356
Ο Μαραντόνα σε ρόλο Εβίτας Περόν πριν το ματς Αργεντινή - Νιγηρία | REUTERS/Lee Smith

Κινδυνεύει να γίνει γελοίος ο Μαραντόνα;

Ανδρέας Στασινός Ανδρέας Στασινός 27 Ιουνίου 2018, 08:46
Ο Μαραντόνα σε ρόλο Εβίτας Περόν πριν το ματς Αργεντινή - Νιγηρία
|REUTERS/Lee Smith

Κινδυνεύει να γίνει γελοίος ο Μαραντόνα;

Ανδρέας Στασινός Ανδρέας Στασινός 27 Ιουνίου 2018, 08:46

Κινδυνεύει ο Ντιέγκο Μαραντόνα; Ας μη γελιόμαστε, πάντα κινδυνεύει. Από τότε που στα τέλη των 80s, στη Νάπολη, η Καμόρα του έφερνε έναν λόφο κοκαΐνη σε ασημένιο δίσκο και εκείνος βουτούσε λαίμαργα τη μύτη του, ο Ντιέγκο Αρμάνδο Μαραντόνα έχει ανοίξει παρτίδες με τον θάνατο. Τρεις δεκαετίες τώρα, παίζει με τη ζωή του.

Και τώρα λοιπόν, στα 57, του κινδυνεύει να μας μείνει, ανά πάσα στιγμή. Οπως συνέβη μετά το τέλος του δραματικού ματς Αργεντινή – Νιγηρία, στο οποίο η τηλεοπτική κάμερα τον έδειξε πρώτα να κοιμάται στην καρέκλα, έπειτα να ξυπνά και να κάνει άσεμνες χειρονομίες (κλασικός Ντιέγκο) και μετά να τον παίρνουν στα χέρια· ο μέγας Μαραντόνα είχε καταρρεύσει από την ένταση των στιγμών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Μαραντόνα αρχικά έλαβε τις πρώτες βοήθειες στο στάδιο της Αγίας Πετρούπολης και έπειτα οδηγήθηκε σε νοσοκομείο για εξετάσεις. Περαστικά του, αλλά με την Αργεντινή να συνεχίζει στο Παγκόσμιο Κύπελλο, θα πρέπει κάπως να προσέξει.

Οπως θα πρέπει να προσέξει και κάτι άλλο. Οχι ότι τον ένοιαζε ποτέ ιδιαίτερα, αλλά ο Μαραντόνα θα πρέπει να προσέξει κάπως τη συμπεριφορά του. Οι κάμερες είναι στραμμένες επάνω του –δικαίως, είναι ο μεγαλύτερος αργεντινός ποδοσφαιριστής όλων των εποχών, ένα εθνικό, αν όχι οικουμενικό, σύμβολο.

maradona

Και αν η εικόνα του να προτείνει έξαλλος τα μεσαία δάκτυλα και των δυο του χεριών –προς τους «κακούς» Νιγηριανούς;– μετά το νικητήριο γκολ του Μάρκος Ρόχο, μεταδόθηκε παντού στον κόσμο και ορισμένους τους σοκάρισε, εμένα με σόκαραν τα γύρω-γύρω. Οι προσευχές, τα περονικά «δοξάστε με», η πόζα είμαι-δαιμονισμένος-και-φοράω-Puma.

Dgqyi8fUwAEtwY1

Ολο αυτό το θεατράλε, ένα είδος Μιμής Ντενίση σε κορμί χουλιγκάνου, είναι υπερβολικό.

Ναι, όντως ο Μαραντόνα πάντα υπερβολικός ήταν και γι’ αυτό τον αγαπήσαμε. Ολα πάνω του ήταν μια υπερβολή, από το απίστευτο ταλέντο του μέχρι τις αυτοκαταστροφικές τάσεις του. Μόνο που η επανάληψη της υπερβολής τής στερεί τον κρίσιμο στοιχείο του αυθορμητισμού. Δεν είναι ένα ασίγαστο πάθος που κλοτσάει να βγει στην επιφάνεια. Είναι ένα κατασκευασμένο στιλιζάρισμα. Και ο λατρεμένος Μαραντόνα κινδυνεύει τώρα από έναν χειρότερο εχθρό από την κλονισμένη υγεία του. Το είπε ο Γκάρι Λίνεκερ: «Φοβάμαι πως ο Μαραντόνα κινδυνεύει να γίνει γελοίος»…