220
Η έδρα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Λουξεμβούργο | Shutterstock

Ράπισμα του Δικαστηρίου της ΕΕ σε Πολωνία και Ουγγαρία

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2022, 11:42
Η έδρα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Λουξεμβούργο
|Shutterstock

Ράπισμα του Δικαστηρίου της ΕΕ σε Πολωνία και Ουγγαρία

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2022, 11:42

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέρριψε τις προσφυγές της Ουγγαρίας και της Πολωνίας κατά του μηχανισμού αιρεσιμότητας που συνδέει την χορήγηση των ευρωπαϊκών πόρων με την τήρηση των αρχών του Kάτους δικαίου και, κατά συνέπεια, με τον σεβασμό των δικαιωμάτων και των ελευθεριών από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η απόφαση αποτελεί ορόσημο στη σύγκρουση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις λαϊκιστικές, εθνικιστικές κυβερνήσεις των δύο χωρών για την παραβίαση του κράτους δικαίου. Τόσο η Βουδαπέστη όσο και η Βαρσοβία είχαν προσφύγει κατά της αρχής της αιρεσιμότητας, καθώς οι Βρυξέλλες είχαν αποφασίσει να παγώνουν τις χρηματοδοτήσεις κρατών-μελών που δεν σέβονται τις βασικές αρχές της ΕΕ. Στην Πολωνία, η ανεξαρτησία των δικαστών είναι πλέον ζητούμενο –πέρα από μια σειρά υπερσυντηρητικών νομοθετημάτων που αμφισβητούν δικαιώματα. Στην Ουγγαρία, υπάρχει ο γνωστός και μη εξαιρετέος Βίκτορ Ορμπαν.

«Η ολομέλεια του Δικαστηρίου απορρίπτει τις προσφυγές (της Ουγγαρίας και της Πολωνίας)», ανακοίνωσε την Τετάρτη το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τον περασμένο Οκτώβριο το μήνυμα των Βρυξελλών ήταν ξεκάθαρο: Δεν μπορούμε να εκταμιεύσουμε τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων για μία χώρα που δεν σέβεται το κράτος δικαίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παγώσει την έγκριση του σχεδίου ανάκαμψης της Πολωνίας, ύψους 36 δισεκατομμυρίων ευρώ, διότι δεν πληροί όλα τα απαιτούμενα κριτήρια, κυρίως ως προς την ανεξαρτησία των δικαστών. Εχει επίσης παγώσει το σχέδιο ανάκαμψης της Ουγγαρίας, εξαιτίας της ανεπαρκούς αντιμετώπισης της διαφθοράς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...