361
| pixabay

Οι μουσικοί στον δρόμο

Στάθης Παχίδης Στάθης Παχίδης 10 Δεκεμβρίου 2016, 07:30

Οι μουσικοί στον δρόμο

Στάθης Παχίδης Στάθης Παχίδης 10 Δεκεμβρίου 2016, 07:30

Οι Μουσικοί μπορούν να είναι Μάγοι. Με χορδές, με επιστόμια, με κύμβαλα και πιατίνια, ιχνηλατούν το ά-λογο της Τέχνης τους, μπορούν να σου πάρουν τα μυαλά και τα «πρέπει» και να κάνουν τις ψυχές ν’ ανθίσουν. Με αφοσίωση, με μοναχικότητα, με συντριβή ή αποθέωση βιώνουν ιδιωτική αλλά και δημόσια έκθεση μέχρι να φτιάξουν απ’ την αρχή έναν άλλο κόσμο μέσα από ένα όργανο και μόνον.

Από τη μοναχικότητα της άσκησης μέχρι την αποτυχία ή την επιτυχία, οι Μάγοι-Μουσικοί στα χρόνια της ανυδρίας που περνάμε, εξοβελίζονται εκεί στην άκρη, νύχτα με τη νύχτα, ανασφάλιστοι, χωρίς ωράρια και βάρβαρα φορολογούμενοι. Ποιος να κόψει απ’ το ψωμί του, για ν’ ακούσει; Η επαγγελματική ιδιότητα του Μουσικού κοντεύει να καταντήσει ευφυολόγημα – μένει μόνο η αγωνία του σπάνιου κι εξευτελιστικού πολλές φορές μεροκάματου και η εμμονή στη μικρή μαγεία της συνήχησης.

Δεν έφθανε η ακηδία της πολιτείας, οι τάχα εργοδότες («…ναι, και ζωντανοί μουσικοί έχωωω…»), η αφραγκία του κοινού, έσκασαν μύτη και κάτι μη-μου-άπτου ακινητούχοι της Θεσσαλονίκης. Ενοχλημένοι (;) τηλεφώνησαν αρχές και Εκατά κι έγιναν προσαγωγές κάποιων μικρών Μάγων-Μουσικών, που την Τέχνη τους, έναντι ελαχίστων αλλά αναγκαίων, εξέθεταν δημόσια σε δρόμους και πλακόστρωτα.

Οι Μουσικοί δεν είναι επαίτες, εισφέρουν το άλλο υπαίθρια σε μια βαριά καθημερινότητα και παντού μπορεί να είναι μαγικοί. Δεν είναι οι τοίχοι που κάνουν μια Μουσική έργο Τέχνης – μόνον οι καλλιτέχνες με την Τέχνη τους μπορούν να το καταφέρουν αυτό, ακόμη και σε πεζοδρόμια και πλακόστρωτα.

Ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος με μια κίνηση εξωστρέφειας (και μακάρι ν’ ακολουθήσουν κι άλλες για μείζονα θέματα του κλάδου) την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016 από τις 11 το πρωί μέχρι τις 5 τ’ απόγεμα καλεί όλους τους Μουσικούς και το κοινό της πόλης σε αυτοσχέδιες απαντητικές συνηχήσεις. Χωρίς φανφάρες, λεζάντες κι εξέδρες στο πλακόστρωτο της παραλίας από τον Λευκό Πύργο μέχρι το Μακεδονία Παλλάς, κάθε λογής μουσικές θ’ ακουστούν, για να πάψει η μούγκα, η προσαγωγή κι η βουβαμάρα. Παραφράζοντας τον Ηλία Ηλιού, να τους ταράξουμε στη… μουσικότητα.

Κι όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος σε επιστολή του προς τους όποιους αρμόδιους «…οι Αρχές θα είναι ευπρόσδεκτες κι ελπίζουμε να παραβρεθούν και να απολαύσουν τα καλλιτεχνικά δρώμενα». Απ’ τη γιορτή της Μουσικής κανείς δεν είναι αποκλεισμένος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...