασφαλίσει και ότι το επιχειρηματικό μοντέλο εξακολουθεί να είναι σωστό», καταλήγει το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...