647
| CreativeProtagon/Reuters/Twitter

Γκρέτα Τούνμπεργκ VS Aντριου Τέιτ: στο τέλος κερδίζει η ευφυΐα

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 3 Ιανουαρίου 2023, 11:00
|CreativeProtagon/Reuters/Twitter

Γκρέτα Τούνμπεργκ VS Aντριου Τέιτ: στο τέλος κερδίζει η ευφυΐα

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 3 Ιανουαρίου 2023, 11:00

Ο Αντριου Τέιτ, ο βασιλιάς του μισογυνισμού όπως τον έχουν βαφτίσει, είναι μια προβληματική προσωπικότητα που έγινε γνωστή μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Ο πρώην kickboxer και ο αδελφός του Τριστάν κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, κύκλωμα εμπορίας λευκής σαρκός, επιθέσεις σε γυναίκες και βιασμούς και στις 29 Δεκεμβρίου συνελήφθησαν από τη ρουμανική αστυνομία, η οποία οδηγήθηκε σ’ αυτούς εξαιτίας μιας ανάρτησης. Ήταν εκείνη με την οποία ο Άντριου Τέιτ αποφάσισε να ειρωνευτεί την αφοσίωση της Γκρέτα Τούνμπεργκ στον ακτιβισμό για το κλίμα, σε μια διαδικτυακή κόντρα που ξεκίνησε ο ίδιος και του ήρθε μπούμερανγκ.

Με την επιστροφή του στο Twitter, έπειτα από την άρση απαγόρευσης του προφίλ του, θέλησε μάλλον να τραβήξει την προσοχή χρησιμοποιώντας το βασικό χαρακτηριστικό του, το ότι είναι τοξικά αρρενωπός και το χαίρεται. Έγραψε στην Τούνμπεργκ: «Παρακαλώ δώσε μου τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σου για να στείλω μια πλήρη λίστα της συλλογής μου από αμάξια και τις αντίστοιχες τεράστιες εκπομπές τους», έγραψε. Η ανάρτηση συμπληρωνόταν με μια φωτογραφία του Τέιτ, όπου έβαζε βενζίνη σ’ ένα από τα ακριβά αμάξια της συλλογής του.

Η απάντηση της νεαρής ακτιβίστριας ήρθε άμεσα και ήταν ένα μικρό έπος ευστοχίας. «Ναι, παρακαλώ διαφωτίστε με. Στείλτε μου email στο smalldickenergy@getalife.com» (σε ελεύθερη μετάφραση: «ενέργεια μικρού πέους- βρες μια ζωή»)  έγραψε και η ανάρτησή της πέτυχε να γίνει μια από τις δέκα κορυφαίες όλων των εποχών. Μέχρι στιγμής την έχουν δει πάνω από 286 εκατομμύρια και στα εκατοντάδες χιλιάδες σχόλια που έχει πάρει, ο κόσμος την παραδέχεται για την αποστομωτική της απάντηση. Όχι μόνο αποκαθήλωσε έναν ανόητο κρετίνο με εννιά λέξεις, αλλά ταυτόχρονα κατάφερε να συνδέσει στη συνείδηση του κοινού, τον τύπο του ανθρώπου που εκείνος πρεσβεύει με το πρόβλημα που καίει όλον τον πλανήτη.

Η ενσυναίσθηση και η ευαισθησία είναι δύο βασικά συστατικά στη συνταγή που θα επιλύσει τα μεγάλα προβλήματα της ανθρωπότητας, όπως είναι αυτό της κλιματικής αλλαγής. Προφανώς, είναι δύο χαρακτηριστικά που λείπουν παντελώς από τύπους όπως ο Άντριου Τέιτ, δηλαδή από μισογύνηδες εγωκεντρικούς επιδειξίες, που αδιαφορούν για κάθε τι ουσιώδες και κοιτάνε μόνο την πάρτη τους. Ο κόσμος μόνο χειρότερος γίνεται με αυτούς τους ακραίους ατομικιστές και είναι μια μικρή κατάκτηση κάθε φορά που αυτό καθίσταται αντιληπτό από την πλειοψηφία, γιατί δεν είναι πάντα αυτονόητο ότι θα συμβεί.

Η τοξική αρρενωπότητα έχει συνδεθεί με την άρνηση της οικολογικής συμπεριφοράς, και αρκετοί το επισημαίνουν και προσπαθούν να το αναλύσουν τα τελευταία χρόνια. Τα παραδείγματα είναι άπειρα. Από τον κάγκουρα που θα πειράξει την εξάτμιση στο αμάξι του γιατί το θεωρεί κουλ μέχρι τον υψηλά ιστάμενο που συμμαχεί με τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων για το συμφέρον, όπως οι Ρεπουμπλικάνοι που αντιτάχθηκαν στις δράσεις για το κλίμα γιατί είναι οι κύριοι αποδέκτες των χρημάτων από το πετρέλαιο.

Μετά την αποστομωτική απάντηση που έλαβε από την Τούνμπεργκ, ο Άντριου Τέιτ ανήρτησε μια φωτογραφία όπου κάθεται μπροστά από ένα κουτί πίτσας, θέλοντας να δείξει ότι παραμένει άνετος και ωραίος. Ο ίδιος ήθελε να αντιστρέψει την κατάσταση υπέρ του, για ακόμα μια φορά όμως κατάφερε το αντίθετο. Οι αρχές, μέσω αυτής της ανάρτησης τον εντόπισαν, καθώς από την ονομασία της πιτσαρίας κατάλαβαν πού είναι, ενώ η Τούνμπεργκ βρήκε ακόμα μια αφορμή να τον κολλήσει στον τοίχο: «Αυτό συμβαίνει όταν δεν ανακυκλώνεις τα κουτιά της πίτσας σου», έγραψε.

Πέρα από την ουσία του πράγματος, τη σύνδεση δηλαδή του μισογυνισμού και του ατομικισμού με την εχθρότητα για την κλιματική δράση και την επιστήμη του κλίματος, η κόντρα Τέιτ-Τούνμπεργκ έχει και μια ψυχαγωγική επιμορφωτική πλευρά για όλους εμάς που την παρακολουθήσαμε. Είναι πάντα απολαυστικό να βλέπεις αντιπαραθέσεις μέσω αναρτήσεων. Ενώ οι δια ζώσης καταλήγουν συνήθως να βουλιάζουν μέσα στην ποσότητα των λεγομένων και στην ένταση του θυμικού, οι διαδικτυακές χτίζονται πάνω σ’ έναν σκελετό που αποκαλύπτει στο ακροατήριο με σαφήνεια το ρόλο και το ποιόν της κάθε πλευράς. Ο κουφιοκέφαλος θα ξεγυμνωθεί από τον έξυπνο και ο άχρηστος από τον χρήσιμο και όλοι θα το καταλάβουν.

Η ευφυΐα μπορεί να νικήσει πανηγυρικά την ανοησία, το ωραίο συμπέρασμα αυτής της υπόθεσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News