367
| Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Εδώ το καλό (αριστερό) πλεόνασμα…

Γιώργος Καρελιάς Γιώργος Καρελιάς 24 Μαρτίου 2016, 09:22

Εδώ το καλό (αριστερό) πλεόνασμα…

Γιώργος Καρελιάς Γιώργος Καρελιάς 24 Μαρτίου 2016, 09:22

Πρώτα η είδηση (εδώ η πιο αυθεντική -αριστερή- παρουσίαση). Το δίμηνο που μας πέρασε (Ιανουάριος –Φεβρουάριος 2016) ο κρατικός προϋπολογισμός παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα.

Αμέσως μετά η διευκρίνιση. Αν και οι αναγνώστες μας, πιστεύω, κατανοούν τον όρο, εξηγώ ότι πρωτογενές πλεόνασμα είναι αυτό που προκύπτει αν από τα έσοδα αφαιρέσουμε τα έξοδα, αλλά στα έξοδα δεν υπολογίζουμε τις δόσεις των δανείων που έχουμε.

Μετά μια μικρή, αλλά καίρια, επισήμανση: το πρωτογενές αυτό πλεόνασμα, που επετεύχθη, οφείλεται στο γεγονός ότι το κράτος ουσιαστικά έχει κάνει στάση πληρωμών. Δεν πληρώνει τα περισσότερα απ’ όσα οφείλει και να ‘σου το πλεόνασμα.

Απαραίτητη συμπλήρωση: το κόλπο αυτό δεν είναι σημερινό, το κάνουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, ειδικά τα τελευταία έξι χρόνια της κρίσης, για να παρουσιάσουν το πλεόνασμα.

Παρόλα αυτά, έστω και με τέτοιες αλχημείες, είναι καλό που έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Εμείς το λέγαμε πάντα. Και τότε που το πετύχαινε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και τώρα που το πέτυχε η κυβέρνηση Τσίπρα. Και είναι καλό για δύο λόγους. Πρώτον, διότι αποτελεί ένα επιχείρημα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές: κάτι καταφέρνουμε, βρε αδερφέ, με τα νούμερα. Και, δεύτερον (είναι καλό) αν η κυβέρνηση διαθέσει ένα μέρος του είτε σε στοχευμένες κοινωνικές παροχές (όχι ρουσφέτια) είτε κάνει κάποια δημόσια επένδυση.

Και τώρα ολίγη παρελθοντολογία. Σε αντίθεση με το σήμερα, που η κυβέρνηση Τσίπρα ανακοινώνει υπερηφάνως την επίτευξη πλεονάσματος από την ίδια, στο πρόσφατο παρελθόν συνέβαιναν τα εξής ωραία:

  1. Ως αρχηγός της  αντιπολίτευσης ο Αλέξης Τσίπρας δεν αναγνώριζε την αξία του πλεονάσματος, διότι θεωρούσε ότι αυτό ήταν απαίτηση των δανειστών, που στραγγαλίζει την οικονομία.
  2. Οταν η κυβέρνηση Σαμαρά ανακοίνωνε τέτοιο πλεόνασμα, ο κ. Τσίπρας το λοιδορούσε. Πότε λέγοντας ότι «θυμίζει το λεφτά υπάρχουν» (εδώ) και πότε ότι η κυβέρνηση «μοιράζει ξεροκόμματα» (εδώ).
  3. Μόλις έγινε Πρωθυπουργός, συνετελέσθη ένα μικρό θαύμα. Ο κ. Τσίπρας ασπάστηκε τη θεωρία των πλεονασμάτων (εδώ) και τη χρησιμοποίησε, ως δείγμα επιτυχίας της κυβέρνησής του, στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός (εδώ).

Δεν χρειάζονται περισσότερα. Ο κ. Τσίπρας, λησμονώντας, ως συνήθως, αυτά που καταλόγιζε στους προκατόχους του, προετοιμάζει το δικό του success story. Τι απομένει; Να μοιράσει μερικά «ξεροκόμματα» από το δικό του πλεόνασμα, να συμφωνήσει σε όλα με την Τρόικα, να  αναγγείλει και τη ρύθμιση του χρέους και να… απογειωθούμε (εδώ).

Ερρωσθε και ευδαιμονείτε…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...