541
Ο πρόεδρος της Samsung Λι Κουν Χι βρίσκεται στριμωγμένος ανάμεσα σε οικογενειακά και πολιτικά σκάνδαλα | Getty Images/Ideal Images

Υπόθεση Samsung: Σεξ, ψέματα και βιντεοταινίες

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2017, 17:18
Ο πρόεδρος της Samsung Λι Κουν Χι βρίσκεται στριμωγμένος ανάμεσα σε οικογενειακά και πολιτικά σκάνδαλα
|Getty Images/Ideal Images

Υπόθεση Samsung: Σεξ, ψέματα και βιντεοταινίες

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2017, 17:18

Δεν έφταναν τα βάσανα της Samsung μετά τη σύλληψη του αντιπροέδρου της εταιρίας Τζέι Λι (ως πρότινος βέβαιος διάδοχος του πατρός Λι Κουν Χι στην προεδρία), ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στο σκάνδαλο διαφθοράς που οδήγησε την αποπομπή της προέδρου της χώρας Παρκ Γκουν-χιε. Οι έρευνες των κορεατών δικαστικών τώρα φαίνεται να ακουμπούν και το αφεντικό των αφεντικών, τον πάτερ φαμίλια, τον αδιαμφισβήτητο αρχηγό της αυτοκρατορίας, Λι Κουν Χι, ο οποίος όμως εδώ και τρία χρόνια βρίσκεται εκτός πρώτης γραμμής δράσης των επιχειρήσεών του λόγω ενός εμφράγματος που υπέστη το 2014.

Οι νοτιοκορεάτες εισαγγελείς υποπτεύονται ότι ο 75χρονος Λι πλήρωσε ένα σκασμό χρήματα εκβιαζόμενος με ένα βίντεο το οποίο, σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, τον παρουσιάζει να διαπραγματεύεται σεξουαλικές παροχές από πόρνες. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της La Repubblica, αυτό που ερευνά η κορεατική Δικαιοσύνη είναι αν τα χρήματα αυτά προέρχονται από την προσωπική του περιουσία ή αν τα πήρε από το θησαυροφυλάκιο της πολυεθνικής, η αξία της οποία εκτιμάται σε 216 δισεκατομμύρια δολάρια!

Η ιστορία όμως δεν σταματά εκεί αλλά γίνεται ακόμη πιο πικάντικη. Διότι το άτομο που φέρεται να εκβίασε τον πατέρα Λι ήταν πρώην υπάλληλος της εταιρίας CJ. Η οποία CJ μπορεί να μην είναι γνωστή στην Ελλάδα αλλά πρόκειται για μία πανίσχυρη στην Κορέα εταιρία με δραστηριότητες που εκτείνονται από τη διατροφή και τη διασκέδαση, ως την παραγωγή φαρμάκων και τα media.  Η CJ ανήκει σήμερα σε συγγενείς του Λι, αλλά ως είκοσι χρόνια πριν ήταν τμήμα της αυτοκρατορίας της Samsung.

Η απόσχιση από τη μητρική εταιρία στα τέλη της δεκαετίας του ’90 συνοδεύτηκε από ομηρικούς οικογενειακούς καβγάδες οι οποίοι δεν έλαβαν ποτέ τέλος. Οταν μάλιστα ήρθε στη δημοσιότητα η υπόθεση του βίντεο οι δύο εταιρίες βρίσκονταν ξανά στα μαχαίρια για τον διαμοιρασμό των πλουσίων ιματίων του Λι Μπιουνκ Τσουλ (πατέρα του Λι Κουν Χι), ιδρυτή της αυτοκρατορίας, του ανθρώπου που κατάφερε να μετατρέψει μία εταιρία η οποία ασχολούνταν με την αποξήρανση ρέγγας στην ενδέκατη μεγαλύτερη δύμανη στον κόσμο, επονομαζόμενη και Δημοκρατία της Samsung.

Το βίντεο ήρθε στο φως πριν από ένα χρόνο χάρη στις έρευνες του Κορεατικού Κέντρου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας. Διότι παρά την πολιτική και οικονομική κρίση που μαστίζει τη Νότια Κορέα, στη χώρα αυτή ευδοκιμεί μία δημοσιογραφία τόσο δυναμική που οι οπαδοί της αποπεμφθείσης από το Συνταγματικό Δικαστήριο προέδρου Παρκ κατηγορούν τον Τύπο ότι συνέβαλε στην απομάκρυνσή της.  Η κατάσταση ουκ ολίγες φορές φάνηκε να ξεφεύγει: πολλοί δημοσιογράφοι έχουν δεχτεί επιθέσεις και σε αρκετές περιπτώσεις απαιτήθηκε η επέμβαση της αστυνομίας για να εκτονωθούν τα πνεύματα.

Lee Kun-Hee chul
Ο Λι Κουν Χι σε παιδική ηλικία με τον πατέρα του και ιδρυτή της Samsung Λι Μπιουνγκ Τσουλ

Ηταν το site του Κέντρου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας, Newstapa, εκείνο το οποίο αποκάλυψε ότι ο Λι είχε πληρώσει πόρνες σε τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις από τον Δεκέμβριο του 2011 ως τον Ιούνιο του 2013 στα σπίτια του στα νότια της Σεούλ. Η εισαγγελία ερευνά και αυτό: επρόκειτο πράγματι για πορνεία; Με ποια χρήματα πλήρωνε ο πρόεδρος; Η εταιρία εμπλέκεται με κάποιο τρόπο;

Η Samsung, σχολιάζοντας την υπόθεση του βίντεο, παραδέχτηκε ότι πράγματι άνθρωποί της προσεγγίστηκαν από κάποιο άτομο το οποίο ζητούσε χρήματα αλλά οι εκπρόσωποι της εταιρίας υποστηρίζουν ότι απέρριψαν την πρόταση διότι δεν είχε βάση. Μένει πράγματι να αποδειχτεί ότι ο άνδρας που διακρίνεται στο βίντεο και μοιάζει με τον Λι, είναι πράγματι ο Λι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...