462
Ο Χρ. Βερναρδάκης στη Βουλή. Αυτό που δεν μας εξηγεί ο υπουργός είναι τι σημαίνει «δεξιός λογαριασμός» | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Ποιους παρακολουθεί ο Βερναρδάκης;

Αλέκος Παπαναστασίου Αλέκος Παπαναστασίου 27 Οκτωβρίου 2017, 11:24
Ο Χρ. Βερναρδάκης στη Βουλή. Αυτό που δεν μας εξηγεί ο υπουργός είναι τι σημαίνει «δεξιός λογαριασμός»
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Ποιους παρακολουθεί ο Βερναρδάκης;

Αλέκος Παπαναστασίου Αλέκος Παπαναστασίου 27 Οκτωβρίου 2017, 11:24

Ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης το είπε έτσι ακριβώς: «Το μηνιαίο report με το οποίο παρακολουθούμε τα ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένα στα social media περιέχει για το μήνα αυτό και ένα ενδιαφέρον (παραπολιτικό) στοιχείο: συνεχίζεται η μαζική δημιουργία ψεύτικων λογαριασμών που ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο και αφορά φανς τηλεοπτικών σώου που ακολουθούν ταυτόχρονα πολλούς δεξιούς λογαριασμούς».

Ας υποθέσουμε, για χάρη της συζήτησης, ότι για αυτό το μηνιαίο report πληρώνει το κόμμα και όχι ο κρατικός προϋπολογισμός. Αν μη τι άλλο, στην Κουμουνδούρου έχουν εδώ και χρόνια ολόκληρο νταμάρι που σκάβει στα social media. Στο Twitter σηκώθηκε θόρυβος: Η κυβέρνηση παρακολουθεί τη συμπεριφορά των πολιτών στα social media. Μόνο που αυτό δεν είναι κακό, είναι φυσιολογικό. Αυτό που δεν μας εξηγεί ο υπουργός είναι τι σημαίνει «δεξιός λογαριασμός». Και πώς διάολο κάνουν την κατηγοριοποίηση; Εχουν κάπου έναν κατάλογο με «δεξιούς λογαριασμούς»; Και τι κάνουν αν κάποιος από αυτούς τους ενοχλεί; Βάζουν τις υπηρεσίες να ανακαλύψουν ποιος είναι;

Η μάχη του Τwitter ξεκίνησε πριν από καμιά πενταετία, όταν σημερινός κυβερνητικός βουλευτής συντόνισε την πρώτη ομάδα στην Κουμουνδούρου. Σκοπός ήταν να δημιουργεί κλίμα και ταυτοχρόνως να «προειδοποιεί» δημοσιογράφους που είχαν θέσεις αντίθετες σε εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ. Κάπως έτσι, ένα πλήθος λογαριασμών (πολλές φορές ένα άτομο χειρίζεται δύο και τρεις) άρχισε να κινείται συντονισμένα στο Twitter. Πίσω από αυτούς τους λογαριασμούς ήταν υπάλληλοι του ΣΥΡΙΖΑ ή των κομματικών του μέσων. Εννοείται ότι από την ανάληψη της διακυβέρνησης και μετά, σε αυτούς προστέθηκαν και μετακλητοί που κάνουν αμέριμνα τιτιβίσματα από υπουργικά γραφεία.

Ταυτοχρόνως, βέβαια, το αντίπαλο στρατόπεδο, της Νέας Δημοκρατίας, είχε και αυτό το δικό του στρατό υπό στενό συνεργάτη -και φίλο από την εποχή της Πολ.Αν.- του Αντώνη Σαμαρά. Ωστόσο ήταν σαφής η υπεροχή των τρολ του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν μαζί τους και αφελείς, οι οποίοι άργησαν να μάθουν ότι οι άλλοι πληρώνονται.

Ποια είναι η εικόνα τώρα; Εχει αρχίσει και αντιστρέφεται. Οι λογαριασμοί που ο Βερναρδάκης αποκαλεί «δεξιούς», δηλαδή αυτοί που βρίσκονται απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, πήραν τον πρώτο λόγο, ακούγονται περισσότερο. Είναι όλοι τους τρολ; Οχι. Είναι ακριβώς το ρεύμα και η τάση της εποχής που σε καλούν να τρολάρεις τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εντάξει, αλλά τι γίνεται με τους fake λογαριασμούς; Πράγματι υπάρχουν και είναι εμφανές ότι προτιμούν account που δεν είναι φιλικά προς την κυβέρνηση αν και μεγάλος αριθμός τους ακολουθεί τον Πρωθυπουργό, υπουργούς κλπ. Στην πραγματικότητα δεν πετυχαίνουν απολύτως τίποτα πέρα από το να δείχνουν έναν λογαριασμό πιο δημοφιλή από όσο είναι. Και καθώς πρόκειται για robots που δεν έχουν followers, ακόμα και τα tweets που αναπαράγουν δεν τα βλέπει κανείς.

Σε ένα πράγμα μπορούν να φανούν χρήσιμα τα ρομπότ: όταν τα πράγματα φτάσουν κοντά στις εκλογές, να κάνουν μαζικές αναφορές εναντίον λογαριασμών που δεν τους αρέσουν. Τότε το Τwitter θα κλείσει αυτούς τους λογαριασμούς είτε είναι δεξιοί, είτε είναι αριστεροί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News