676
Αφιξη προσφύγων στον Πειραιά | SOOC

Η Ευρώπη και ο χρόνος πιέζουν για τα hot spots

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2016, 19:06
Αφιξη προσφύγων στον Πειραιά
|SOOC

Η Ευρώπη και ο χρόνος πιέζουν για τα hot spots

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2016, 19:06

Η Ευρώπη πιέζει πλέον και σε επιχειρησιακό επίπεδο προκειμένου η Ελλάδα να λάβει άμεσα μέτρα για την ανάσχεση των ροών προσφύγων και μεταναστών. Οι υπουργοί Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας ήρθαν στην Αθήνα μιλώντας πλέον με δεδομένα ως προς τη συνεισφορά τους σε χρήμα και υποδομές.

Ταυτόχρονα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος λέει ότι δεν υφίσταται θέμα εξόδου από τη Σέγκεν, όμως τονίζει πώς πέρα από τα hot spots για τους πρόσφυγες, η Ελλάδα οφείλει να δημιουργήσει και κέντρα κράτησης για τους μετανάστες που εισέρχονται παρανόμως στην Ευρώπη.

Εδώ βρίσκεται η αιχμή του επιχειρησιακού προβλήματος: η επαναπροώθηση αυτών των ανθρώπων στις χώρες προέλευσης ή στην Τουρκία, θα πρέπει να γίνεται σχεδόν άμεσα. Είναι σε θέση η Ελλάδα να το κάνει αυτό; Και από την άλλη, η κυβέρνηση καλείται να διαπραγματευτεί και με τις τοπικές κοινωνίες που αναμένεται να αντιδράσουν στη δημιουργία hot spots. Ηδη στην Κω την Παρασκευή σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και κατοίκων, που διαμαρτύρονται για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής.

Ερχονται γάλλοι και γερμανοί αστυνομικοί

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση άκουσε από τους εταίρους της ότι είναι πρόθυμοι να χορηγήσουν προσωπικό, χρήματα και υποδομές προκειμένου να γίνονται πλέον αξιόπιστοι έλεγχοι στα σημεία υποδοχής προσφύγων και μεταναστών. Οι υπουργοί Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας είπαν στην Αθήνα πώς μπορούν άμεσα να συνεισφέρουν στην επιχειρησιακά προσπάθεια με προσωπικό εκατό ατόμων, δύο σκάφη ακτοφυλακής και εξοπλισμό ταυτοποίησης και διακρίβωσης πλαστών εγγράφων.

Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές αρχές είναι ο διαχωρισμός των προσφύγων από τους οικονομικούς μετανάστες. Η αποτυχία αυτή αποτελεί και το σημαντικότερο σημείο κριτικής των εταίρων προς την Ελλάδα. Η συνδρομή της Frontex θα αναφέρεται σε αυτήν την παράμετρο καθώς αν όλοι οι εισερχόμενοι στη χώρα περνούν από προσωπικές συνεντεύξεις και εξέταση εγγράφων, θα καταστεί πιο ευχερής ο διαχωρισμός τους. Οι συνεντεύξεις έχουν ως κύριο σκοπό την εξακρίβωση των στοιχείων τους και την αποκάλυψη προσπαθειών παραπλάνησης των αρχών.

Ελληνική δέσμευση για άμεσες επαναπροωθήσεις

Κάπως έτσι, ένας άνθρωπος που δηλώνει πρόσφυγας από τη Συρία, εξετάζεται στην έκθεση δεδομένων που πιστοποιούν την προέλευση του. Για παράδειγμα, του επιδεικνύεται η φωτογραφία ενός τραγουδιστή και του ζητείται να πει το όνομα του. Από την άλλη, είναι σύνηθες φαινόμενο να μην τίθενται υπό κράτηση ή περιορισμό μετανάστες που ήρθαν παρανόμως στη χώρα καθώς η αστυνομία αδυνατεί να τους συλλάβει λόγω έλλειψης υποδομών. Σύμφωνα με την ελληνική δέσμευση προς τους εταίρους, οι διαδικασίες επαναπροώθησης τους θα αποκτήσουν άμεσο χαρακτήρα προκειμένου αυτοί οι άνθρωποι να φεύγουν από την Ελλάδα εντός ημερών και σε καμία περίπτωση να μην επιτρέπεται η άφιξη τους στην Αθήνα.

Meeting between the Prime Minister of Greece, Alexis Tsipras, the Minister of Interior of France Bernard Cazeneuve and the Minister of Interior of Germany Thomas de Maiziere, in Athens, on Feb. 5, 2016 / Συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας Bernard Cazeneuve και τον Υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Thomas de Maiziere, στην Αθήνα, στις 5 Φεβρουαρίου, 2016
Aπό τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους υπουργούς Εσωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας (SOOC)

Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας Ντε Μεζιέρ, τόνισε ότι «η Ελλάδα οφείλει να κάνει όσα της αναλογούν», ενώ απέφυγε να αποκλείσει πλήρως την περίπτωση αποπομπής της χώρας μας από τη ζώνη Σένγκεν. Σημείωσε πάντως ότι «από μόνα τους τα εθνικά μέτρα δεν θα λύσουν το πρόβλημα» και συμμερίζεται την άποψη ότι η διαχείριση πρέπει να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έσπευσε να επαναφέρει τη συζήτηση στην… Αμυγδαλέζα: «Χρειάζονται κέντρα κράτησης ή απομάκρυνσης για εκείνους που λαμβάνεται η απόφαση να επιστρέψουν, ιδιαίτερα εάν υπάρχει κίνδυνος διαφυγής και εάν δεν είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν εθελοντικά».

Η σερβική εφημερίδα «Ντάνας» επικαλείται πηγές διεθνών οργανισμών και γράφει ότι την άνοιξη η Ευρώπη θα κλείσει τα σύνορα της προς τους πρόσφυγες. «Σε πρώτη φάση θα κλείσουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες από το Ιράκ, στην συνέχεια γι’ αυτούς από το Αφγανιστάν και τέλος θα απαγορευτεί και η είσοδος όσων προέρχονται από τη Συρία.»

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες πρόσφυγες συγκεντρώνονται στην Τουρκία, έτοιμοι να επιχειρήσουν το πέρασμα προς την Ευρώπη. Και η άνοιξη, που ο καιρός θα βελτιωθεί, απέχει μία ανάσα…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...