629
|

Η Σαγκάη που σε ανατριχιάζει

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 13 Απριλίου 2022, 12:01

Η Σαγκάη που σε ανατριχιάζει

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 13 Απριλίου 2022, 12:01

Μοιάζει με εφιαλτικό όνειρο αυτό που πληροφορούμαστε ότι συμβαίνει στη Σαγκάη. Eνας εφιάλτης που επανέρχεται, πρωτίστως για όσους ζουν εκεί, αλλά τώρα δείχνει σαν να βγήκε από σενάριο επιστημονικού τρόμου που δεν είναι δυνατόν να χωνέψεις ότι συμβαίνει στ’ αλήθεια.

Στην αρχή της πανδημίας, μιλούσαμε για την αυστηρότητα της Κίνας στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και στους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στους κατοίκους, αλλά τότε, βουτηγμένοι όλοι ανά τον πλανήτη μέσα στον φόβο για τον επικίνδυνο ιό και χωρίς τη σωσίβια λέμβο των εμβολίων, προσπερνούσαμε με έναν ελαφρύ αναστεναγμό τα όσα νέα έρχονταν για τα αυστηρά μέτρα εκεί. Μπορεί και να μπαίναμε σε δίλημμα: μωρέ, μήπως κάνουν καλά;

Το 2020, μάλιστα, μιλούσαμε για κινέζικο θαύμα. Η χώρα από την οποία ξεκίνησε ο κορονοϊός είχε ξεφύγει από τη δίνη στην οποία τότε ακόμα βρισκόμασταν οι περισσότεροι. Μέσα από τα σπίτια μας και με ελεγχόμενες εξόδους, στέλνοντας μηνύματα σε κινητά και συμπληρώνοντας ειδικές δηλώσεις, διαβάζαμε ότι η χώρα με το ενάμισι δισεκατομμύριο κατοίκους είχε πια λιγότερα κρούσματα και πολύ λιγότερους θανάτους, από πολύ μικρότερά της κράτη.

Πώς έκανε το θαύμα; «Αντιμέτωπη με έναν άγνωστο ιό, η Κίνα άρχισε ίσως την πιο φιλόδοξη, ευέλικτη και επιθετική προσπάθεια περιορισμού της ασθένειας στην ιστορία», έγραφε ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που έφτασε εκεί για να καταγράψει αυτήν την επιτυχία το 2020. Πολύ ευγενικά το περιέγραψε, είναι αλήθεια, εκείνο που συνέβαινε στους κατοίκους της Κίνας το εν λόγω διάστημα. Κλειδωμένοι στα σπίτια τους, με δυνατότητα να πηγαίνουν ανά τρεις και τέσσερις μέρες για ανεφοδιασμό, ένας από κάθε οικογένεια, χωρίς δημόσιες συγκοινωνίες και με ελέγχους και  θερμομέτρηση σε κάθε γωνία του δρόμου, κυριολεκτικά, και ξύλο ενίοτε για τους ανυπάκουους, οι Κινέζοι βίωναν στωικά μια καραντίνα βγαλμένη από τα σπλάχνα του απολυταρχικού καθεστώτος της κυβέρνησής τους. Δεν αντιδρούσαν ή, τουλάχιστον, δεν το μαθαίναμε γιατί δεν μεταδιδόταν η είδηση.

Η Σαγκάη, όμως, τώρα αντιδρά. Φυσικά, είναι πολύ διαφορετικά τα δεδομένα τώρα. Επειτα από δύο χρόνια πανδημίας, και με τον πληθυσμό να είναι εμβολιασμένος σε υψηλό ποσοστό, κανείς πια δεν έχει την ίδια συμπεριφορά. Ούτε απέναντι στον ιό ούτε απέναντι στα μέτρα. Ο ιός έγινε μέρος της ζωής μας, τον συνηθίσαμε, είναι πια ένας εχθρός με τον οποίο μάθαμε να συνυπάρχουμε. Υπό αυτή την έννοια, φαντάζει όλο και πιο δυστοπικό το σενάριο μιας καραντίνας. Κανείς δεν είναι διατεθειμένος πλέον να σταματήσει τη ζωή του και να κλειστεί σπίτι του για αυτόν τον ιό. Και, όπως φαίνεται, ούτε οι Κινέζοι της Σαγκάης είναι.

Ισως οφείλεται και στην Ιστορία και στην πιο κοσμοπολίτικη φύση της πόλης το γεγονός ότι σήμερα δεν αντιμετωπίζει με τη στωικότητα που συνηθίζουν οι Κινέζοι την αυστηρότητα των υγειονομικών πρωτοκόλλων που επιβλήθηκαν εκ νέου. Σίγουρα, όμως, είναι και η αντανάκλαση αυτής της αυστηρότητας επάνω στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Οσα συμβαίνουν τώρα στη Σαγκάη σε κάνουν να ανατριχιάζεις. Είσαι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, αλλά δεν μπορείς να τα ανεχτείς. Διαολίζεσαι.

Πώς να μην ανατριχιάσεις; Μπροστά σου έρχονται ειδήσεις που λένε ότι οι κάτοικοι της Σαγκάης έχουν στραφεί στο διαδίκτυο μέχρι και για ιατροφαρμακευτική βοήθεια, γιατί οι περιορισμοί που τους έχουν επιβάλει, δεν τους επιτρέπουν την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής φροντίδας. Διαβάζεις ότι όσοι νοσούν από άλλες ασθένειες κάνουν εκκλήσεις για βοήθεια σε πλατφόρμες αμοιβαίας αρωγής και σε διαδικτυακά φόρουμ. Ανθρωποι ουρλιάζουν στα μπαλκόνια. Κατοικίδια νοσούντων με κορονοϊό μπαίνουν ζωντανά σε τσουβάλια για να θανατωθούν.

Αλήθεια, πόσο παράλογα φαντάζουν όλα αυτά πια; Πόσο νοσηρά; Πιο νοσηρά κι απ’ τον ίδιο τον ιό που θέλουν ν’ αντιμετωπίσουν. Σας έχω νέα. Και πριν ήταν, απλώς τώρα μπορέσαμε να το καταλάβουμε. Να το νιώσουμε, να μας φρικάρει.

 

YΓ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...