522
Ντελιβεράς επί το έργον. Εχει κάποιο σχέδιο για την τριτοκοσμική ανομία στους δρόμους ο υφυπουργός Μεταφορών; | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ο «πλούσιος» ντελιβεράς να πληρώσει το πρόστιμο!

Ντελιβεράς επί το έργον. Εχει κάποιο σχέδιο για την τριτοκοσμική ανομία στους δρόμους ο υφυπουργός Μεταφορών;
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ο «πλούσιος» ντελιβεράς να πληρώσει το πρόστιμο!

«Είναι προφανές ότι άνθρωποι άνεργοι ή με πολύ χαμηλό εισόδημα θα μπορούσαν να συνετιστούν με ένα πρόστιμο 20, 30, 50 ευρώ. Τα ίδια ακριβώς ποσά για κάποιον με εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ είναι ασήμαντα … Ολοι πρέπει να συνετίζονται από τα πρόστιμα, αυτός είναι ο σκοπός τους, αλλά και να λειτουργούν αποτρεπτικά». Αυτή η απίστευτη δήλωση ανήκει στον υφυπουργό Μεταφορών και Υποδομών Νίκο Μαυραγάνη, εν όψει του νέου κυβερνητικού σχεδιασμού για τα πρόστιμα οδικής κυκλοφορίας!

Αυτόματα, μου ήρθε στο μυαλό, η πολιτική που ακολουθούσαν οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, στις τιμές των ξενοδοχείων, των διοδίων και άλλων υπηρεσιών για τους ξένους. Aσε που σε ορισμένες περιπτώσεις, έπρεπε να πληρώνεις σε συνάλλαγμα και όχι σε τοπικό νόμισμα…

Υπάρχουν πλέον, πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους εγκλωβισμένους σε ένα σκοτεινό παρελθόν. Πρέπει να ομολογήσουμε ότι δεν το πιστεύαμε πριν το δούμε σε πράξη, αλλά αυτό συμβαίνει. Νομίζαμε ότι άλλο οι ασκήσεις επαναστατικότητας και άλλο η εξουσία. Κι όμως, η «σοσιαλιστική συνείδηση» είναι τόσο στέρεα παγιωμένη στο μυαλό τους, που καταρρίπτει κάθε έννοια ρεαλισμού και πραγματικότητας.

Μετά το τραγικό δυστύχημα στην εθνική οδό, έχουμε την ευκαιρία να κοιταχτούμε πιο καθαρά στον καθρέφτη. Οι απλοί πολίτες που έσπευσαν να αλλάξουν λάστιχα στα αυτοκίνητα, η Τροχαία για την αστυνόμευση των δρόμων και φυσικά, η εξουσία που επιτρέπει ένα διαχρονικό καθεστώς ανομίας σε ολόκληρη τη χώρα. Από όλους αυτούς, τελικά, η κυβέρνηση είναι αυτή που αποδεικνύει για άλλη μία φορά την εξοργιστική της φαιδρότητα.

Αλλά, ας δούμε τι συμβαίνει γύρω μας, κυρίως μέσα στον αστικό ιστό των πόλεων και ιδιαίτερα της Αθήνας. Πέρα από τα περιστατικά των διαταραγμένων συμπολιτών μας που οδηγούν σαν ψυχοπαθείς, ο μεγαλύτερος κίνδυνος στους δρόμους είναι οι «προλετάριοι» ντελιβεράδες. Αυτοί που πετάγονται από παντού, που μπαίνουν σε μονόδρομους, δεν φορούν κράνος και στατιστικά, προκαλούν τα περισσότερα αστικά δυστυχήματα.

Αναρωτιέμαι λοιπόν, τι πρόκειται να κάνει η κυβέρνηση για την χαοτική αυτή κατάσταση και την έκθεση κινδύνου στην οποία υποβάλλουν τη ζωή τους νέα παιδιά, εξαιτίας των εντολών που έχουν από τους ανεύθυνους εργοδότες τους. Αναρωτιέμαι αν ο κ. Μαυραγάνης έχει κάποιο σχέδιο για την τριτοκοσμική αυτή συνήθεια της πλήρους ανομίας στους δρόμους της Αθήνας, μόλις πέφτει η νύχτα.

Τι πρόστιμο θα πληρώσει ο ντελιβεράς για να συνετιστεί; Και ακόμα καλύτερα, θα το πληρώσει ο ίδιος ή το αφεντικό του; Ποια άραγε ταξική ηθική θα προσδιορίσει την ευθύνη των ανθρώπων που δημιουργούν καθημερινά συνθήκες επικινδυνότητας, απειλώντας συμπολίτες τους αλλά διακινδυνεύοντας την ίδια τους τη ζωή;

Aλλά είναι φανερό πως ο πρωτογονισμός τους και η αδυναμία της έλλογης αποτίμησης των προβλημάτων δεν τους αφήνει να καταλάβουν τις συνέπειες της ανομίας. Δεν μπορούν να συλλάβουν ότι η έννοια του δικαίου δεν είναι τιμωρητική στις αστικές δημοκρατίες, αλλά κατά βάση προληπτική. Και νομίζουν ότι με τις ταξικές διακρίσεις θα επιβάλουν ποινές στους πλούσιους, απελευθερώνοντας ακόμα περισσότερο την παραβατικότητα των φτωχών.

Ομως, όλα αυτά παίρνουν την σημασία που τους αξίζει, αν δούμε την στάση κυβερνητικών στελεχών σε διαφορετικά συμβάντα. Το δυστύχημα με Porsche είναι ταξικό αλλά το δυστύχημα με κότερο στην Αίγινα «η κακιά στιγμή»! Αυτό και μόνο φανερώνει το επίπεδο αντίληψης για τον κόσμο γύρω τους και το παιδαριώδες της απύθμενης υποκρισίας που τους καθοδηγεί στις αποφάσεις και στην πολιτική τους…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News