451
Ο Κώστας Ζουράρις εκφράζεται πολιτικά στο περιβάλλον των ΑΝΕΛ | SOOC

Το γραφικό χουλιγκανιλίκι του Ζουράρι

Ο Κώστας Ζουράρις εκφράζεται πολιτικά στο περιβάλλον των ΑΝΕΛ
|SOOC

Το γραφικό χουλιγκανιλίκι του Ζουράρι

Στις δημοτικές εκλογές του 1990, ο Παναγιώτης Φασούλας εξελέγη πρώτος δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης. «Μέχρι τρεις σταυρούς» έγραφαν τα καρφιτσωμένα χαρτιά στα παραβάν των εκλογικών κέντρων. Αργότερα, κατά την καταμέτρηση, ακυρώθηκαν αρκετά ψηφοδέλτια επειδή είχαν τρεις σταυρούς δίπλα στο όνομα του Παναγιώτη.

Ετσι είναι αυτά. Στις τάξεις των φανατικών οπαδών υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν μία άλλη, ενίοτε απλοϊκή, αντίληψη της πραγματικότητας. Πιθανότατα κάτι αντίστοιχο θα συνέβη και όταν ο Φασούλας εξελέγη βουλευτής και δήμαρχος Πειραιά. Και επειδή, όπως γνωρίζουμε όλοι, κόμματα αλλάζεις, αλλά ομάδα ποτέ, είναι καλύτερο να έχεις πίσω σου οπαδούς, παρά σκεπτόμενους ψηφοφόρους.

Ο Κώστας Ζουράρις εμφανίστηκε στην εκπομπή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου. Στον ΣΚΑΪ, που είναι δίπλα στο «Καραϊσκάκη». Ο Μπογδάνος, γνωρίζοντας τι εργαλείο είχε στα χέρια του, ζήτησε μία δήλωση που θα συζητηθεί. Και ο Ζουράρις, φορώντας μπλούζα του ΠΑΟΚ κάτω από το πουκάμισό του, σχεδόν είπε ένα σύνθημα των οπαδών του ΠΑΟΚ, υβριστικό για τους «γαύρους». Αυτά λέγονται και ακούγονται στις κερκίδες. Μπορεί να τα πω και εγώ σε φίλους μου, ακούγοντας τα αντίστοιχα δικά τους – δεν υπάρχει περίπτωση όμως να πάμε να σφάξουμε ο ένας τον άλλο. Όμως το να το αναπαράγει ο υφυπουργός Παιδείας ενώπιον του τηλεοπτικού κοινού, δεν είναι, απλώς, απαράδεκτο. Είναι εξωφρενικό, είναι ανήκουστο και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου θα τον είχε στείλει με συνοπτικές διαδικασίες στο σπίτι του. Όχι εδώ.

Ενα πρωτοσέλιδο, αντίστοιχο της δήλωσης του Ζουράρι
Ενα πρωτοσέλιδο, αντίστοιχο της δήλωσης του Ζουράρι

Ο Ζουράρις εκλέγεται στην Α’ Θεσσαλονίκης και ναι, το ΠΑΟΚτσηδιλίκι δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Και όμως, ενώ δεν βγαίνει να το «πουλήσει» έτσι ο Σταύρος Καλαφάτης (που έχει εργαστεί και στον ΠΑΟΚ, ενώ η οικογένεια του έχει δεσμούς με τον σύλλογο), ο Ζουράρις το περιφέρει δήθεν ως τοτέμ αντισυμβατικότητας. Το κάνει για να μαζέψει ψήφους; Ναι, αλλά πρωτίστως θέλει να ανοίξει τα φτερά του παγονιού και να προσελκύσει το ενδιαφέρον. Γραφικότητες.

Τώρα το Μαξίμου οφείλει να αξιολογήσει αν είναι πολιτικά θεμιτό ο υφυπουργός Παιδείας να χουλιγκανίζει με οπαδική μπλούζα. Δύσκολο. Κάτι τέτοια κρίνονται πλέον ως χαριτωμένα στιγμιότυπα, δεν ιδρώνει το αυτί ή το μέτωπο κανενός. Αλλωστε ο Ζουράρις δίπλα στον Πολάκη δείχνει βρετανός διπλωμάτης του πρώιμου εικοστού αιώνα. Σχεδόν ευγενής.

Όμως δείτε και τι άλλο προκάλεσε ο τύπος. Μία επιθετική (ως εμετική) δήλωση του εκπροσώπου του Ολυμπιακού, ένα πολεμικό πρωτοσέλιδο και μία αντίστοιχη τοποθέτηση της Νίνας Κασιμάτη, που εκλέγεται με τον ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά. Και ας υποθέσουμε ότι τον άλλο μήνα έχουμε τελικό Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και στον Ολυμπιακό. Ε, λοιπόν, αν αρχίσει να βρέχει καρέκλες στο ΟΑΚΑ, τουλάχιστον μία θα είναι του Ζουράρι. Και θα ξεχωρίζει, επειδή είναι υπουργική.


To σχόλιο του εκπροσώπου του Ολυμπιακού. Με ύφος που δεν εκπλήσσει κανέναν.