323
Σκηνές απόλυτης καταστραφής στη διαδρομή μέχρι τη Ζαπορίζια (από την ανταπόκριση του Σταύρου Ιωαννίδη για τον ΣΚΑΙ) | Youtube/ ΣΚΑΪ

Επιχείρηση «Νόστος 3» φάση δεύτερη: Ο δρόμος μέχρι τη Μολδαβία

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2022, 10:24
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 03/03/2022, 11:22
Σκηνές απόλυτης καταστραφής στη διαδρομή μέχρι τη Ζαπορίζια (από την ανταπόκριση του Σταύρου Ιωαννίδη για τον ΣΚΑΙ)
|Youtube/ ΣΚΑΪ

Επιχείρηση «Νόστος 3» φάση δεύτερη: Ο δρόμος μέχρι τη Μολδαβία

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2022, 10:24
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 03/03/2022, 11:22

Στη δεύτερη φάση της εισέρχεται η επιχείρηση «Νόστος 3» του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς το ελληνικό κονβόι, με επικεφαλής τον πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο, ξεκινά από τη Ζαπορίζια, όπου διανυκτέρευσε, με κατεύθυνση το Κιρόβοχραντ (Kirovohrad) και τελικό προορισμό τη Μολδαβία, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Την Τετάρτη τα πρώτα αυτοκίνητα της πομπής δέχθηκαν πυρά από αγνώστους.

«Το καλό είναι πως είμαστε όλοι ασφαλείς, και εγώ και όλοι οι συνάδελφοι. Δεν έχει χτυπήσει κανείς, αλλά ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη διαδικασία. Βρεθήκαμε ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά», ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο απεσταλμένος του καναλιού στη Μαριούπολη, Σταύρος Ιωαννίδης.

«Στην εναλλακτική διαδρομή που ακολουθήσαμε, επειδή είχε κατεδαφιστεί μια γέφυρα 5 χλμ. μακριά από τη Μαριούπολη, ξαφνικά σταματάμε σε ένα χωματόδρομο. Βλέπουμε ότι δεν μπορούμε να περάσουμε και ακούμε πυροβολισμούς. Οι σφαίρες σφύριζαν δίπλα μας. Ακούγαμε τον ήχο του μετάλλου που χτυπάει η σφαίρα. Δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε ποιος πυροβολούσε και έπρεπε αμέσως να κάνουμε αναστροφή και να φύγουμε. Ηταν πολύ δύσκολο γιατί ήμασταν 30 αυτοκίνητα», περιέγραψε, για να προσθέσει:

«Σε ένα από τα checkpoints βρήκαμε έναν ουλαμό με ρωσικά τεθωρακισμένα. Κατέβηκε ο πρέσβης μας για να διαπραγματευτεί και ξαφνικά βλέπουμε την κάννη του άρματος να σημαδεύει το κονβόι και άλλους 30 στρατιώτες να έχουν στραμμένα τα όπλα τους πάνω μας. Εκεί παγώσαμε και παραμείναμε ακίνητοι. Είχαμε πραγματικά κοκαλώσει. Υπήρχε ελεύθερος σκοπευτής, που διαρκώς βλέπαμε ότι κοιτούσε τα αυτοκίνητα, το ένα πίσω από το άλλο».

Από την πλευρά του, ο απεσταλμένος του ΑΝΤ1, Χρήστος Μαζανίτης, μετέφερε εικόνες καταστροφής κατά τη διάρκεια της πορείας της ελληνικής αυτοκινητοπομπής: «Στο χωριό Μανγκούς, που είχε βομβαρδιστεί νωρίτερα, είχαν ξεσπάσει πυρκαγιές και οι κάτοικοι βρίσκονταν σε απόγνωση. Το κονβόι δεν μπόρεσε να βγει από εκεί, καθώς οι Ουκρανοί είχαν βομβαρδίσει τη γέφυρα. Σε μια προσπάθεια να ξεφύγει, η αυτοκινητοπομπή πέρασε μέσα από χωράφια όπου δέχθηκε πυρά αγνώστων, τα οποία μάλιστα χτύπησαν δύο ελαστικά αυτοκινήτων του κονβόι. Στο ένα ήταν δύο γυναίκες με τα παιδιά τους».

O υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συμμετείχε το πρωί της Πέμπτης σε σύσκεψη για την επιχείρηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...