662
| shutterstock

Οι γιατροί, το εμβόλιο και ο vegetarian σουβλατζής

Δημήτρης Ευθυμάκης Δημήτρης Ευθυμάκης 25 Δεκεμβρίου 2020, 21:11
|shutterstock

Οι γιατροί, το εμβόλιο και ο vegetarian σουβλατζής

Δημήτρης Ευθυμάκης Δημήτρης Ευθυμάκης 25 Δεκεμβρίου 2020, 21:11

Πόσο λογικό σας φαίνεται να αρνείται ένας γιατρός ή ένας νοσηλευτής να εμβολιαστεί; Εμένα μου φαίνεται ντιπ παράλογο και παράταιρο. Δεν ξέρω πού ακριβώς κάνω το λάθος, πάντως έναν υγειονομικό που αμφισβητεί την αξία και την σημασία του εμβολίου (είτε για την πολιομυελίτιδα, είτε για την γρίπη, είτε για τον κορονοϊό), μόνο με σουβλατζή που είναι vegetarian μπορώ να τον παρομοιάσω. Κι ένας vegetarian σουβλατζής, ούτε καλό σουβλάκι θα φτιάξει, ούτε είναι ικανός να πείσει κανέναν πελάτη για την νοστιμιά του προϊόντος του. Λογικό. Αφού ο ίδιος θεωρεί ανθυγιεινό και το σιχαίνεται. 

Δεν αρνείται στην πραγματικότητα την ιατρική ο αρνητής του εμβολίου; Κάνω λάθος; Όταν η επίσημη ιατρική ιεραρχία της υφηλίου και της χώρας, με αποφάσεις συλλογικού και θεσμικού χαρακτήρα, επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου προτείνοντας το στον πληθυσμό ως μόνη λύση στο πρόβλημα της πανδημίας, αυτός που δηλώνει «όχι» στο σχετικό ερώτημα τι είναι; Αρνητής του συγκεκριμένου μόνο εμβολίου ή αρνητής ολόκληρης της συσσωρευμένης επιστημονικής γνώσης που το παράγει και το χρησιμοποιεί; 

Θα πείτε ότι μπορεί κάλλιστα κάποιος να αρνείται στο βάθος του μυαλού του (κομμάτια ή και ολόκληρη) την ιατρική, αλλά να την εξασκεί άριστα ως γιατρός ή ως νοσοκόμος. Ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος θα είναι σε αυτή την κοινωνία που κάνει μια δουλειά που δεν πιστεύει ή δεν αγαπά. Να το δεχτώ για τον κούριερ, για τον φορτοεκφορτωτή ή για τον υπάλληλο γραφείου. Για τον γιατρό ή για τον νοσηλευτή, ειλικρινά δυσκολεύομαι. Αν πάθαινα κρίση σκωληκοειδίτιδας, όσο τυφλοσούρτης κι αν είναι η εγχείρηση, προσωπικά θα δίσταζα πολύ να ξαπλώσω στο χειρουργικό τραπέζι κάποιου που δεν πιστεύει στο νυστέρι αλλά στα μαντζούνια και στο ξεμάτιασμα.

Εξάλλου, η άρνηση ενός γιατρού ή νοσηλευτή πρώτης γραμμής να εμβολιαστεί για κορονοϊό, δεν βλάπτει δυνητικά μόνο τον ίδιο αλλά εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους και για τους ασθενείς του. Φυλάγεται, θα πείτε, ακολουθεί τους κανόνες, φοράει τις μάσκες του, τις φόρμες του, τα σκουφιά του, προσέχει πώς ντύνεται και ξεντύνεται. Σύμφωνοι, αλλά αυτό που την προ εμβολίου εποχή ήταν παλικαριά και αλτρουισμός του υγειονομικού προσωπικού (το να μπαίνουν για νοσηλεία μέσα στο καζάνι με την Covid), την εποχή του εμβολίου καταλήγει βλακώδης και εγκληματική συμπεριφορά λόγω ανάληψης αχρείαστου ρίσκου, τόσο για τους ίδιους (που ίσως δεν μας αφορά) όσο και για τους νοσηλευόμενους (που μας αφορά πολύ). 

Δηλαδή, τι προτείνεις, θα ρωτήσετε. Να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός του νοσηλευτικού προσωπικού; Αν και ομολογώ ότι δεν έχω μελετήσει επαρκώς τις συνταγματικές και νομικές πλευρές του θέματος, ναι, το προτείνω ανεπιφύλακτα. Ή, μάλλον, δεν το προτείνω καν, το θεωρώ αυτονόητο. Όσο αυτονόητο θεωρώ ότι θα απαγορεύσουν την είσοδο στα χειρουργεία ενός γιατρού ή νοσηλευτή που αρνείται να πλύνει σχολαστικά τα χέρια του ή να απολυμάνει τα ιατρικά εργαλεία πριν από την εγχείρηση, διότι δεν πιστεύει στην ύπαρξη των μικροβίων. Πώς να το κάνουμε δηλαδή;

Και, τέλος πάντων, ας πάρουν χαμπάρι οι υπεύθυνοι για την διαχείριση της πανδημίας, ότι καμιά καμπάνια για να πεισθεί ο γενικός πληθυσμός να εμβολιαστεί δεν πρόκειται να πετύχει, εφόσον δημοσιοποιούνται οι λίστες αποδοχής του εμβολιασμού του προσωπικού ανά νοσοκομείο ή υγειονομική περιφέρεια. Κανένας Αντετοκούμπο δεν πρόκειται να πείσει την θεία μου να εμβολιαστεί, όταν αυτή μαθαίνει ότι στο νοσοκομείο της πόλης της οι μισοί γιατροί και οι μισές νοσοκόμες το αρνούνται. 

Διότι για τον αμφισβητία, το «κάτι παραπάνω ξέρει ο γιατρός» αποκτά ισχύ αξιώματος όταν αυτός ο γιατρός αρνείται να εμβολιαστεί. Φυσικά, το «κάτι ξέρει» του γιατρού που είναι υπέρ του εμβολίου έχει μικρότερη ή και ανύπαρκτη ισχύ, όμως έτσι δουλεύει το μυαλό του αρνητή ή του διστακτικού. Αξιολογεί την άρνηση (διότι του επιβεβαιώνει κάτι που ήδη σκέπτεται), αλλά απορρίπτει την κατάφαση (μέσω της προαποφασισμένης ενοχοποίησης της). Και εφόσον δεν είναι δυνατόν να κρατηθούν μυστικές λίστες τέτοιου είδους, η λύση είναι μία: υποχρεωτικός εμβολιασμός σε όλους τους υγειονομικούς, αλλιώς όσα προβλέπουν οι κείμενες διατάξεις. 

Όπως με τις κείμενες διατάξεις θα πάει ο πυροσβέστης που αρνείται να πιάσει την μάνικα ή ο στρατιωτικός που αρνείται να πιάσει όπλο, δίχως να εγείρονται συνταγματικά ή νομικά ζητήματα. Παίζουμε τώρα με τις ζωές μας; 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News