421
Ο Γιάννης Στουρνάρας στη γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδας | ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ (intimenews)

«Nέα συμφωνία με εταίρους και δανειστές», ζητά ο Στουρνάρας

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2016, 21:51
Ο Γιάννης Στουρνάρας στη γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδας
|ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ (intimenews)

«Nέα συμφωνία με εταίρους και δανειστές», ζητά ο Στουρνάρας

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2016, 21:51

Η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα συμφωνία με τους εταίρους και τους δανειστές της, προκειμένου να προχωρήσει μπροστά, σημειώνει, μεταξύ άλλων, σε άρθρο-παρέμβαση στους Financial Times ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, χαρακτηρίζοντας μη ρεαλιστικό και κοινωνικά ανέφικτο τον στόχο για επίτευξη πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά.

Εκτιμά μάλιστα ότι ο στόχος αυτός θα πρέπει να μειωθεί στο 2%, επιτρέποντας έτσι ένα πιο ισορροπημένο μίγμα οικονομικής πολιτικής, με έμφαση στη μείωση της φορολόγησης, την ενθάρρυνση των επενδύσεων που θα συμβάλουν σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης.

«Οι ευρωπαίοι εταίροι μας δεν έχουν ακόμη εκπληρώσει τη δέσμευσή τους να παρέχουν περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Συμφώνησαν σε αυτό τον Νοέμβριο του 2012 και θα έπρεπε να είχε συμβεί το 2014, όταν η Ελλάδα πέτυχε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1,5 δισ. για το 2013. Το ίδιο συνέβη και στις 24 Μαΐου του τρέχοντος έτους, όταν το Eurogroup ανέβαλε και πάλι τη σχετική απόφαση για το 2018, παρά το γεγονός ότι αναγνώρισε ρητά την ανάγκη να διατηρηθούν οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της ελληνικής κυβέρνησης σε διαχειρίσιμα επίπεδα και ο λόγος του χρέους προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν σε μια πτωτική τάση», σημειώνει ο κ. Στουρνάρας

Αναφέρει πως είναι πλέον καιρός να βρεθεί η σωστή ισορροπία μεταξύ των μεταρρυθμίσεων και της ανακούφισης του χρέους, καθώς η Ελλάδα, από το 201ο, έχει υποστεί μνημειώδη δημοσιονομική προσαρμογή και, παρά τις καθυστερήσεις, υπήρξαν αρκετές επιτυχίες στη διατήρηση στης δημοσιονομικής πειθαρχίας της.

Μειωμένοι τελικοί δημοσιονομικοί στόχοι και ελάφρυνση του χρέους, είναι τα κίνητρα που θα κρατήσουν την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία σε κίνηση

Σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως η κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδας και οι τράπεζες πρέπει να αντιμετωπίσουν την πιο σοβαρή απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα: το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).

Οι ελληνικές τράπεζες, έπειτα από διαδοχικές (και επιτυχημένες) ανακεφαλαιοποιήσεις εν μέσω δύσκολων συνθηκών, έχουν τώρα αρκετά κεφάλαια, προβλέψεις και εξασφαλίσεις και έτσι είναι σε θέση να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι πρόσφατες ευνοϊκές τροποποιήσεις της νομοθεσίας, καθώς και οι πιο ευνοϊκές συνθήκες στην ελληνική οικονομία μετά τo Eurogroup του Μαϊου, κάνουν αυτές τις πρωτοβουλίες ευκολότερες, κατά την εκτίμησή του.

«Μειωμένοι τελικοί δημοσιονομικοί στόχοι και η ελάφρυνση του χρέους είναι τα κίνητρα που θα κρατήσουν την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία σε κίνηση. Οι μεταρρυθμίσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις, η ανάπτυξη της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, η ενισχυμένη είσπραξη των φόρων και η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι οι ενέργειες στις οποίες οι έλληνες πολιτικοί θα πρέπει να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα και σε πνεύμα εθνικής ενότητας, προκειμένου να επιτευχθεί υψηλή και βιώσιμη ανάπτυξη», καταλήγει στο άρθρο του ο κ. Στουρνάρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...