597
Μια δύτης της «Aegean Rebreath» μεταφέρει στη στεριά, στο λιμάνι της Ανδρου, ένα από τα ευρήματά της στο βυθό. Μια λεκάνη τουαλέτας... | REUTERS/Stelios Misinas

Μας φταίει ο Ντι Κάπριο;

Κώστας Μίντζηρας Κώστας Μίντζηρας 14 Αυγούστου 2019, 09:02
Μια δύτης της «Aegean Rebreath» μεταφέρει στη στεριά, στο λιμάνι της Ανδρου, ένα από τα ευρήματά της στο βυθό. Μια λεκάνη τουαλέτας...
|REUTERS/Stelios Misinas

Μας φταίει ο Ντι Κάπριο;

Κώστας Μίντζηρας Κώστας Μίντζηρας 14 Αυγούστου 2019, 09:02

Σάλο ξεσήκωσε η γνωστή ανάρτηση του Ντι Κάπριο στο Ιnstagram για τα σκουπίδια στο βυθό της Ανδρου και έδωσε λαβή να υψωθούν φωνές οργής κι αγανάκτησης για το «κακό» που κάνει στη χώρα (στην αιχμή της τουριστικής περιόδου, ως λέγεται) και τη «συκοφάντηση» του νησιού. Σταθερά τις τελευταίες ημέρες τα τηλεοπτικά δελτία αφιερώνουν κάμποσα λεπτά στο θέμα, μην παραλείποντας αρκετά συχνά να αφήνουν και υπονοούμενα για το σκοπό που εξυπηρετεί η ανάρτηση (λες και δεν επαρκεί η ίδια η λεζάντα της: «Είναι τοξικά για μας»).

Υπήρχε περίπτωση να αντιμετωπισθεί διαφορετικά το θέμα, που ατυχώς χρονίζει και παραμένει ακόμη άλυτο; Η απάντηση είναι όχι και προκύπτει εύκολα από το χρονικό του. Σύμφωνα με δημοσιεύμα του 2012 στο «Βήμα» το:

1997: Η Σταυροπέδα, όπου βρίσκεται η παράνομη χωματερή, ανακηρύσσεται αρχαιολογικός χώρος και συνεχίζει να λειτουργεί ως χωματερή

2010: Το ΣτΕ αποφασίζει παύση της διάθεσης απορριμμάτων στον χώρο. Συνεχίζει, πάλι, να λειτουργεί.

Φεβρουάριος 2011: Ισχυρές βροχοπτώσεις συμπαρασύρουν μεγάλο τμήμα της παράνομης χωματερής. Διακόπτεται η λειτουργία.

Ανοιξη 2011: Αποφασίζεται η μεταφορά των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής.

Καλοκαίρι 2011: Ο Δήμος Ανδρου προχωρεί σε συμφωνία με εταιρεία κατασκευής συστημάτων διαχείρισης απορριμμάτων.

Αύγουστος 2011: Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, για λόγους δημόσιας υγείας, επιτρέπει στο δήμο για μία ακόμη φορά την απόθεση απορριμμάτων στο σταθερό τμήμα της παράνομης χωματερής ενώ μεταφέρεται στο νησί δεματοποιητής, με προοπτική να ξεκινήσει σύντομα η λειτουργία του

Σημ: Ενα έτος μετά, το «Βήμα» αναφέρει πως δεν έχει ακόμη λειτουργήσει, ενώ έχει δηλώσεις του τότε δημάρχου Γ. Γλυνού και του επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δήμο (κι απερχόμενου σήμερα δημάρχου) Θ. Σουσούδη οι οποίες δεν επιτρέπουν αισιοδοξία για τη συνέχεια.

Τον Μάιο του 2011 η τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Τίνα Μπιρμπίλη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Ντόρας Μπακογιάννη, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι έως τις 30.6.2011 μπορεί να δέχεται απορρίμματα ο ΧΑΔΑ του δήμου Ανδρου. Εν τω μεταξύ ο δήμαρχος Γ. Γλυνός με επιστολή του στην «Καθημερινή» παραπονείται για το άρθρο της εφημερίδας, «Εριξαν στη θάλασσα σκουπίδια κατά… λάθος», ότι περιέχει λάθη που βλάπτουν την εικόνα του νησιού. Απάντηση στην επιστολή του δημάρχου δημοσιεύει η «Καθημερινή» με τεκμηριωμένο σχόλιο του δημοσιογράφου Γιώργου Λιάλιου.

Η καταγραφή της είδησης της κατάρρευσης το 2011 της χωματερής στα ΜΜΕ περιλαμβάνει και την κατάληξη σκουπιδιών και μπάζων στη θάλασσα (ΣΚΑΪ, «Πρώτο Θέμα» κ.ά), πράγμα που φαίνεται -αν όχι να αρνείται- να αποσιωπά ο δήμος. Αυτό μέχρι την ανακίνηση του θέματος με την ανάρτηση του ηθοποιού, οπότε η δημοτική αρχή παραδέχεται την ύπαρξη σκουπιδιών στον βυθό, που έχουν μείνει επί χρόνια. Αναφέρει ανακοίνωση του δήμου: «…Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο του 2011 μια έντονη βροχόπτωση οδήγησε στην κατάρρευση της χωματερής στη Σταυροπέδα, με αποτέλεσμα όγκοι σκουπιδιών να καταλήξουν στην παραλία και στη θάλασσα…». Εκεί, γίνεται λόγος πρώτη φορά από τον δήμο για την δράση της «Aegean Rebreath» στην Άνδρο. Ωστόσο κατά πληροφορίες του Protagon, η δράση πραγματοποιήθηκε στις 20 – 21.07.2019, οπότε δημιουργήθηκε και δημοσιεύθηκε το βίντεο. Ο δήμος Άνδρου προσκλήθηκε επανειλημμένως από την οργάνωση, όμως δεν εμφανίστηκε και δεν υποστήριξε με κάποιο τρόπο τη δράση. Το ίδιο ισχύει και για τα ευρήματα καθώς δεν υπήρξε ενδιαφέρον να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα της δράσης.

Δεν μπορεί κανείς να μέμφεται οποιαδήποτε πόλη στην Ελλάδα και τη δημοτική αρχή της επειδή δεν έχει καταφέρει να λύσει νόμιμα και συμβατά με την προστασία του περιβάλλοντος το ζήτημα των απορριμάτων, ξεχνώντας ότι ολόκληρη η χώρα αντιμετωπίζει επί δεκαετίες σοβαρό πρόβλημα και εκκρεμούν εις βάρος της αποφάσεις της ΕΕ για μη συμμόρφωση. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως δεν καταλαβαίνει και την κοροϊδία, όπου και όταν εκδηλώνεται και πρέπει με κάθε τρόπο να αποφεύγεται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...