750
| CreativeProtagon

Γκρέτσεν Γουίτμερ: Η λαμπερή απάντηση των Δημοκρατικών στον ΝτεΣάντις

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2023, 12:20

Γκρέτσεν Γουίτμερ: Η λαμπερή απάντηση των Δημοκρατικών στον ΝτεΣάντις

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2023, 12:20

Δύο χρόνια πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, συνεχίζεται η αβεβαιότητα για το αν θα είναι ξανά υποψήφιος ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος πρόσφατα έκλεισε τα 80 του χρόνια. Οσο ο αμερικανός πρόεδρος δεν ξεκαθαρίζει τις προθέσεις του, εντείνεται η φημολογία για την υποψηφιότητα της Γκρέτσεν Γουίτμερ, κυβερνήτη του Μίσιγκαν, που θεωρείται από τους ανερχόμενους αστέρες των Δημοκρατικών – βρίσκεται τέταρτη στη σειρά των πιθανών υποψηφίων, πίσω από τον Μπάιντεν, την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις και τον υπουργό Μεταφορών Πίτ Μπούτιτζιτζ.

Η Γουίτμερ, που σύμφωνα με τους New York Times «σκέφτεται σαν στρατηγός και μοιάζει με σταρ κινηματογράφου της δεκαετίας του ’40», έχει επισήμως αρνηθεί κάθε ενδιαφέρον να θέσει υποψηφιότητα έχοντας απέναντί της τον πρόεδρο, αλλά έχει κάνει ελάχιστα για να σταματήσει τις φήμες.

Η 51χρονη πολιτικός μπήκε στην πολιτειακή Βουλή το 2001 και στη Γερουσία του Μίσιγκαν το 2006, όπου έμεινε έως το 2015. Το 2018 έθεσε υποψηφιότητα για κυβερνήτης του Μίσιγκαν και κέρδισε με μεγάλη διαφορά. Ηταν, μάλιστα, μία από τις πιθανές υποψήφιες για αντιπρόεδρος του Μπάιντεν.

Θεωρείται η απάντηση των Δημοκρατικών στον Ρον NτεΣάντις, κυβερνήτη της Φλόριντα, καθώς και οι δύο είναι πολύ δημοφιλείς στις Pολιτείες τους, οι οποίες μάλιστα  θεωρούνται «κλειδιά» για τις προεδρικές εκλογές.

Σε αντίθεση με άλλους υποψηφίους των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, στις οποίες κέρδισε ξανά με μεγάλη διαφορά την αντίπαλό της, η Γουίτμερ επέλεξε να μην ασχοληθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά να εστιάσει την καμπάνια της στα προβλήματα της Πολιτείας, προσφέροντας λύσεις.

«Ο κόσμος θέλει ανθρώπους που λύνουν τα προβλήματά του, όχι πολιτισμικούς πολεμιστές», είπε σχολιάζοντας τις διαμάχες που μαίνονται στις ΗΠΑ για ζητήματα όπως η διδασκαλία του φύλου και της φυλής στα σχολεία.

Επειδή προέρχεται από μεσοδυτική Πολιτεία, θεωρείται, από ορισμένους αναλυτές καλύτερη υποψήφια από τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ, τον οποίο απορρίπτουν ως μέρος της «ελίτ της Δυτικής Ακτής» και εκτός πραγματικότητας των περισσότερων Αμερικανών. Οι λευκοί εργάτες του Μίσιγκαν αποτελούσαν κάποτε τη «ραχοκοκκαλιά» των Δημοκρατικών, αλλά στα χρόνια της οικονομικής ύφεσης άλλαξαν στρατόπεδο και συντάχθηκαν με τους Ρεπουμπλικανούς.

Στην πρώτη θητεία της ως κυβερνήτης, η Γουίτμερ προσέλκυσε τη μεγαλύτερη οικονομική επένδυση που είχε κάνει ποτέ στις ΗΠΑ η General Motors. Η εταιρεία, που εδρεύει στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν, ανακοίνωσε την επένδυση επτά δισ. δολαρίων για την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, δημιουργώντας 4.000 νέες θέσεις εργασίας.

Τον θαυμασμό τους για τις ικανότητές της δεν κρύβουν ούτε οι Ρεπουμπλικανοί. «Είναι η μόνη Δημοκρατική που έχω δει να χειρίζεται με την ίδια επιτυχία, τόσο το επιχειρηματικό λόμπι όσο και τους περιβαλλοντολόγους. Κανείς άλλος δεν μπορεί να το κάνει», είπε χαρακτηριστικά  ο Λι Τσάτφιλντ, Ρεπουμπλικανός και πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Πολιτείας. «Την έχω δει να συνομιλεί σε σύσκεψη με τους διευθύνοντες σύμβουλους μεγάλων επιχειρήσεων και αμέσως μετά να πίνει μπύρες με εργάτες».

Είναι χαρακτηριστικό ότι 150 Ρεπουμπλικανοί, διακεκριμένοι τοπικοί επιχειρηματίες, δικηγόροι και πρώην νομοθέτες, έχουν συστήσει μια οργάνωση υπέρ της Γουίτμερ, επαινώντας την για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην Πολιτεία και τη συνεργασία της και με τα δύο κόμματα, ώστε να περάσουν νομοσχέδια.

Στα τέσσερα πρώτα χρόνια της θητείας της κατάφερε να «βάψει» όλη την Πολιτεία «μπλε», με τους Δημοκρατικούς να έχουν τον έλεγχο και της τοπικής Βουλής και της Γερουσίας, κάτι που είχε να συμβεί περίπου 40 χρόνια, όπως σημειώνει η Telegraph.

Η ίδια δεν κρύβει ότι τα κατάφερε παρά το γεγονός ότι από την αρχή της καριέρας της βρισκόταν σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο. «Είχα πολλούς άνδρες μέντορες», είχε πει παλαιότερα στο Politico. «Ενας από αυτούς μου έλεγε “μη θυμώνεις πάντα με αυτά που σου λένε, προσπάθησε πού και πού να τους κοροϊδεύεις”».

Λίγα χρόνια αργότερα χρησιμοποίησε αυτή την τακτική για να αποκρούσει την εναντίον της επίθεση από τον Ντόναλντ Τραμπ, την περίοδο της πανδημίας, καθώς το Μίσιγκαν ήταν μία από τις Πολιτείες με τα αυστηρότερα μέτρα, κάτι που την έκανε στόχο ακροδεξιών επίδοξων απαγωγέων της.

Στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, η Γουίτμερ εκμεταλλεύθηκε την απόφαση του υπερσυντηρητικού Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά των αμβλώσεων για να κερδίσει τις ψήφους των γυναικών, οι οποίες έσπευσαν στις κάλπες σε αριθμούς-ρεκόρ. «Οποιος νομίζει ότι το θέμα της άμβλωσης δεν σχετίζεται με την οικονομία δεν έχει μήτρα», είχε πει χαρακτηριστικά στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας της.

Ο Ντέιβιντ Αξελροντ, σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα, στάθηκε στο γεγονός της ευρείας δημοφιλίας της στο Μίσιγκαν, τονίζοντας ότι οι Δημοκρατικοί θα την έχουν σίγουρα στη μικρή λίστα με τους υποψηφίους του 2024. «Η νίκη της στο Μίσιγκαν, μια δύσκολη Πολιτεία, ήταν εντυπωσιακή, αλλά η ίδια έχει αποδείξει ότι είναι έξυπνη και ανθεκτική. Για μια γυναίκα είναι δύσκολο να είναι ισχυρή και ταυτόχρονα να χαίρει ευρείας αποδοχής. Και αυτό φαίνεται πως το έχει κατακτήσει», σημείωσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...