416
Φωτογραφία από περιοχή ευθύνης των 79 και 96 Ανωτέρων Διοικήσεων Ταγμάτων Εθνοφυλακής (ΑΔΤΕ) | ΙΝΤΙΜΕnews

Παραληρήματος συνέχεια για τα νησιά διά στόματος Ερντογάν – Πώς του απάντησε ο Δένδιας

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2022, 15:39
Φωτογραφία από περιοχή ευθύνης των 79 και 96 Ανωτέρων Διοικήσεων Ταγμάτων Εθνοφυλακής (ΑΔΤΕ)
|ΙΝΤΙΜΕnews

Παραληρήματος συνέχεια για τα νησιά διά στόματος Ερντογάν – Πώς του απάντησε ο Δένδιας

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2022, 15:39

Προηγήθηκαν υπουργοί και άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης (στο βίντεο κάτω οι δηλώσεις του κυβερνητικού εταίρου του Ερντογάν Ντεβλέτ Μπαχτσελί) και πλέον στην Αγκυρα έκριναν ότι «ήρθε η ώρα να τα πει» και ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το καθεστώς των ελληνικών νησιών στο ανατολικό Αιγαίο και την παράλογη και εκτός κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου αξίωση περί αποστρατιωτικοποίησής τους.

Παίρνοντας τη σχετική πάσα από τους εκπροσώπους του Τύπου (εν πτήσει κατά την επιστροφή του από τα Αραβικά Εμιράτα), ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία δεν θα μείνει σιωπηλή  απέναντι στις στρατιωτικές δραστηριότητες που –όπως είπε– πραγματοποιούνται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

«Δεν είναι δυνατόν να παραμένουμε σιωπηλοί για τις στρατιωτικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται κατά παράβαση των συμφωνιών στα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Αλλωστε φέραμε αυτό το θέμα στον ΟΗΕ. Θα συνεχίσουμε να το κρατάμε στην επικαιρότητα και το επόμενο διάστημα», πρόσθεσε ο τούρκος πρόεδρος και επικαλούμενος τις πρόσφατες δηλώσεις για το θέμα του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε:

«Ο υπουργός μας τους προειδοποίησε. Ωστόσο, εάν η Ελλάδα συνεχίσει αυτό το έργο, φυσικά, θα κάνουμε αυτήν την προειδοποίηση στο υψηλότερο επίπεδο, ό,τι χρειαστεί».

Ο τούρκος πρόεδρος δεν έμεινε μόνο εκεί, αλλά θέλησε να σημειώσει ότι το θέμα των νησιών «ήταν πάντα αμφιλεγόμενο» και συνεχίζοντας την πρακτική των απειλών, συμπλήρωσε ότι «μπορεί να μας αναγκάσουν να φέρουμε στην επικαιρότητα, να θίξουμε αυτά τα αμφιλεγόμενα ζητήματα».

«Γι’ αυτό και ο υπουργός μου [Τσαβούσογλου] τους προειδοποίησε σε χαμηλό επίπεδο για να μη μας αναγκάσουν να ανοίξουμε αυτά τα θέματα προς συζήτηση. Και καλά έκανε», κατέληξε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Η απάντηση της Αθήνας ήταν άμεση και ήρθε από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τη νορβηγίδα ομόλογό του, Ανικεν Χούιτφελντ, στο Οσλο.

«Λυπάμαι –είπε– που η Τουρκία επιλέγει αυτή τη στιγμή, που το ΝΑΤΟ πρέπει να αναδείξει την ενότητά του απέναντι στην προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, να εκτοξεύει απειλές κατά της Ελλάδας».

Με τέτοιου είδους δηλώσεις, πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, θέτουν υπό αίρεση τη δέσμευση της Τουρκίας στις θεμελιώδεις αρχές του ΝΑΤΟ και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε απαράδεκτο το μπαράζ των τελευταίων δηλώσεων από τούρκους αξιωματούχους, που όπως επανέλαβε, στερούνται κάθε νομικής βάσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...