479
| CreativeProtagon

Το χαρτί που διάβασε ο Μητσοτάκης για τα Ελληνοτουρκικά

Δημήτρης Ευθυμάκης Δημήτρης Ευθυμάκης 26 Αυγούστου 2020, 15:27
|CreativeProtagon

Το χαρτί που διάβασε ο Μητσοτάκης για τα Ελληνοτουρκικά

Δημήτρης Ευθυμάκης Δημήτρης Ευθυμάκης 26 Αυγούστου 2020, 15:27

Κάθε έλληνας πρωθυπουργός, με το που θα αναλάβει τα καθήκοντα του παραλαμβάνει και μια άκρως απόρρητη έκθεση από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας. Όπως ο αμερικανός, ο ρώσος ή ο γάλλος πρόεδρος παραλαμβάνει το βαλιτσάκι πυροδότησης των πυρηνικών του, έτσι και ο έλληνας πρωθυπουργός διαβάζει σε αυτό το χαρτί με σαφή και περιεκτικό τρόπο τι θα συμβεί σε περίπτωση ελληνοτουρκικής σύρραξης. Αυτό τουλάχιστον γινόταν παλιότερα, δεν ξέρω αν ο κανόνας τηρήθηκε και στους δύο τελευταίους πρωθυπουργούς. Υποθέτω πως ναι, αν και κάτι τέτοια δεν μαθαίνονται εύκολα. 

Θα μου πείτε ότι ο πρωθυπουργός είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον υπουργό Αμυνας και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και μπορεί να έχει σαφή άποψη κάθε μέρα, όμως scripta manent, τα γραπτά μένουν. Για να μην πολυλογώ και ανεξάρτητα της μορφής που μπορεί να έχει πάρει αυτή η έκθεση την εποχή της τεχνολογίας, όσα διαβάζουν τα πρωθυπουργικά μάτια εκείνες τις πρώτες μέρες της θητείας του καθορίζουν το όριο των γενικών του κινήσεων απέναντι στην Τουρκία. Να το πω και διαφορετικά, η έκθεση καθορίζει το όριο του εθνικού μας τσαμπουκά απέναντι στον φαταούλα γείτονα.

Διότι με άλλη άνεση θα κινηθεί ο Μητσοτάκης (και ο κάθε Μητσοτάκης) αν διαβάσει στην έκθεση ότι σε περίπτωση θερμού επεισοδίου στην θάλασσα οι πιθανότητες είναι 50-50 (%) και αλλιώς θα κινηθεί αν το χαρτί λέει ότι η τουρκική υπεροπλία κατεβάζει αυτό το ποσοστό στο 70-30 (%). Αλλιώς θα κινηθεί αν διαβάσει ότι κανένα ελληνικό νησί δεν είναι ευάλωτο και αλλιώς αν μάθει ότι σε πιθανή τουρκική επίθεση, το ελληνικό νησιωτικό σύμπλεγμα έχει τρεις ή πέντε αδύναμους κρίκους.

Επίσης, με άλλο μάτι διάβασε το έγγραφο ο Κώστας Καραμανλής, που είχε απέναντι του έναν σχετικά ήσυχο γείτονα που έψαχνε για κουμπαριές και με άλλο ο Κυριάκος, που τα τουρκικά ερευνητικά έκαναν ήδη κρουαζιέρες στις θάλασσες μας. Καλά ο Σημίτης, δεν πρόλαβε καν να το διαβάσει, του ‘ρθαν τα Ίμια κατακέφαλα πριν ξεσφραγίσει τον φάκελο και μάθει τι τον έπαιρνε να κάνει και τι όχι. Αλλιώς επίσης σταθμίζει την κατάσταση ένας πρωθυπουργός που ξέρει ότι υπάρχει ένας υπερατλαντικός μπαμπάς που με την πρώτη φωνή θα καταφθάσει να επιβάλει τάξη και αλλιώς αν ξέρει ότι είναι μόνος του στο δωμάτιο με έναν αληταρά που σηκώνει εύκολα το χέρι.

Ξέρω βέβαια την ερώτηση που αναδύεται αυτομάτως από τα χείλη κάθε αναγνώστη. Τι έγραφε η έκθεση που πήρε ο Μητσοτάκης στα χέρια του; Ελάτε τώρα, αν ήξερα (πολύ περισσότερο αν ήξερα και τα ‘λεγα) τότε η εθνική μας άμυνα θα ήταν για τα πανηγύρια. Ένα είναι βέβαιο: οι κινήσεις του Κυριάκου, προηγούμενες και σημερινές, πατούν πάνω σε έδαφος στέρεας γνώσης των δυνατοτήτων μας σε στρατιωτικό επίπεδο. Δεν κάνει τίποτα το παρακινδυνευμένο, αλλά δεν μπλοφάρει κιόλας. Δεν είναι φοβητσιάρης, δεν είναι υπερφίαλος, είναι πραγματιστής. Υποχρεώνεται να κινείται πάνω σε μια πολύ λεπτή και επικίνδυνη γραμμή, αλλά γνωρίζει ότι στις δέκα περιπτώσεις κρίσεων η παγκόσμια Ιστορία επιβραβεύει έναν σαλταδόρο και εννιά μελετημένους προσεκτικούς. Μόνο τους λιπόψυχους δεν επιβραβεύει ποτέ.  

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News