384
Ο Τραμπ στην εξέδρα, στις 6 Ιανουαρίου του 2021, χαιρετά με σφιγμένη γροθιά τους οπαδούς του, πριν αυτοί επιτεθούν στο Καπιτώλιο | EPA/MICHAEL REYNOLDS

Επιτροπή του Κογκρέσου: Εχουμε αποδείξεις ότι ο Τραμπ διέπραξε έγκλημα κατά των ΗΠΑ την 6η Ιανουαρίου

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2022, 10:03
Ο Τραμπ στην εξέδρα, στις 6 Ιανουαρίου του 2021, χαιρετά με σφιγμένη γροθιά τους οπαδούς του, πριν αυτοί επιτεθούν στο Καπιτώλιο
| EPA/MICHAEL REYNOLDS

Επιτροπή του Κογκρέσου: Εχουμε αποδείξεις ότι ο Τραμπ διέπραξε έγκλημα κατά των ΗΠΑ την 6η Ιανουαρίου

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2022, 10:03

Ο Ντόναλντ Τραμπ και συνεργάτες του ενεπλάκησαν σε παράνομες ενέργειες για να ανατραπεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020, έκρινε την Τετάρτη η ειδική εξεταστική επιτροπή που διενεργεί έρευνα για την επίθεση των οπαδών του πρώην προέδρου στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021.

Η επιτροπή διαθέτει επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να «συμπεράνει καλή τη πίστει ότι ο (πρώην) πρόεδρος και τα μέλη της ομάδας που διεξήγαγαν την εκστρατεία του, ενεπλάκησαν σε εγκληματική συνωμοσία με σκοπό να εξαπατήσουν τις ΗΠΑ», αναφέρεται σε κείμενό της, αντίγραφα του οποίου περιήλθαν στην κατοχή αμερικανικών ΜΜΕ.

Η τοποθέτηση αυτή της ad hoc επιτροπής δεν αποτελεί το πόρισμα της επιτροπής, καθώς η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Η επιτροπή, μάλιστα, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ιβάνκα Τραμπ για να καταθέσει οικειοθελώς, καθώς είναι ένα από τα πρόσωπα που είχαν προσπαθήσει να πείσουν τον πατέρα της να σταματήσει την εισβολή.

Αλλά αυτό δεν κάνει λιγότερο βαρύ το περιεχόμενό της για τον Τραμπ, που έδωσε μάχη για να αγκιστρωθεί στην εξουσία μετά την ήττα του από τον Τζο Μπάιντεν, τον Νοέμβριο του 2020.

Η εξεταστική επιτροπή συνέταξε το κείμενο στο πλαίσιο αιτήματος σε δικαστήριο για να αποκτήσει πρόσβαση σε έγγραφα του δεξιού δικηγόρου Τζον Ιστμαν.

Ο δικηγόρος, συνεργάτης του Τραμπ, είναι αυτός που συνέταξε το περιβόητο «μνημόνιο» που περιέγραφε πώς, κατ’ αυτόν, ο πρώην αντιπρόεδρος Μάικ Πενς μπορούσε να εμποδίσει τα μέλη του Κογκρέσου να επικυρώσουν τη νίκη του Μπάιντεν σε μια κατά τα άλλα συνεδρίαση ρουτίνας του κοινοβουλίου την 6η Ιανουαρίου 2021. Ο Πενς αρνήθηκε να το πράξει και μπήκε στο στόχαστρο του Τραμπ, αλλά και του όχλου.

Η επιτροπή θεωρεί ότι σε αυτή την υπόθεση παραβιάστηκε η αμερικανική νομοθεσία, η οποία απαγορεύει ρητά κάθε «συνωμοσία για τη διάπραξη αδικήματος σε βάρος των ΗΠΑ ή για την εξαπάτηση των ΗΠΑ ή κάποιας υπηρεσίας τους καθ’ οιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό».

Επί μήνες ο Τραμπ βομβάρδιζε τους δεκάδες εκατομμύρια «ακολούθους» του με χιλιάδες μηνύματα στο Twitter, στα οποία ισχυριζόταν ότι στις εκλογές θα γινόταν νοθεία.

Την 6η Ιανουαρίου, λίγο πριν από την αιματηρή έφοδο οπαδών του στο Καπιτώλιο, είχε καταγγείλει την υποτιθέμενη εκλογική νοθεία κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης σε μικρή απόσταση από τον Λευκό Οίκο, καλώντας το πλήθος να δώσει «μάχη» για να σταματήσει την «κλοπή». Το πώς εξελίχθηκε εκείνη η ημέρα, μετά την πύρινη ομιλία του, γράφτηκε στην αμερικανική ιστορία με μαύρα γράμματα…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...