390
Στιγμιότυπο από την πορεία της Κυριακής, 8 Μαΐου, στη Θεσσαλονίκη | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ανήκει η χώρα στα σωματεία;

Στιγμιότυπο από την πορεία της Κυριακής, 8 Μαΐου, στη Θεσσαλονίκη
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ανήκει η χώρα στα σωματεία;

Η χώρα δεν είναι ένα σύνολο επαγγελματικών σωματείων, ούτε επιμελητηρίων. Δεν είναι ένα σύνολο μερικών συμφερόντων επαγγελματικών ομάδων. Ούτε πολιτική είναι να εκφράζεις αυτές τις επαγγελματικές ομάδες.

Στις πιο προηγμένες χώρες αυτό λέγεται λόμπι. Τα διάφορα λόμπι, λοιπόν, των γιατρών, των δικηγόρων, των αγροτών και των δημοσιογράφων, μεταξύ άλλων, θέλουν να υπερασπισθούν τα κεκτημένα τους και απειλούν τους υπουργούς-μέλη τους πως θα τους διαγράψουν αν βάλουν το συμφέρον της χώρας, όπως το εννοούν εκείνοι και/ή το κόμμα που ανήκουν πάνω από το συμφέρον της επαγγελματικής ομάδας από την οποία προέρχονται.

Το ίδιο έγινε πιο πριν με τα ταξί, τα φορτηγά, τους δικηγόρους με την αλλαγή των κωδίκων, τις διάφορες φορολογικές αλλαγές. Για την ώρα δεν έχει σημασία αν εκείνο που εισάγεται στη Βουλή είναι μεταρρύθμιση ή μία απλή αλλαγή σε ταμειακή βάση (σσ: τα περισσότερα που έχουν περάσει από την αρχή της εφαρμογής των μνημονίων τέτοια είναι).

Αυτή ή το πιθανότερο η επόμενη κυβέρνηση  θα χρειασθεί να επωμισθεί μια καινούργια αλλαγή στην οποία θα πρέπει να συνυπολογίσει εκείνα που θα δώσει πίσω στους συνταξιούχους

Τα νούμερα που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Κατρούγκαλος δείχνουν ότι στην πραγματικότητα είναι μερεμέτια:

Η συνταξιοδοτική δαπάνη μένει σταθερή γύρω στο 16% του ΑΕΠ σε ένα από τα δύο υψηλότερα ποσοστά της ευρωζώνης. Η αλλαγή αυτή δεν αρκεί για να γίνει βιώσιμο το σύστημα. Χρειάζεται βαθύτερο κόψιμο. Σε μία πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη της Χρύσας Λεβέντη και του Μάνου Ματσαγγάνη,  οι δύο ακαδημαϊκοί βρίσκουν ότι ο μέσος συνταξιούχος του ΙΚΑ πριν τις αλλαγές Κουτρουμάνη είχε πάρει 120.000 ευρώ πάνω από τις εισφορές που είχε καταβάλλει, αλλά και μετά από αυτές το κέρδος του (έναντι εισφορών) ήταν 55.000 (η μελέτη εδώ http://www.ecineq.org/ecineq_lux15/FILESx2015/CR2/p96.pdf)

Οι κυβερνητικές αλλαγές του Ασφαλιστικού στο όνομα της ισότητας «περιφρονούν» την αρχή της ανταποδοτικότητας σε τέτοιο βαθμό που είναι σχεδόν βέβαιο ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας θα το κάνει «φύλλο και φτερό» στο νομοσχέδιο όταν και αν απόψε γίνει νόμος. Τότε αυτή ή το πιθανότερο η επόμενη κυβέρνηση  θα χρειασθεί να επωμισθεί μια καινούργια αλλαγή στην οποία θα πρέπει να συνυπολογίσει εκείνα που θα δώσει πίσω στους συνταξιούχους όπως είχε γίνει με τις αλλαγές Βρούτση του 2012 (σσ: ένα νομοτεχνικά σχεδόν τέλειο σχέδιο, είπε στο Protagon ανώτατη δικαστική πηγή, όχι εχθρική στη σημερινή κυβέρνηση).

Με μία κουβέντα οι σημερινές αλλαγές δεν επαρκούν. Νομοτεχνικά είναι προβληματικές. Αλλά όχι για τους λόγους που επικαλούνται οι συντεχνίες –και η δική μας συντεχνία απειλώντας να διαγράψουν υπουργούς. Για τους ακριβώς αντίθετους!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News