1281
Ενα παιχνίδι του φωτογραφικού φακού: κόντρα Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή. Ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός, χωρίς ωστοσο να διαθέτει μεγάλο προβάδισμα | SOOC/Menelaos Myrillas

Προηγούνται ΝΔ και… απογοήτευση

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2016, 21:49
Ενα παιχνίδι του φωτογραφικού φακού: κόντρα Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή. Ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός, χωρίς ωστοσο να διαθέτει μεγάλο προβάδισμα
|SOOC/Menelaos Myrillas

Προηγούνται ΝΔ και… απογοήτευση

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2016, 21:49

Το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ -ή, αν το δει κανένας διαφορετικά, την φθορά της κυβέρνησης- καταγράφει η δημοσκόπηση της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής.

Πέρα από τον ανταγωνισμό των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, στο όριο για την είσοδο στην Βουλή βρίσκονται με τα σημερινά δεδομένα τέσσερα κόμματα. Οχι λιγότερο σημαντικό είναι ότι σχεδόν οι μισοί δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν κάτι διαφορετικό από αυτό που ψήφισαν τον περασμένο Σεπτέμβριο και ένας στους τρεις δηλώνει ακόμη αναποφάσιστος. Την ίδια ώρα, τα μάλλον μέτρια ποσοστά αποδοχής της αντιπολιτευτικής δραστηριότητας της ΝΔ και των άλλων κομμάτων μεταδίδουν μια γενικευμένη εικόνα απογοήτευσης.

Η δημοσκόπηση του Βήματος δίνει στη ΝΔ προβάδισμα 5,2 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, προηγείται δηλαδή (μετά από αναγωγή) με 30,8% έναντι του 25,6% του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 8,7%, το ΚΚΕ με 7,5% και η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και κινήσεις) με 7,4%.

Επεται η Ενωση Κεντρώων με 4,6% ενώ ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Eλληνες και 3,4%, η Πλέυση Ελευθερίας με 3,2% και το Ποτάμι με 3%.

Δύο σημαντικά ευρήματα για τις τάσεις του εκλογικού σώματος είναι αφενός το 32,4% της αδιευκρίνιστης ψήφου, το οποίο είναι σχεδόν μοιρασμένο μεταξύ Κέντρου, Αριστεράς και Δεξιάς, με μια ελαφρά υπεροχή του Κέντρου.

Ακόμη, ενδεικτικό των τάσεων είναι το 42,8% όσων δηλώνουν ότι είτε θα ψηφίσουν κάτι άλλο από τον περασμένο Σεπτέμβριο είτε ότι δεν θα προσέλθουν καθόλου στις κάλπες.

Σε ό,τι αφορά την καταλληλότητα του Αλέξη Τσίπρα ή του Κυριάκου Μητσοτάκη για την πρωθυπουργία, ο αρχηγός της ΝΔ διατηρεί μικρό προβάδισμα έναντι του Πρωθυπουργού (29,1% με 28%), ωστόσο η απάντηση «κανένας από τους δύο» υπερτερεί με 39,7%. Ο κ. Μητσοτάκης υπερτερεί του κ. Τσίπρα και στις θετικές γνώμες (34,4% με 27,5%).

Τα υπόλοιπα ερωτήματα  της έρευνας, όπως σημειώνει το Βήμα, καταγράφουν την απογοήτευση του εκλογικού σώματος για την πολιτική της κυβέρνησης αλλά και την έλλειψη ενθουσιασμού για το έργο της αντιπολίτευσης.

Η πλειοψηφία των ερωτώμενων (37,6%) δηλώνει ότι θα βασίσει την απόφαση για την ψήφο του στην πορεία της κυβέρνησης, ενώ, όταν καλούνται να κρίνουν το έργο της κυβέρνησης ως τώρα, το 76,9% των ερωτώμενων το κρίνει αρνητικά ή μάλλον αρνητικά και μόλις το 21,1% θετικά ή μάλλον θετικά. Την ίδια ώρα, μόλις το 30% κρίνει θετικά την αντιπολιτευτική δραστηριότητα της ΝΔ ενώ ακόμα χαμηλότερα ποσοστά αποδοχής έχει το έργο των άλλων κομμάτων.

H δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του γκάλοπ προκάλεσε σχεδόν άμεσα έναν νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και της αντιπολίτευσης. Κυβερνητικοί κύκλοι έσπευσαν να διαδηλώσουν την ικανοποίησή τους από τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Κάπα Research και σημείωσαν ότι «επιβεβαιώνεται πως η κοινωνία εξακολουθεί να στηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση». Η απάντηση της ΝΔ; «Η αγωνία θολώνει την κρίση του Μαξίμου»…

Από το Μαξίμου αξιολόγησαν ως ιδιαίτερα θετικό το στοιχείο ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί θετική εξέλιξη την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και πιστεύει ότι θα ακολουθήσει περίοδος σταθερότητας», επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση εργάστηκε μεθοδικά για να κλείσει η αξιολόγηση και να υπάρξει μια μεγάλη περίοδος σταθερότητας, κάτι που έχει ανάγκη και η ελληνική κοινωνία και η οικονομία.

Παράλληλα, θεωρούν ότι συνιστά ήττα για την τακτική της ΝΔ και το κίνημα «Παραιτηθείτε» ότι οι πολίτες δεν θέλουν πρόωρες εκλογές.

Συνολικά, αναλύοντας τα στοιχεία της δημοσκόπησης, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι:

  • Παρά την πίεση της πρώτης αξιολόγησης και της ψήφισης των μέτρων, η κυβέρνηση δείχνει όχι μόνο να διατηρεί την συσπείρωσή της, αλλά και να την αυξάνει. Αυτοί που προέβλεπαν, ή απλώς ήλπιζαν σε δημοσκοπική κατάρρευση των κυβερνητικών κομμάτων, και προσπάθησαν μάλιστα να διαμορφώσουν τεχνητά τέτοια εικόνα, έχουν πέσει έξω.
  • Ταυτόχρονα, η προσπάθεια, να καταγραφεί νέα δυναμική υπέρ της ΝΔ, μετά την εκλογή νέου προέδρου, καθώς και να καλλιεργηθεί κλίμα πολιτικής υπεροχής του Κ. Μητσοτάκη, δείχνει να εξαντλείται – και αυτό παρά την συστηματική υποστήριξη από μια μεγάλη μερίδα ΜΜΕ. Έτσι, με το κλείσιμο της αξιολόγησης, η απόσταση ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται μειωμένη.
  • Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί θετική εξέλιξη την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και πιστεύει ότι θα ακολουθήσει περίοδος σταθερότητας.
  • Εξ ίσου μεγάλη, συνεπώς, είναι και η πλειοψηφία που τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών και ζητά να δοθεί περισσότερος χρόνος στην κυβέρνηση για να ασκήσει την πολιτική της. Είναι προφανές ότι η προσπάθεια της ηγεσίας της ΝΔ να προκαλέσει πρόωρες εκλογές, με καμπάνιες τύπου «φύγετε», «παραιτηθείτε» κλπ, έχει αποτύχει ολοκληρωτικά από πολιτικής άποψης και κινούνται στα όρια της γραφικότητας.
  • Επισημαίνεται επίσης το μεγάλο ποσοστό όσων τάσσονται υπέρ της ανάγκης για συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και υπέρ ενός αναλογικότερου εκλογικού συστήματος.

Απάντηση της ΝΔ

«Η αγωνία θολώνει την κρίση του Μαξίμου» ήταν η απάντηση της ΝΔ στο σχόλιο του Μαξίμου για τη δημοσκόπηση.

Σε ενημερωτικό σημείωμα της Συγγρού σημειώνεται πως το γεγονός ότι οι κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν επιλεκτικά στοιχεία δημοσκοπήσεων, όταν θεωρούν ότι υπάρχει κάτι σε μία μέτρηση που τους συμφέρει, επιβεβαιώνει την αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ να βγει από την απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει.

Επίσης, τονίζεται ότι το Μαξίμου βλέπει κλείσιμο της ψαλίδας συγκρίνοντας μετρήσεις διαφορετικών εταιριών, όταν η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ «αυξάνεται σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας τον Απρίλιο».

Ακόμη, σημειώνεται πως η δημοσκόπηση ιδιαίτερα στα στοιχεία της πρόθεσης ψήφου είναι πολύ διαφορετική από τις υπόλοιπες μετρήσεις που έχουν δημοσιευθεί τις τελευταίες βδομάδες. «Πάντοτε έδινε πολύ μικρότερες διάφορες υπέρ της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με τις υπόλοιπες δημοσκοπήσεις. Το γεγονός αυτό βέβαια δεν μας εντυπωσιάζει ιδιαίτερα, καθώς η συγκεκριμένη εταιρία επέμενε μέχρι το τέλος να δίνει τρίτο τον κ. Μητσοτάκη στην εσωκομματική εκλογή της νέας Δημοκρατίας» σχολιάζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Ολόκληρο το σχόλιο της ΝΔ:

«Η αγωνία θολώνει την κρίση του Μαξίμου

» 1. Το γεγονός ότι οι κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν επιλεκτικά στοιχεία δημοσκοπήσεων όταν θεωρούν ότι υπάρχει κάτι σε μία μέτρηση που τους συμφέρει – και μάλιστα σε ΜΜΕ που οι ίδιοι έχουν χαρακτηρίσει ως διαπλοκή – επιβεβαιώνει την αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ να βγει από την απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει.

» 2. Ακόμη και στην πρόθεση ψήφου της Κάπα Research η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ αυξάνεται σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας τον Απρίλιο. Ενδεικτικό στοιχείο της αγωνίας του Μεγάρου Μαξίμου είναι και ο τρόπος που το ΑΠΕ – ΜΠΕ παρουσίασε τη δημοσκόπηση, βλέποντας κλείσιμο (!) της ψαλίδας μεταξύ των δυο πρώτων κομμάτων, συγκρίνοντας όμως μετρήσεις διαφορετικών εταιριών.

» 3. Ακόμη και στην μέτρηση της Κάπα Research ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σαφές προβάδισμα έναντι του Αλέξη Τσίπρα και στη δημοφιλία και στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός. Το γεγονός αυτό που κυριαρχεί σε όλες τις μετρήσεις επί πολλούς μήνες και με πολύ μεγαλύτερες διαφορές από αυτές που περιγράφει η συγκεκριμένη εταιρία, είναι πρωτοφανές. Είναι η πρώτη φορά στα δημοσκοπικά χρονικά που ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχει τόσο ισχυρό και σταθερό προβάδισμα έναντι του εν ενεργεία πρωθυπουργού.

» 4. Η δημοσκόπηση της Κάπα Research ιδιαίτερα στα στοιχεία της πρόθεσης ψήφου είναι πολύ διαφορετική από τις υπόλοιπες μετρήσεις που έχουν δημοσιευθεί τις τελευταίες βδομάδες. Πάντοτε έδινε πολύ μικρότερες διάφορες υπέρ της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με τις υπόλοιπες δημοσκοπήσεις. Το γεγονός αυτό βέβαια δεν μας εντυπωσιάζει ιδιαίτερα, καθώς η συγκεκριμένη εταιρία επέμενε μέχρι το τέλος να δίνει τρίτο τον κ. Μητσοτάκη στην εσωκομματική εκλογή της νέας Δημοκρατίας.

» 5. Το γεγονός ότι οι πολίτες κρίνουν θετικά το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι πολύ φυσιολογικό. Σχετίζεται με την άποψη της μεγάλης πλειοψηφίας των ελλήνων για την παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη και την ανάγκη σταθερότητας. Σταθερότητα που δεν υπηρετείται από την ανερμάτιστη και ιδεοληπτική πολιτική της Κυβέρνησης.

» 6. Σε ό,τι αφορά την συνταγματική αναθεώρηση: ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σε ουδέτερο πολιτικά χρόνο, πριν έξι μήνες, αναφερθεί στην αναγκαιότητα συνταγματικής αναθεώρησης αναπτύσσοντας σχετικές πρωτοβουλίες. Αυτό το ζήτημα είχε θέσει και στον κ. Τσίπρα ο οποίος σιωπούσε επί μήνες γι’ αυτό το θέμα. Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας που η πρόταση αυτή έχει σημαντική απήχηση και επιτέλους και ο κ. Τσίπρας, ανεξάρτητα από τις σκοπιμότητες και τους τακτικισμούς του, προσχωρεί στην πολιτική πρωτοβουλία της Ν.Δ. και αποδέχεται την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...