457
|

Όλα μια απόφαση είναι

Όλα μια απόφαση είναι

Έχω καιρό να γράψω εδώ. Και παντού. Μέσα μου γράφω, μόνο. Και μ’ αρέσει. Ίσως γιατί, ιδιαίτερα τούτη τη χρονιά, ακούω πάρα πολλές φωνές, περισσότερες άναρθρες κραυγές και αμέτρητες, παράλογες κουβέντες. Όλοι μιλάνε, όλοι έχουν άποψη, όλοι έχουν δίκιο χωρίς να θέλουν ή να μπορούν να ακούσουν την αντίθετη άποψη. Τα social media ξεφτιλίζουν όποιον δεν μπορεί να αμυνθεί. Ασταμάτητα και αλύπητα. Οι κομματικές πολιτικές και οι πολιτικοί μοιάζουν και πάλι κατώτεροι των περιστάσεων. Η ΕΡΤ παραμένει κλειστή. Κρίματα στη σειρά. Κυριολεκτικά. Οι ανοχές και οι αντοχές μας έχουν μικρύνει. Αλλά όχι τόσο ώστε να είμαστε απολύτως αναίσθητοι πια. Όλοι νιώθουμε έντονα ότι τώρα, περισσότερο από ποτέ, έχει έρθει η ώρα του «μαζί». Μιλάμε, μοιραζόμαστε, προσπαθούμε, ελπίζουμε. Μαζί.

Τετάρτη 26 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών. Θέλω να σας πω για μια συναυλία που γίνεται απόψε στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι. Την οργανώνουν το ΚΕΘΕΑ και το 18 ΑΝΩ. Μπορεί και να μην έχετε ακούσει γι’ αυτή. Σας λέω, λοιπόν: τη φανταστήκαμε, τη σχεδιάσαμε, βρήκαμε πολλούς και καλούς τραγουδιστές και ηθοποιούς που συμμετέχουν αφιλοκερδώς, εννοείται. Τυπώσαμε αφίσες με τα λίγα χρήματα που είχαμε, τοιχοκολλήσαμε στα κρυφά (μη μας πάρει και κανένα μάτι) και… μέχρι εκεί. Δεν είχαμε λεφτά για διαφήμιση. Για να παίξουν σποτάκια σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις. Δεν είχαμε λεφτά για δημόσιες σχέσεις. Εκ των ενόντων ό,τι έγινε. Χειροποίητα. 2-3 φίλοι σε ραδιόφωνα και sites δώσανε χέρι βοήθειας, ευτυχώς. Βάλαμε εισιτήριο. Φτηνό. Τα 5 ευρώ της αξίας του, με κοινή απόφαση (όχι υπουργική), ενισχύουν απευθείας τα προγράμματα απεξάρτησης.

Γιατί τα κάνουμε όλα αυτά; Γιατί πιστεύουμε πολύ στη δύναμη του ανθρώπου. Να γονατίσει και μετά να σηκωθεί. Να σκοτεινιάσει και μετά να βάλει ξανά φως και χρώμα στη ζωή του. 2 χρόνια τώρα έχω γνωρίσει πολλούς τέτοιους ανθρώπους. Καθημερινούς και αθόρυβους ήρωες μιας πραγματικότητας που πολύ απέχει από τις συνηθισμένες μέρες και νύχτες μας.

Μαζί με τα τραγούδια, απόψε το βράδυ στο Γκάζι, θα ακούσουμε τις θετικές και ψύχραιμες φωνές αυτών των ανθρώπων. Ανδρών και γυναικών που έχουν πρόσωπο και άποψη και ατέλειωτη δύναμη. Είτε μέσα σε Κοινότητες απεξάρτησης και επανένταξης, είτε πίσω από τα κάγκελα των φυλακών Κορυδαλλού και Θήβας.

Γιατί όλα μια απόφαση είναι. Ένα ΝΑΙ σε μια εποχή που μας χόρτασε με τα όχι της.

Ελάτε στη συναυλία. Κι ας κάνει ζέστη, θα σας δροσίσουν οι άνθρωποι. Κι ας έχετε βάσανα, θα βρείτε εκεί πολύ κόσμο με περισσότερα. Κόσμο που πίστεψε στη δύναμη του ενός. Του καθενός. Και εμπιστεύτηκε τη δύναμη της ομάδας. Του μαζί.

Υ.Γ.1: Συμμετέχουν αλφαβητικά: Αλευράς, Ηρώ, Καραμουρατίδης, Μπάμπαλη, Μωρίκη, Onirama, Τσανακλίδου, Χατζηγιάννης και τα συγκροτήματα της Παρέμβασης, της Διάβασης, της Στροφής και του 18 ΑΝΩ. Μάλλον θα έχουμε και εκπλήξεις.

Υ.Γ.2: Τεχνόπολις, Γκάζι. Πειραιώς 100. Στις 9 το βράδυ.

Υ.Γ.3: Αφορμή για τη συναυλία αποτέλεσε το cd «Όλα τα ΝΑΙ του κόσμου», βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο της Φωτεινής Τσαλίκογλου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News