376
Ποιος έχει να δώσει καλύτερες συμβουλές από ένα παιδί; | Shutterstock

Οταν ένα παιδί μπαίνει στη ζωή σου

Κίρκη Πατσιαντά 20 Νοεμβρίου 2017, 14:01
Ποιος έχει να δώσει καλύτερες συμβουλές από ένα παιδί;
|Shutterstock

Οταν ένα παιδί μπαίνει στη ζωή σου

Κίρκη Πατσιαντά 20 Νοεμβρίου 2017, 14:01

Εγινες λοιπόν γονιός. Και άρχισες αμέσως να σκέφτεσαι, εννοείται με μεγάλη χαρά, ότι πρέπει να δείξεις στο παιδί σου τον κόσμο, πρέπει να του μάθεις τι να κάνει και τι να μην κάνει, τι είναι σωστό και τι λάθος, πως να είναι και πως να μην είναι.

Κακώς. Από τη στιγμή που ένα παιδί μπαίνει στη ζωή μας, έρχεται επιτέλους η ώρα να μάθουμε πολλά και να διδάξουμε ελάχιστα…

Παρατήρησε τον εαυτό σου, παρατήρησε και το παιδί σου. Ποιος από τους δύο σας περνάει καλύτερα; Το παιδί σου φυσικά. Αρα ποιος έχει να δώσει τις καλύτερες συμβουλές για τη ζωή; Το παιδί σου φυσικά.

Το παιδί σου έχει την ικανότητα να μετατρέψει οποιαδήποτε κατάσταση βρεθεί μπροστά του σε γιορτή, ένα απλό αντικείμενο σε θησαυρό. Παρόλο που είσαι πτώμα, χάλια και «δεν αντέχεις άλλο», πόσες φορές δε σε έχει παρασύρει σε παιχνίδι, δε σε έχει κάνει να γελάσεις, να χορέψεις και ίσως να συρθείς μαζί του πίσω από τον καναπέ που, μεταξύ μας, δεν το κάνεις και συχνά;

Το σημαντικότερο που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι δε χρειάζεται να μεταφέρεις στο παιδί σου τις «εμπειρίες» σου. Είναι ωραίο για σένα που τις απέκτησες, αλλά άφησε το και αυτό να αποκτήσει τις δικές του. Σίγουρα, μπορείς να του δείξεις τρόπους να προστατεύει τον εαυτό του «εκεί έξω», αλλά μην του λες τι να σκέφτεται και τι να κάνει. Δείξε του πώς να χρησιμοποιεί το μυαλό του, ενθάρρυνε το να λέει την άποψή του και άκουσε την προσεκτικά, κάνε διάλογο μαζί του, μην το ωθείς να αντιδρά αυτοματοποιημένα και μηχανικά.

Ενα παιδί δεν είναι κάτι λιγότερο από σένα. Απλώς, εσύ έτυχε να έρθεις σε αυτόν τον πλανήτη λίγο πιο νωρίς. Να του συμπεριφέρεσαι λοιπόν ως ίσος προς ίσο, να του δώσεις να καταλάβει ότι μπορεί να σου λέει τα πάντα και να συζητάει μαζί σου για οτιδήποτε, ότι σέβεσαι και τιμάς την προσωπικότητά του και ότι δεν είσαι ένα μεγαλόσωμο πλάσμα που, ενίοτε, τραντάζεται κωμικά, δίνει απόλυτες συμβουλές, φωνάζει αυταρχικά και «δεν ακούει κουβέντα».

Και το κυριότερο, αν δε σου μοιάζει καθόλου, δεν καταλαβαίνεις καλά τη συμπεριφορά του και οι επιλογές του σε ξενίζουν, μην ανησυχήσεις. Στάσου πλάι του, δώσε του τον χώρο του και, ποιος ξέρει, μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και εσένα.


* Η Κίρκη Πατσιαντά είναι δικηγόρος, Δ.Ν., με ειδίκευση στην προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...