477
Σπύρος Παπαδόπουλος και Πάολα στην πολυσυζητημένη εκπομπή |

Πάολα, πες μας κι άλλο Χατζιδάκι!

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 26 Δεκεμβρίου 2016, 20:03
Σπύρος Παπαδόπουλος και Πάολα στην πολυσυζητημένη εκπομπή
|

Πάολα, πες μας κι άλλο Χατζιδάκι!

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 26 Δεκεμβρίου 2016, 20:03

«Σοκ. Δεν φαντάζεστε τι νούμερα χτύπησε η εκπομπή “Στην Υγειά μας” με την Πάολα» λένε οι τίτλοι που συνωστίζονται στο hastag Πάολα στο twitter. Φυσικά και φανταζόμαστε. Και οι υπεύθυνοι της εκπομπής το φαντάζονταν, γι’ αυτό και την κάλεσαν παραμονή Χριστουγέννων. Γι’ αυτό και τη βλέπαμε να τραγουδάει μια ώρα, από σκυλάδικα μέχρι Χατζιδάκι. Βλέπεις το λαϊκό είδωλο να ερμηνεύει τον κορυφαίο συνθέτη της χώρας και πωρώνεσαι ή εξαγριώνεσαι, ενώ τα μηχανάκια δουλεύουν υπερωρία. Έτσι γίνονται τα νούμερα.

Κάπως έτσι γεμίζουν σχόλια και τα social media: Πώς τολμάει και λέει τέτοια τραγούδια; Απαράδεκτο! Θα τρίζουν τα κόκαλα του Χατζιδάκι, έλεγαν εκείνοι που θεωρούν ότι για να τραγουδήσεις έναν συνθέτη όπως ο Μάνος πρέπει να έχεις πλύνει πρώτα το στόμα σου με αγιασμό. Τα ίδια έλεγαν και όταν ο Ρουβάς τραγούδησε Θεοδωράκη. Ξεσηκώθηκαν επειδή τόλμησε να το κάνει, επειδή στο μυαλό τους υπάρχουν ιερά τέρατα τα οποία είναι ιεροσυλία να τα ακουμπάς αν δεν έχεις πάνω σου σφραγίδα «είμαι ποιοτικός και φαίνομαι».

Πόσο εκνευριστική άποψη είναι αυτή αλήθεια, το να πιστεύεις ότι κάποιος δεν πρέπει να τολμάει να τραγουδάει κάτι, επειδή αυτό το κάτι το θεωρείς ιερό. Νομίζω ότι η συγκεκριμένη άποψη θα εκνεύριζε και τον ίδιο τον Χατζιδάκι. Εκείνος πρώτος θα έλεγε ότι τίποτα δεν είναι ιερό και ότι όλοι έχουν το δικαίωμα να λένε ό, τι γουστάρουν. Και θα ήταν ο πρώτος που θα χειροκροτούσε την Πάολα, αν έλεγε ωραία ένα τραγούδι του. Μπορεί να της έγραφε και δίσκο, αν τον συγκινούσε η ερμηνεία της.

Αυτό είναι το καλό των πραγματικά μεγάλων ανθρώπων, δεν έχουν ταμπού να βάζουν πρέπει, εκεί που δεν πρέπει. Οι μεγάλοι του πνεύματος και της δημιουργίας ποτέ δεν στραβομουτσουνιάζουν όταν βλέπουν μια Πάολα να ετοιμάζεται να τραγουδήσει κάτι κορυφαίο. Χαλαρώνουν και αφήνονται να δουν, αν και πόσο θα το απολαύσουν τα αφτιά τους. Δεν έχει σημασία αν τραγουδάει Χατζιδάκι η Πάολα ή η Μποφίλιου ή η Αλεξίου, σημασία έχει το ηχητικό αποτέλεσμα και το αποτύπωμα που αφήνει μια ερμηνεία στην ψυχή μας. Προσωπικά, το ηχητικό αποτέλεσμα της Πάολα δεν με συγκίνησε, ούτε όμως το βρήκα αποκρουστικό (αντιθέτως, έχω βρει αποκρουστικές ερμηνείες ένα σωρό και καλά ποιοτικών).

Προφανώς η Πάολα είναι μια τραγουδίστρια ανεξοικείωτη με τον Χατζηδάκι, έχει όμως κάθε δικαίωμα να τον τραγουδά. Εμείς θα κρίνουμε αυτό που ακούμε, όχι την ταυτότητα εκείνου που το λέει. Αλλιώς θα έπρεπε να περνάμε τους τραγουδιστές από γκισέ, όπως στα αεροδρόμια. Να δείχνουν το διαβατήριό τους σ’ έναν αστυνόμο της μουσικής για να βλέπει αν μπορούν να περάσουν στη χώρα της ποιότητας ή όχι.

ΥΓ. Είχε φορέσει κι ένα σεμνό ρούχο η Πάολα στο «Στην Υγειά μας», υποπτεύομαι για να ταιριάζει με την εκπομπή. Δίπλα της χόρευαν κορίτσια με μίνι μέχρι τον αφαλό, αλλά εκείνη που τα φοράει κάθε μέρα στην πίστα, εδώ τα απαρνήθηκε, εδώ φόρεσε μπλούζα με μαύρο μακρύ παντελόνι. Αν κάτι μπορείς να της προσάψεις είναι αυτό, ότι κι εκείνη έπεσε στη λούμπα να προσποιηθεί την «ποιοτικιά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News