813
| Creative Protagon

Εντυσαν ΣΥΡΙΖΑ τον Βενιζέλο, Τραμπ την Τσαπανίδου

Ανδρέας Στασινός Ανδρέας Στασινός 30 Ιανουαρίου 2023, 16:00
|Creative Protagon

Εντυσαν ΣΥΡΙΖΑ τον Βενιζέλο, Τραμπ την Τσαπανίδου

Ανδρέας Στασινός Ανδρέας Στασινός 30 Ιανουαρίου 2023, 16:00

«Σκοτούρα έπεσε πολλή, προεκλογική/ σαν σφίγγα στα κεφάλια μας γυρίζει/ βόηθα Θεέ να βρω μια λύση». Αν ακούτε ραδιόφωνο αυτές τις ημέρες, θέλοντας και μη θα έχετε πέσει πάνω στο τραγουδάκι μεγάλης εταιρείας παιχνιδιών. Ο ήχος μοιάζει με τους «Αχαρνής» του Σαββόπουλου σε εκδοχή Σεφερλή. Και το νόημα είναι, πρώτα ψωνίζουμε για τις Απόκριες και μετά ψηφίζουμε. 

Ωστόσο, αν διάβασε κανείς τα σενάρια που διακίνησε η Κουμουνδούρου στις κυριακάτικες εφημερίδες, Απόκριες και εκλογές δείχνουν να παντρεύονται. Ενθαρρυμένοι από την προσπάθεια συμψηφισμού για την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ που (θεώρησαν ότι) νομιμοποίησε ο Βαγγέλης Βενιζέλος την περασμένη εβδομάδα (με την παρουσία του σε εκδήλωση συνταγματολόγων, φίλων του κόμματος) οι σοφοί της Κουμουνδούρου το γύρισαν: όχι απλώς έπαψαν να βρίζουν τον κ. Βενιζέλο και να απειλούν ότι θα τον κλείσουν φυλακή, αλλά τον «έντυσαν» ακόμη και πρωθυπουργό μιας κυβέρνησης συνεργασίας —αρκεί βέβαια να φοράει τη φανέλα του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα με αυτό το «ζέσταμα» για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις, είχαμε την Κυριακή και μια λιγότερο φαντασμαγορική αλλά πολιτικά ενδιαφέρουσα τοποθέτηση από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη. Μια τοποθέτηση που άνοιξε εκ των πραγμάτων μια συζήτηση για την κάλπη της απλής αναλογικής. 

Ας τα πάρουμε τη σειρά, αρχίζοντας από το πιο σοβαρό, που είναι η τοποθέτηση του Ανδρουλάκη, για να πάμε στη συνέχεια στον «ξαφνικό έρωτα» της Κουμουνδούρου με τον κ. Βενιζέλο.

Μιλώντας στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε: «Δεσμεύομαι ότι αν μας δώσουν μια ισχυρή εντολή, θα τους το ανταποδώσουμε με αξιοπρέπεια και αξιοπιστία, ανοίγοντας άμεσα την επόμενη μέρα βάσει του προγράμματός μας έναν διάλογο για πεδίο συγκλίσεων και όχι ένα πεδίο συγκρούσεων και διχασμού. Χωρίς κανένα παζάρι εξουσίας για υπουργικές θέσεις».

Αντί για το «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας» που ήταν το μήνυμα του κ. Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ του 2022 ή την διατύπωση του περασμένου Δεκεμβρίου για «ΝΔ στην αντιπολίτευση» και «προοδευτική κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή», το κλίμα στην τοποθέτηση της Κυριακής ήταν διαφορετικό. Διότι η έμφαση ήταν στον ρεαλισμό. Και το μήνυμα ήταν η ανάγκη να αποφύγουμε «περιπέτειες αστάθειας». Με διαχωριστική γραμμή από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά χωρίς τα τείχη που βλέπαμε μέχρι πρότινος.

Επομένως, επειδή η πιο απλή εξήγηση είναι συνήθως και η σωστή, πιθανότατα συνέβη το εξής: Το ΠΑΣΟΚ, παρατηρώντας την δημοσκοπική του καθήλωση, τις αποχωρήσεις στελεχών του και το γεγονός ότι ο Τσίπρας του «έκλεψε» τη θεματική των υποκλοπών, επιχειρεί να επιστρέψει σε μια πιο μετριοπαθή και κεντρώα γραμμή, όχι τόσο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τον Δεκέμβριο είχε αντιδράσει η ΝΔ στον διαφαινόμενο εναγκαλισμό του ΠΑΣΟΚ με την Κουμουνδούρου με τον Πρωθυπουργό να ρωτά δηκτικά τον Ανδρουλάκη αν επιδιώκει να γίνει «ο σοσιαλ-Καμμένος του ΣΥΡΙΖΑ». Αυτή την Δευτέρα, τα πυρά ήρθαν από την άλλη πλευρά. Μετά την τοποθέτηση Ανδρουλάκη την Κυριακή, η κυρία Τσαπανίδου μπήκε στο τραμπικό κλίμα της δίκης προθέσεων των σοφών της Κουμουνδούρου: ανακάλυψε «εκβιασμό» του Ανδρουλάκη για να συνεργαστεί με τη ΝΔ (διαβάστε και δείτε τη δήλωση στη Βαβέλ)!

Οι ίδιοι «σοφοί» που έδωσαν λοιπόν την τραμπική γραμμή στην κυρία Τσαπανίδου (ακόμη δεν ήρθε καλά καλά στο κόμμα και της φόρεσαν «κοστούμι Τραμπ»), έφτιαξαν κακότεχνα -με γκοφρέ χαρτί και συρραπτικό- ένα αποκριάτικο «κοστούμι ΣΥΡΙΖΑ» για τον Βενιζέλο -ερήμην του πάντα.

Το σενάριο το διαβάσαμε στον κυριακάτικο Τύπο. Το… όραμα είναι ένα «ευρύτερο μέτωπο αντιπαράθεσης» προς τον Μητσοτάκη με «τρίτο πρόσωπο για Πρωθυπουργό, κοινής αποδοχής» που θα αναλάβει το έργο της «κάθαρσης» που είπε ο Τσίπρας στη Βουλή α λα 1989 από την ανάποδη. Και ποιον φωτογραφίζουν ως Πρωθυπουργό μιας μεταβατικής κυβέρνησης; Τον ίδιο που λοιδωρούσαν και προσπάθησαν να κλείσουν στη φυλακή!

Το πώς έφτασε ως εκεί το σενάριο είναι προφανές. Η συμμετοχή του κ. Βενιζέλου σε εκδήλωση συνταγματολόγων φίλων του κόμματος (με το κόλπο του «Μένουμε Ευρώπη» στον τίτλο) φαίνεται ότι άνοιξε την όρεξη της Κουμουνδούρου για τη συμμετοχή του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ σε ρόλο «γκεστ σταρ» Πρωθυπουργού σε μια κυβέρνηση που θα εξυπηρετεί τις επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Εστω για κάποιους μήνες – τη δουλειά μας να κάνουμε…

Ωστόσο, πάνω στον ενθουσιασμό τους, αυτό που διέφυγε της προσοχής των «σοφών» της Κουμουνδούρου, είναι ότι οι πρώτες λέξεις που είπε ο κ. Βενιζέλος στην περίφημη πια εκδήλωση θύμιζαν σε όσους μπορεί να παρασύρονταν ότι γνώριζε πολύ καλά και ποιος είναι και πού βρίσκεται. «Είναι προφανές ότι οι οργανωτές έχουν μια πολιτική προδιάθεση έντονα κριτική προς την κυβέρνηση και έντονα φιλική προς την αντιπολίτευση, κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ότι καλούν εμένα συνιστά μεγάλο βήμα για αυτούς, μια εκδήλωση επιστημονικού σεβασμού προς πολιτικό τους αντίπαλο» ανέφερε στην αρχή της παρέμβασής του. Και κάποιοι ξεροκατάπιαν.

Ξεκαθάρισε, λοιπόν, ότι είναι πολιτικός αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα αν οι σοφοί της Κουμουνδούρου θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν αυτό που οι Αγγλοσάξονες περιγράφουν με τη λέξη outsmart, να φανούν δηλαδή πιο έξυπνοι και να «ξεγελάσουν» τον κ. Βενιζέλο, είναι πολύ καλό για την αυτοπεποίθησή τους να το πιστεύουν. Αλλωστε και στην πολιτική και στην Αποκριά, το μπρίο και η… αυτοπεποίθηση δεν είναι ανάγκη να βασίζονται στην πραγματικότητα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News